Čo budeme potrebovať
Dvadsať dekagramov hladkej a dvadsať dekagramov polohrubej múky, jedno vajce, tri decilitre vody, štipku soli a pol kilogramu odkôstkovaných čerešní narezaných na polovičky.
Po prvom ochutnaní sa priznávam, že keď budem tento recept robiť nabudúce, pridám do cesta aj balíček škoricového cukru.
Na hotové halušky budeme potrebovať ešte mletý mak, práškový cukor a maslo.

Do misy vysypeme obe múky, pridáme vajce a vodu. Cesto miesime varechou.

Vodu pridávame postupne tak, aby vzniklo cesto hustoty ako na halušky. Je jemne lepkavé. Necháme ho asi desať minút odpočinúť. Zatiaľ si na sporák postavíme vodu vo veľkom hrnci. Pridáme lyžičku soli a privedieme ju k varu.

Keď je cesto odpočinuté, pridáme k nemu čerešne a...

...všetko to ešte raz varechou poriadne premiesime.
Keď voda v hrnci začne vrieť, namočíme do nej polievkovú lyžicu a vykrajujeme s ňou halušky, ktoré hádžeme do vody.

Halušky po minúte uvolníme, pretože sa veľmi pravdepodobne prilepili na dno. Počas varenia sa niektoré čerešne z cesta uvolnia, ale to nás vôbec nemusí trápiť.
Potom ako halušky vyplávajú na povrch, ich varíme ešte tri minúty a následne ich dierovanou lyžicou vyberieme.(Mimochodom odfotiť halušky vo vriacej vode, z ktorej stúpa para, je fakt záhul.)

Halušky naranžujeme na tanier,...

...posypeme mletým makom pomiešaným s práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.
Okrem maku môžeme použiť akúkoľvek obľúbenú posýpku. (orechy, tvaroh, opraženú strúhanku...)

Dobrú chuť.

Ideme opäť ma splav Hrona, takže ak sa neutopíme, tak sa ozveme.:)