Varíme s Medveďom - Banica

Banica je zrejme to najznámejšie, s čím sa môžete na dovolenke v Bulharsku stretnúť. Je ozdobou každej malej pekárničky od Slnečného pobrežia až po Kiten. Najčastejšie sa robí prekladaním závinového cesta s rôznymi plnkami na slano, ale aj na sladko, robí sa aj z prekladaného kysnutého cesta, proste je to širokospektrálny a vynikajúci koláč.Vždy, keď som na dovolenke v Bulharsku, len ticho obdivujem skvelé ťahané cesto, ktoré môže byť naplnené vo forme závinu, ale aj vrstvené a potom nakrájané na väčšie trojuholníky. Ťahanú banicu, ktorú vám teraz priblížim, som robil už niekoľko krát. Nikdy sa nepriblížim kvalitou k bulharskému originálu, ale zas priamo v bulharskej pekárničke dostať kúpiť len základný typ plnený balkánskym syrom, zatiaľ čo ja si môžem banicu naplniť všetkým možným od výmyslu sveta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (42)

Hneď na začiatku musím upozorniť, že ťahané cesto je pre náročnejších kuchárov. Zároveň však viem, že v dnešnej dobe v každom lepšom obchode je možné kúpiť hotové závinové cesto, z ktorého urobiť skvelú banicu, nie je nijaký problém. Keďže však my medvede sa radi v kuchyni pohráme a radi výzvy prijímame, tu je doma ťahaná banica, plnená fantastickou plnkou z balkánskeho syra a špenátu.

Potrebujeme:

1kg čerstvého (2kocky mrazeného) listového špenátu, 3 viazaničky mladej cibuľky (veľký pór), 3 vajíčka, 1 malý jogurt (200g), 30 dkg balkánskeho syra, 1kg polohrubej múky (v Bulharsku ani inú nemajú), ocot, olej a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Mladú cibuľku umyjeme, očistíme a nakrájame vrátane zelenej vňate. Špenát umyjeme, odstránime hrubšie časti stopiek a nakrájame na menšie kúsky. Nie je nutné krájať veľmi poctivo a na príliš malé kúsky.

Obrázok blogu

Na olej dáme mladú cibuľku a chvíľu podusíme. Pridáme špenát, koľko sa len zmestí, hrniec prikryjeme a za dve minúty nám špenát klesne. Pridáme zvyšok špenátu, posolíme a dusíme ešte asi 5 minút. Ak sa nám nahromadilo priveľa tekutiny, môžeme ju zliať. Mrazený špenát však poctivo varom redukujeme a zároveň pridáme aj rascu a trochu cesnaku, aby sme potreli prípadnú horkosť.

Obrázok blogu

Kým mám špenát trochu vychladne, vezmeme 10 dkg balkánskeho syra, rozdrobíme ho, alebo na hrubšom strúhadle postrúhame, pridáme do neho 3 vajíčka a 200 g jogurtu. Vymiešame.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Keď špenát vychladne, vmiešame do neho zmes vajec, jogurtu a syra.

Obrázok blogu

A ide sa na cesto:

Do 1kg múky pridáme zhruba 600 ml vody, lyžicu octu a lyžicu oleja.

Obrázok blogu

Vymiesime tuhšie cesto. Jeho konzistencia je o niečo tuhšia ako chlebové cesto pred vykysnutím. Cesto prikryjeme a necháme postáť 20 minút.

Obrázok blogu

Môžeme ho rovno naolejovať, alebo posypať hladkou múkou

Obrázok blogu

a rozdeliť ho na 10 bochníčkov. Najlepšie je prekrojiť ho na dve polovice a potom sa hrať s delením každej na 5 dielov.

Do panvice nalejeme trochu oleja a olej mierne zohrejeme. MIERNE!!! :) Každý bochníček v ňom vyváľame, preložíme do inej nádoby a držíme v teple. Už sa nám nezlepia, takže žiadne 'štráchy'.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Plech vymastíme. Zoberieme prvé dva bochníčky a zlepíme ich spolu do jednej placky.

Obrázok blogu

Najprv vyrobíme 'utľapkávaním' rukou čo najväčšiu placku a potom cesto jednou rukou pridŕžame a ťaháme od stredu do strán. Pomaly, rozvážne. Cesto sa musí dostať cez okraje plechu

Obrázok blogu

a ešte za nimi ťaháme ďalej. Cesto opäť opatrne metličkou potrieme olejom.

Vezmeme rozdrobený balkánsky syr (ostalo nám 20 dkg) a trochu z neho nasypeme po okrajoch plechu do akéhosi venca.

Obrázok blogu

Prevísajúcimi okrajmi prekryjeme veniec so syra a následne opäť prisypeme trochou balkánskeho syra. Vezmeme ďalšie dva bochníky cesta, zlepíme ich spolu a urobíme ďalšiu ťahanú vrstvu cez okraje plechu. Po okrajoch plechu opäť nasypeme syr, prekryjeme ho okrajmi cesta, znovu jemne posypeme a to isté urobíme s treťou vrstvou. Každý plát cesta nezabúdame pred posypaním natierať olejom. Výsledok je ten, že teraz máme na sebe tri zdvojené pláty cesta (minuli sme 6 bochníčkov) s posypanými a zatočenými okrajmi.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Vznikne vlastne plytká vanička, do ktorej dáme špenátovú plnku a pekne rovnomerne ju rozložíme.

Obrázok blogu

Ostali nám 4 bochníčky cesta. Opäť zlepíme po dva a vytiahneme ešte dva zdvojené pláty, tento krát len po okraje plechu. Každý potrieme olejom.

Obrázok blogu

Tak a je po fuške. Úprimne musím priznať, že toto je presne štvrtý môj pokus o ťahanú banicu (mám to ale výdrž, čo?) a so všetkých najmenej vydarený.:)) Najmä tie okraje sa mi nepodarilo dostatočne natiahnuť, takže boli potom vo výsledku dosť tuhé.

Plech vložíme do rúry a na 180 stupňoch upečieme. Vnútro banice bolo jemné a ruka v ruke so skvelou plnkou fantastické. Okraje tuhšie, chutiace po balkánskom syre. Bohužiaľ dosiahnuť jemnosť a chrumkavosť, chce veľký kuchársky fortieľ. Predpokladám, že v originále sa banica ťahá na podstatne väčšej ploche, akou je jeden plech. Avšak mne stačilo aj toto...:)

Obrázok blogu

Milí moji, ja úplne chápem, že teraz si väčšina z vás hovorí: - Môžem sa na to vykašľať. - Ale ako som už vyššie napísal, hotové závinové cesto sa na to hodí ako vyšité. A môžete ho ako vrstviť, tak aj zrolovať ako štrúdľu, lebo aj rolované banice sú bežné. Keď vrstvíme, je potrebné každý plát poriadne potrieť olejom a nerobiť veniec so syra. Všetok balkánsky syr, ktorý máme, vmiešame rovno do špenátu a hotové potreté pláty vrstvíme na striedačku plát - plnka až do spotrebovania. Samozrejme končíme plátom cesta. Zvyčajne sa závinové cesto predáva po 4 kusoch, takže si plnku rozdelíme na tri diely.

Ďalšie plnky:

Základná syrová: 500g rozdrobeného balkánskeho syra vymiešame s 3-4 vajcami.

Tvarohová plnka: To isté čo pri syrovej, len posolíme.

Pórová plnka: 1,5kg póru nakrájame na menšie kolieska a dobre na oleji podusíme. Pridáme 200g rozdrobeného balkánskeho syra. Plnka je jednoduchá. Mám ju však odskúšanú a je fantastická.:)

Mäsová plnka: 500g mletého mäsa podusíme na masle s nadrobno nakrájanou cibuľou, posolíme a pokoreníme. Môžeme pridať pár húb, prípadne 2-3 vajcia uvarené na tvrdo a pokrájané nadrobno.

Ryžová plnka: 200g ryže uvaríme v posolenej vode do mäkka. Pridáme 150g rozdrobeného syra, 3 vajcia a vymiešame.

Kapustová plnka: 800g kapusty pokrájame nadrobno, posolíme a na troche oleja (masla), podliate vodou udusíme domäkka. Pridáme 300g rozdrobeného syra, 3 vajcia a rozmiešame.

Tekvicová plnka: 800g postrúhanej tekvice udusíme na masle, pomiešame s 200g mletých orechov, cukrom a škoricou. Takže banica na sladko.

Orechová plnka: 400g mletých orechov pomiešame s cukrom a škoricou. Pridáme roztopené maslo.

Zemiaková plnka: Cibuľu pokrájame nadrobno a 1kg postrúhaných zemiakov spolu udusíme na oleji. Jemne posolíme, pridáme 150g rozdrobeného syra, mätu pokrájanú nadrobno, mleté čierne korenie a všetko pomiešame.

Zdroj: Ľubomír Petrov a kol., Bulharská národná kuchyňa - Vydavateľstvo Príroda 1988

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Príjemné Veľkonočné sviatky a dobrú chuť od oboch Medveďov.

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu