Cézar šalát patrí v Bratislavských pizzériach k najobľúbenejším šalátom. Nájdete ho skoro v každej. V Taliansku už by ste si mohli nohy zodrať a poriadny cézar vám skoro nikde nespravia. Je to najmä preto, že tento šalát nemá s Talianskom vlastne nič spoločné. Vznikol v Amerike a znalci hovoria, že to je aj jediný kontinent, kde vám ho pripravia zaručene správne.
Čo vlastne zaručene patrí do zaručene pravého Cézar šalátu? Tak ja zaručene viem len to, že to zaručene neviem. Pri študovaní niekoľkých desiatok receptov, som si nakoniec vybral túto verziu a som s ňou spokojný.
Do môjho "Cézaru" patrí Rímsky šalát, jeden a pol decilitra olivového oleja, jedna polovičná bageta, citrónová šťava z polovice citróna, jeden žĺtok, lyžica worčestrovej omáčky, dve poriadne hrste strúhaného parmezánu, jeden strúčik cesnaku, soľ a mleté čierne korenie. Toto množstvo je na dve pekné porcie šalátu.
Okrem týchto ingrediencií sa v mnohých receptoch najčastejšie objavujú ešte rôzne kombinácie ančovičiek, opraženého kuracieho mäsa, kapari a slaniny, ale niekde nájdete aj cibuľu, paradajku alebo uhorku.

Rímsky šalát rozoberieme na listy, poriadne ich umyjeme pod tečúcou vodou a potom ich aj riadne osušíme. Voda, ktorá by zostala na listoch totiž zbytočne zriedi silu a chuť dresingu.
Z listov vytrháme najhrubšie časti stoniek a natrháme ich na menšie kúsky. Pri spracovaní listov by sme nemali používať nôž. Natrhané listy odložíme.

Bagetu nakrájame na menšie kúsky. Do tretiny olivového oleja roztlačíme strúčik cesnaku.

kúsky bagety pokvapkáme cesnakovým olejom a šup s nimi do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov. Malo by stačiť tak päť až sedem minút.

Kým sa kúsky bagety opečú, pripravíme si slávny Cézar dresing. Použijeme jeden žĺtok.

Vezmeme si elektrický šľahač a za stáleho šľahania po nitke prilievame olivový olej. Získame tým jednoduchú základnú majonézu.

Do nej pridáme citrónovú šťavu, worčestrovú omáčku, štipku soli a mleté čierne korenie. Všetko premiešame.

Nakoniec do dresingu primiešame hrsť nastrúhaného parmezánu a je hotovo.

Z rúry vytiahneme pekne do chrumkava upečené kúsky bagety.

Premiešame ich s dvoma lyžicami Cézar dresingu.

Zbytok vylejeme na pripravený Rímsky šalát, premiešame a môžeme servírovať.

Najprv šalátové listy, potom chrumkavá bageta a celkom na vrch poriadna hrsť strúhaného parmezánu. Lahodné, chrumkavé, svieže, jednoducho plné leta.

Dobrú chuť! Vlastne ešte nie, ešte tá sľúbená maličkosť.

K ľahkému letnému obedu patrí aj ľahký letný múčnik. Na ten dnešný potrebujeme syr Ricotta a maliny. Maliny by mali byť naozaj zrelé, sladké a voňavé. Vtedy už nepotrebujete žiadnu inú ingredienciu. No dobre, ak inak nedáte a sladkú chuť dezertu potrebujete zvýrazniť, pridajte si lyžicu práškového cukru. Hoci verte, pri kvalitných malinách to vôbec nie je nutné.

Všetko čo treba urobiť, je zmiešať Ricottu s malinami.

Nemixujeme ani nešľaháme, len zľahka vidličkou premiešame tak, aby sa niektoré maliny rozpadli a niektoré zostali väčšie. Pri jedení je to úžasný zážitok.

Tak a teraz už naozaj. Dobrú chuť.
