Varíme s medveďom - Bulharská pečená kapusta

Trochu sme si v minulých vareniach zaexperimentovali s orientom a Afrikou. Dnes teda pripravíme naozaj jednoduchý recept, ktorý u nás voláme Bulharská kapusta. Asi preto, že ju varievala moja bulharská babička. Z bežne dostupných a jednoduchých ingrediencií a postupom, ktorý zvládne naozaj každý, uvaríme veľmi chutné a vyvážené jedlo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (67)

Čo budeme potrebovať

Jednu parádnu kapustu, kilogram bravčového mäsa napríklad pliecko, pol cibule, tri veľké paradajky, olej, soľ. Jedlo ochutíme červenou paprikou, rascou, celým novým korením, vegetou a bobkovým listom.

Obrázok blogu

A čo s tým urobíme

Najprv nás čaká kopa krájania. Kapustu pokrájame na tenké prúžky a nasolíme. Mäso pokrájame na kocky na vidličku prípadne o kúsok väčšie. Nadrobno nasekáme pol cibule. Paradajky nakrájame na štvrtky.

Obrázok blogu

Do veľkého hrnca dáme olej a do sklovita na ňom popražíme cibuľku. Pridáme kopcovitú lyžicu červenej papriky, lyžicu vegety, lyžicu rasce, šesť guliek nového korenia, soľ a premiešame. Do hrnca vysypeme mäso a opäť poriadne premiešame. Zakryjeme pokrievkou a asi päť minút dusíme vo vlastnej šťave.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Do poduseného mäsa postupne pridávame kapustu. Počkáme kým kapusta zmäkne a pustí šťavu a pridávame ďalšiu až kým všetka kapusta nie je v hrnci. Opäť prikryjeme pokrievkou a dusíme. Postupne ako kapusta mäkne a púšťa vlastnú šťavu, premiešavame ju s paprikovým mäsom a necháme, aby sa vyparila skoro všetka tekutina.

Ak máme mladú kapustu, tá obsahuje viac vody a tak dusenie bude trvať dlhšie. Ale aj tak to určite nie je viac ako tridsať minút

Obrázok blogu

Podusenú kapustu s mäsom presypeme do vhodného pekáča. Na vrch pokladieme paradajky, zapichneme pár kúskov bobkového listu a šup s tým celým do trúby.

Obrázok blogu

Zapekáme približne štyridsaťpäť minút. Kapusta musí byť celkom mäkká a na povrchu jemne pripečená. Paradajky aj mäso pustili do kapusty všetku svoju šťavu a chuť a tiež sa mierne pripiekli. Jedlo musí byť šťavnaté, ale na spodku pekáča nemá zostať žiadna prebytočná tekutina.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu


Podávame s čerstvým chlebom.

Obrázok blogu


Dobrú chuť.

Poznámka: Tento pokrm je vynikajúci aj s použitím odžilkovaných kelových listov. Dobu dusenia je potrebné predĺžiť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu