Dôležité je predovšetkým si vyjasniť, že Chanuka v žiadnom prípade nie sú "židovské Vianoce". Chanuka, alebo tiež slávnosť svetiel, má celkom iné duchovné korene. Je to osem dní trvajúci sviatok, v ktorom si Židia pripomínajú Boží zázak, ktorý sa stal pri znovuzasväcovaní druhého chrámu. Keď zapálili večný oheň zistili, že zásoba oleja vydrží len jeden deň a ďalšie zásoby sa dali získať až za 8 dní. Vtedy sa stal zázrak a malé množstvo oleja sa rozmnožilo a vydržalo horieť až osem dní.
Chanuka trvá teda presne osem dní. Každý deň je zapálená jedna sviečka z osemramenného svietnika. Rodiny sa stretávajú pri slávnostnej večeri. V priebehu ôsmych dní sa vykonávajú rôzne obrady a zvyky, ktoré sú väčšinou rodinného charakteru. Neplatí zákaz pracovať a dospelí chodia normálne do práce. Deti však majú v školách voľno a dostávajú aj drobné darčeky.
Najdôležitejšou ingredienciou je olej a najčastejšia príprava jedla je smaženie. To je práve pripomienka božieho zázraku s rozmnožením oleja.
Pripravil som trojchodové menu, ktoré podľa všetkých zúčastnených stálo za to.
Latkes
Latkes sú vlastne zemiakové alebo zelenininové placky. V našich zemepisných šírkach nič až tak neobvyklé, ale sú miesta, kde zemiakové placky narobia poriadny rozruch.
Budeme potrebovať pol kilogramu zemiakov, dve lyžice hladkej múky, dve vajcia, cesnak, kôpor a soľ. Okoreníme, mletým čiernym korením, drvenou rascou a majoránkou. Solíme len jemne. (rozpis na bežnú večeru, na fotografii je toho viac, pretože u nás bolo 11 hostí)

Zemiaky očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme vajcia, múku a všetky koreniny.

Premiešame a necháme v chladničke odležať pol hodinu.

Na rozpálenom oleji opražíme placky z oboch strán do zlatohneda.

Necháme odtiecť od prebytočného oleja a Latkes sú hotové.

Podávame s jablkovým pyré (jablká očistíme, ostrúhame, pridáme vodu, med, citrónovú šťavu a rozvaríme na kašu) alebo hustou kyslou smotanou. Alebo s obomi prílohami súčasne. Kôpor je vynikajúcim dochucovadlom do zemiakových placiek, odteraz ho budem určite používať častejšie.

Šoulet
Šoulet je jedno z najznámejších židovských jedál. Nie je to typicky chanukové jedlo, ale nie je ani vylúčené ho počas Chanuky podávať. Pripravoval som husací Šoulet a musím sa vám priznať, že to bol mimoriadny gastronomický zážitok.
Všetko začneme deň pred večerou. Pripravíme si husacie mäso (minimálne jeden kus na stravníka), pol kilogramu zeleného hrachu, pol kilogramu strakatej fazule a pol kilogramu jačmenných krúpov. Soľ, rascu a liter vývaru.
Husacie mäso nasolíme a okoreníme drvenou rascou. Hrach a fazuľu namočíme do studenej vody. Jačmenné krúpy zalejeme vývarom a ak je treba, doplníme vodou, aby boli celé ponorené. Všetko to odložíme do chladničky do druhého dňa, kedy začneme samostatnú prípravu.

Mäso naukladáme do pekáča, podlejeme vodou, prikryjeme druhym pekáčom a na dve hodiny vložíme rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov. Fazuľu hrach a krúpy uvaríme do mäkka.

Po dvoch hodinách mäso vyberieme z rúry. Fazuľu, hrach aj krúpy scedíme keď sú uvarené do mäkka a odložíme. No a vlastne až teraz začína poriadne varenie.

Pripravíme si štyri veľké cibule, celú hlávku cesnaku, veľkú lyžicu mletého zázvoru, lyžicu červenej papriky, lyžicu drvenej rasce, lyžicu mletého čierneho korenia, majoránku a soľ.

Z pekáča vyberieme mäso, zlejeme okrem decilitra všetok husací tuk. Pekáč uložíme na vrch sporáku, zapneme horák a do výpeku vysypeme nasekanú cibuľu. Jemne všetko osmahneme. Cibuľa má skvelú vlastnosť. Pri pražení pustí šťavu, v ktorej sa rozpustia všetky tie pripečené kúsky v pekáči.
Cibuľu opražíme do zlatova, pridáme cesnak a všetky koreniny okrem majoránky. Premiešame a popražíme.

Do pekáča pridáme krúpy, hrach a fazuľu, všetko poriadne premiešame s opraženou okorenenou cibuľou a pridáme majoránku. Už teraz je vôňa úžasne podmanivá.

Na vrch rozložíme mäso, prikryjeme druhým pekáčom a znova vložíme do rúry. Pečieme tridsať minút prikryté a potom, ak je to nutné, ešte desať minút zapekáme odkryté.

Úplne najlepšie chutí Šoulet s červenou repou. Vynikajúce zemité, voňavé a sýte jedlo.

Ja osobne som sa dokonale zamiloval. :)

Šišky
Najčastejšie podávaným múčnikom v období Chanuky sú klasické vyprážané šišky. Pripravíme si skvelú variantu s čučoriedkovou penou.
Budeme potrebovať kilogram polohrubej múky, štyri žĺtky, pätnásť dekagramov práškového cukru, jeden vanilínový cukor, stodvadsaťpäť gramov tuku na pečenie, dva decilitre mlieka a kocku kvasníc.
Z teplého mlieka, lyžice cukru a kvasníc pripravíme kvások.

Z múky, kvásku a ostatných ingrediencii vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho asi hodinu kysnúť na teplom mieste.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na pol centimetra hrubú placku.

Pohárom vykrojíme kolieska, ktoré ešte necháme trochu nakysnúť.

Vo veľkom množstve oleja (šišky by mali plávať) ich vyprážame z každej strany do zlatohneda. Ide to pomerne rýchlo. Po vytiahnutí necháme na servítke stiecť prebytočný olej.

Voňavé, zvrchu chrumkavé, vo vnútri jemné, mäkké nadýchané.

Z bielkov, ktoré zostali, štipky soli, desiatich dekagramov práškového cukru a z čučoriedkového džemu si pripravme penu. Najprv šľaháme bielky so štipkou soli. Keď je sneh tuhý pridáme cukor a šľaháme ďalej až do krémovej konzistencie. Pridáme ešte džem, ktorý do krémových bielkov poriadne zašľaháme.

Šišky pocukrujeme a okamžite podávame s penou.

Naša prvá chanuková večera je za nami. Návšteve chutilo. Okrem toho, že všetci chválili, sa to dalo zistiť aj podľa prázdnych hrncov a tanierov.
Tak všetkým želám...
Veľa svetla a krásnu Chanuku.
Požehnané a šťastné Vianoce.
A samozrejme, dobrú chuť.
PS: Aj macko sa k želaniu pripája...