Varíme s Medveďom - Čerešňové halušky

Dnes sa po dlhej dobe znova pozrieme do kuchyne starých mám. Možno ste si už zvykli, že v kuchyni u starej mamy vždy varíme za gastráč.  Dnes z toho gastráča zostane ešte poriany kus. Najmä ak to bude ako u nás, keď čerešne naoberal Macko sám v Banskej Štiavnici. Doniesol misu krásnych sladkých čerešní a moja mama si pri pohľade na ne spomenula na recept, ktorý jej rozprávala staručká suseda. Väčšie halušky z nokerlového cesta, ktoré je pomiešané s čerešňami. Je to síce len strohý popis, ale uznajte, že je to výzva. No a presne takto vznikol jednoduchý a rýchly recept, ktorým spravíte radosť všetkým tým, ktorí majú radi sladké jedlá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

Čo budeme potrebovať

Dvadsať dekagramov hladkej a dvadsať dekagramov polohrubej múky, jedno vajce, tri decilitre vody, štipku soli a pol kilogramu odkôstkovaných čerešní narezaných na polovičky.

Po prvom ochutnaní sa priznávam, že keď budem tento recept robiť nabudúce, pridám do cesta aj balíček škoricového cukru.

Na hotové halušky budeme potrebovať ešte mletý mak, práškový cukor a maslo.

Obrázok blogu

Do misy vysypeme obe múky, pridáme vajce a vodu. Cesto miesime varechou.

Obrázok blogu

Vodu pridávame postupne tak, aby vzniklo cesto hustoty ako na halušky. Je jemne lepkavé. Necháme ho asi desať minút odpočinúť. Zatiaľ si na sporák postavíme vodu vo veľkom hrnci. Pridáme lyžičku soli a privedieme ju k varu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Keď je cesto odpočinuté, pridáme k nemu čerešne a...

Obrázok blogu

...všetko to ešte raz varechou poriadne premiesime.

Keď voda v hrnci začne vrieť, namočíme do nej polievkovú lyžicu a vykrajujeme s ňou halušky, ktoré hádžeme do vody.

Obrázok blogu

Halušky po minúte uvolníme, pretože sa veľmi pravdepodobne prilepili na dno. Počas varenia sa niektoré čerešne z cesta uvolnia, ale to nás vôbec nemusí trápiť.

Potom ako halušky vyplávajú na povrch, ich varíme ešte tri minúty a následne ich dierovanou lyžicou vyberieme.(Mimochodom odfotiť halušky vo vriacej vode, z ktorej stúpa para, je fakt záhul.)

Obrázok blogu

Halušky naranžujeme na tanier,...

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

...posypeme mletým makom pomiešaným s práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.

Okrem maku môžeme použiť akúkoľvek obľúbenú posýpku. (orechy, tvaroh, opraženú strúhanku...)

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Ideme opäť ma splav Hrona, takže ak sa neutopíme, tak sa ozveme.:)

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu