Varíme s medveďom - Chanuka

Recepty, ktoré sa chystám uverejniť na mojom blogu na konci roku, si vždy pripravujem už od leta. Aj tento rok som už v lete začal pátrať po tom, čo vlastne Chanuka je a ako sa tento židovský sviatok líši, či nelíši od Vianoc. Zisťoval som, či rovnako ako existujú rôzne tradičné vianočné jedlá, existujú aj tradičné jedlá na Chanuku. Proste som si dal dosť času a venoval som dosť energie tomu, aby som sa tento rok na svojom blogu Chanuke venoval s celou vážnosťou. Jeden celý deň strávený v kuchyni s fotoaparátom a jedenásť ľudí, ktorí moje výtvory museli zjesť pretože sami by sme to nezvládli. No a čo sa nestane? Minulý týždeň v Pravde aj v SME v každom samostatne vyšli obrovské články o Chanuke, o zvykoch a jedálničkoch a mňa skoro porazilo. Každopádne jedlá boli uvarené a zjedené, nafotené a spísané, a tak som si povedal, že vám ich predsa len ponúknem a ak o Chanuke chcete vedieť viac, vygooglite si spomínané články. Tak teda poďme na to.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (50)

Dôležité je predovšetkým si vyjasniť, že Chanuka v žiadnom prípade nie sú "židovské Vianoce". Chanuka, alebo tiež slávnosť svetiel, má celkom iné duchovné korene. Je to osem dní trvajúci sviatok, v ktorom si Židia pripomínajú Boží zázak, ktorý sa stal pri znovuzasväcovaní druhého chrámu. Keď zapálili večný oheň zistili, že zásoba oleja vydrží len jeden deň a ďalšie zásoby sa dali získať až za 8 dní. Vtedy sa stal zázrak a malé množstvo oleja sa rozmnožilo a vydržalo horieť až osem dní.

Chanuka trvá teda presne osem dní. Každý deň je zapálená jedna sviečka z osemramenného svietnika. Rodiny sa stretávajú pri slávnostnej večeri. V priebehu ôsmych dní sa vykonávajú rôzne obrady a zvyky, ktoré sú väčšinou rodinného charakteru. Neplatí zákaz pracovať a dospelí chodia normálne do práce. Deti však majú v školách voľno a dostávajú aj drobné darčeky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najdôležitejšou ingredienciou je olej a najčastejšia príprava jedla je smaženie. To je práve pripomienka božieho zázraku s rozmnožením oleja.

Pripravil som trojchodové menu, ktoré podľa všetkých zúčastnených stálo za to.

Latkes

Latkes sú vlastne zemiakové alebo zelenininové placky. V našich zemepisných šírkach nič až tak neobvyklé, ale sú miesta, kde zemiakové placky narobia poriadny rozruch.

Budeme potrebovať pol kilogramu zemiakov, dve lyžice hladkej múky, dve vajcia, cesnak, kôpor a soľ. Okoreníme, mletým čiernym korením, drvenou rascou a majoránkou. Solíme len jemne. (rozpis na bežnú večeru, na fotografii je toho viac, pretože u nás bolo 11 hostí)

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Zemiaky očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme vajcia, múku a všetky koreniny.

Obrázok blogu

Premiešame a necháme v chladničke odležať pol hodinu.

Obrázok blogu

Na rozpálenom oleji opražíme placky z oboch strán do zlatohneda.

Obrázok blogu

Necháme odtiecť od prebytočného oleja a Latkes sú hotové.

Obrázok blogu

Podávame s jablkovým pyré (jablká očistíme, ostrúhame, pridáme vodu, med, citrónovú šťavu a rozvaríme na kašu) alebo hustou kyslou smotanou. Alebo s obomi prílohami súčasne. Kôpor je vynikajúcim dochucovadlom do zemiakových placiek, odteraz ho budem určite používať častejšie.

Obrázok blogu

Šoulet

Šoulet je jedno z najznámejších židovských jedál. Nie je to typicky chanukové jedlo, ale nie je ani vylúčené ho počas Chanuky podávať. Pripravoval som husací Šoulet a musím sa vám priznať, že to bol mimoriadny gastronomický zážitok.

SkryťVypnúť reklamu

Všetko začneme deň pred večerou. Pripravíme si husacie mäso (minimálne jeden kus na stravníka), pol kilogramu zeleného hrachu, pol kilogramu strakatej fazule a pol kilogramu jačmenných krúpov. Soľ, rascu a liter vývaru.

Husacie mäso nasolíme a okoreníme drvenou rascou. Hrach a fazuľu namočíme do studenej vody. Jačmenné krúpy zalejeme vývarom a ak je treba, doplníme vodou, aby boli celé ponorené. Všetko to odložíme do chladničky do druhého dňa, kedy začneme samostatnú prípravu.

Obrázok blogu

Mäso naukladáme do pekáča, podlejeme vodou, prikryjeme druhym pekáčom a na dve hodiny vložíme rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov. Fazuľu hrach a krúpy uvaríme do mäkka.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Po dvoch hodinách mäso vyberieme z rúry. Fazuľu, hrach aj krúpy scedíme keď sú uvarené do mäkka a odložíme. No a vlastne až teraz začína poriadne varenie.

Obrázok blogu

Pripravíme si štyri veľké cibule, celú hlávku cesnaku, veľkú lyžicu mletého zázvoru, lyžicu červenej papriky, lyžicu drvenej rasce, lyžicu mletého čierneho korenia, majoránku a soľ.

Obrázok blogu

Z pekáča vyberieme mäso, zlejeme okrem decilitra všetok husací tuk. Pekáč uložíme na vrch sporáku, zapneme horák a do výpeku vysypeme nasekanú cibuľu. Jemne všetko osmahneme. Cibuľa má skvelú vlastnosť. Pri pražení pustí šťavu, v ktorej sa rozpustia všetky tie pripečené kúsky v pekáči.

Cibuľu opražíme do zlatova, pridáme cesnak a všetky koreniny okrem majoránky. Premiešame a popražíme.

Obrázok blogu

Do pekáča pridáme krúpy, hrach a fazuľu, všetko poriadne premiešame s opraženou okorenenou cibuľou a pridáme majoránku. Už teraz je vôňa úžasne podmanivá.

Obrázok blogu

Na vrch rozložíme mäso, prikryjeme druhým pekáčom a znova vložíme do rúry. Pečieme tridsať minút prikryté a potom, ak je to nutné, ešte desať minút zapekáme odkryté.

Obrázok blogu

Úplne najlepšie chutí Šoulet s červenou repou. Vynikajúce zemité, voňavé a sýte jedlo.

Obrázok blogu

Ja osobne som sa dokonale zamiloval. :)

Obrázok blogu

Šišky

Najčastejšie podávaným múčnikom v období Chanuky sú klasické vyprážané šišky. Pripravíme si skvelú variantu s čučoriedkovou penou.

Budeme potrebovať kilogram polohrubej múky, štyri žĺtky, pätnásť dekagramov práškového cukru, jeden vanilínový cukor, stodvadsaťpäť gramov tuku na pečenie, dva decilitre mlieka a kocku kvasníc.

Z teplého mlieka, lyžice cukru a kvasníc pripravíme kvások.

Obrázok blogu

Z múky, kvásku a ostatných ingrediencii vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho asi hodinu kysnúť na teplom mieste.

Obrázok blogu

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na pol centimetra hrubú placku.

Obrázok blogu

Pohárom vykrojíme kolieska, ktoré ešte necháme trochu nakysnúť.

Obrázok blogu

Vo veľkom množstve oleja (šišky by mali plávať) ich vyprážame z každej strany do zlatohneda. Ide to pomerne rýchlo. Po vytiahnutí necháme na servítke stiecť prebytočný olej.

Obrázok blogu

Voňavé, zvrchu chrumkavé, vo vnútri jemné, mäkké nadýchané.

Obrázok blogu

Z bielkov, ktoré zostali, štipky soli, desiatich dekagramov práškového cukru a z čučoriedkového džemu si pripravme penu. Najprv šľaháme bielky so štipkou soli. Keď je sneh tuhý pridáme cukor a šľaháme ďalej až do krémovej konzistencie. Pridáme ešte džem, ktorý do krémových bielkov poriadne zašľaháme.

Obrázok blogu

Šišky pocukrujeme a okamžite podávame s penou.

Obrázok blogu

Naša prvá chanuková večera je za nami. Návšteve chutilo. Okrem toho, že všetci chválili, sa to dalo zistiť aj podľa prázdnych hrncov a tanierov.

Tak všetkým želám...

Veľa svetla a krásnu Chanuku.

Požehnané a šťastné Vianoce.

A samozrejme, dobrú chuť.

PS: Aj macko sa k želaniu pripája...

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu