Pri príprave brownies buďte nekompromisní, pod osemdesiatdva parcentnú čokoládu nikdy nechoďte. Budeme jej potrebovať spolu tristo gramov. K nej ešte pridáme dvestopäťdesiat gramov masla, päť vajec, pätnásť dekagramov hnedého cukru, dve lyžice kakaa, dvadsať dekagramov polohrubej múky a jeden vanilkový cukor, alebo lyžičku vanilkovej esencie. Toto sú základné ingrediencie. Koláč môžeme ešte obohatiť orechmi, kúskami bielej čokolády, alebo ako sme to spravili my marcipánom.

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu spolu s maslom a štipkou soli.

Hmota musí byť tekutá, hladká a lesklá.

Vajcia,cukor a vanilkovú esenciu vyšľaháme spolu na penu.

Nie je dobré podceniť šľahanie vajec. Treba mu venovať pokojne aj desať minút, aby hmota celkom zosvetlila a naozaj poriadne narástla.

Počas šľahania vajec rozpustená čokoláda vychladla, ale stále ešte zostala tekutá. Teraz je čas to všetko spojiť. Roztopenú čokoládu pomaly, postupne, zľahka vmiešame do vaječnej hmoty. Preosejeme múku a kakao a aj tie primiešame do cesta.
Ak sme sa rozhodli brownies ešte niečím obohatiť, môžeme to zľahka vmiešať.

Preložíme do tortovej formy, alebo pekáčika, ktoré sme vymazali maslom a vystlali papierom na pečenie. Dobrá rada je použiť radšej menší pekáčik, alebo formu s menším priemerom. My sme navrch rozhádzali ešte kúsky marcipánu.

Pečieme v rúre vyhriatej na stopäťdesiat stupňov približne dvadsať až tridsať minút podľa hrúbky koláča. Špáradlový test v tomto prípade vyzerá celkom inak ako pri pečení piškóty. Na špáradle totiž musia zostať prilepené malé omrvinky koláča. Ak ho vytiahneme čisté, tak sme koláč prepiekli, ak je na ňom jednoliata vrstva cesta, ešte treba chvíľu piecť. Správne upečený brownies by mal byť vo vnútri jemne mazľavý a vlhký.

Vynikajúce je, ak koláč pred podávaním ešte na chvíľku zohrejeme a pridáme k nemu vanilkovú zmrzlinu. Výrazne čokoládová, len jemne sladká a v ústach sa rozplývajúca dobrota to je browníes.

Dobrú chuť.