Varíme s medveďom - Bravčové karé na mlieku

Z talianskej kuchyne u nás doma poznáme najmä jej letnú, takpovediac dovolenkovú verziu. Je plná skvelej, voňavej, na slnku dozretej zeleniny. Lenže talianske mamy varia taliansku kuchyňu aj vtedy, keď po ruke nie sú čerstvé paradajky a mňa táto "zimná" verzia zaujíma čím ďalej, tým viac. Bravčové karé na mlieku je typický taliansky recept, v ktorom nie je žiadna sezónna zelenina, ale chuť sa mi veľmi páči. Je to proste skvelá talianska kuchyňa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (47)

Ingrediencií nie je veľa. Bravčové karé, cibuľa, cesnak, rozmarín, mlieko, citrónová kôra a olej.

Na dochutenie použijeme len soľ a čierne mleté korenie.

Obrázok blogu

Mäso nasolíme a necháme asi hodinu odpočinúť. Potom ho zo všetkých strán opražíme na horúcom oleji.

Obrázok blogu

Ale naozaj poriadne, aby bolo do hneda. Opražené mäso prepožičia chuť omáčke, ktorá je potom intenzívnejšia.

Obrázok blogu

Do výpeku dáme nasekanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a vetvičky rozmarínu. Opražíme do svetlohneda.

Obrázok blogu

Vložíme späť mäso.

Obrázok blogu

Zalejeme mliekom tak, aby hladina bola do tretiny až do polovice mäsa a pridáme citrónovú kôru z polovice citróna. Prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Mäso pečieme jeden a pol hodinu a každých dvadsať minút ho vyberieme z rúry a v mlieku ho otočíme. Zároveň varechou jemne premiešame vznikajúcu omáčku. Ak je príliš hustá a je jej málo, dolejeme horúce mlieko.

Obrázok blogu

Citrón spôsobil, že sa mlieko zrazilo na hrudkovitý mäkký tvaroh. Z hrnca vyberieme mäso, citrónovú kôru a rozmarínové vetvičky.

Vzniknutú omáčku niekde nechajú tak a niekde ju rozmixujú ponorným mixérom. Mne sa ale viac páčilo použiť len šľahaciu metličku. Omáčka tak získala krásnu krémovitú konzistenciu a boli v nej aj malé mäkké kúsky zrazeného mlieka.

Obrázok blogu

Karé vrátime späť do omáčky a jedlo je hotové.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Celkom mäkké až rozpadávajúce sa bravčové karé a krémová omáčka s výraznou chuťou citrónovej kôry sa môžu podávať teplé aj studené. Najčastejšie podávame s cestovinami, nakrájané na tenké plátky a preliate omáčkou. Priznám sa, že mne to najviac chutilo so zemiakovou kašou.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

36 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

325 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Marian Nanias

Marian Nanias

278 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu