Ingrediencií nie je veľa. Bravčové karé, cibuľa, cesnak, rozmarín, mlieko, citrónová kôra a olej.
Na dochutenie použijeme len soľ a čierne mleté korenie.

Mäso nasolíme a necháme asi hodinu odpočinúť. Potom ho zo všetkých strán opražíme na horúcom oleji.

Ale naozaj poriadne, aby bolo do hneda. Opražené mäso prepožičia chuť omáčke, ktorá je potom intenzívnejšia.

Do výpeku dáme nasekanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a vetvičky rozmarínu. Opražíme do svetlohneda.

Vložíme späť mäso.

Zalejeme mliekom tak, aby hladina bola do tretiny až do polovice mäsa a pridáme citrónovú kôru z polovice citróna. Prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry.

Mäso pečieme jeden a pol hodinu a každých dvadsať minút ho vyberieme z rúry a v mlieku ho otočíme. Zároveň varechou jemne premiešame vznikajúcu omáčku. Ak je príliš hustá a je jej málo, dolejeme horúce mlieko.

Citrón spôsobil, že sa mlieko zrazilo na hrudkovitý mäkký tvaroh. Z hrnca vyberieme mäso, citrónovú kôru a rozmarínové vetvičky.
Vzniknutú omáčku niekde nechajú tak a niekde ju rozmixujú ponorným mixérom. Mne sa ale viac páčilo použiť len šľahaciu metličku. Omáčka tak získala krásnu krémovitú konzistenciu a boli v nej aj malé mäkké kúsky zrazeného mlieka.

Karé vrátime späť do omáčky a jedlo je hotové.

Celkom mäkké až rozpadávajúce sa bravčové karé a krémová omáčka s výraznou chuťou citrónovej kôry sa môžu podávať teplé aj studené. Najčastejšie podávame s cestovinami, nakrájané na tenké plátky a preliate omáčkou. Priznám sa, že mne to najviac chutilo so zemiakovou kašou.

Dobrú chuť.
