Snažím sa aspoň čiastočne konverzovať a hlavne sa dohodnúť, či pre náš blog budúcu nedeľu siahneme po nejakej železnej rezerve, alebo skúsime vymyslieť niečo nové.
"Vieš čo, Bobo? Nekupujme veľa chleba. Prvého je všetko zatvorené a bude sa nám žiadať čerstvý chlebík. Upečiem ho..."
"Jééj a dáš ho na blog. To bude super. Na Nový rok recept na chlieb. Na jedlo, ktoré sa nikomu nepreje, na najlepšie a najtradičnejšie jedlo na svete..." Rozplýval sa Medveď a verte či neverte, naraz sa prebral z tej niekedy až nervujúcej rannej letargie a dokonca začal po Terne poskakovať...
"Čo sa ti stalo, Bobinko?" Pýtam sa neveriacky.
"To sa tak teším, aký budeme mať super prvý recept Nového roka.":)
Deti, ja pečiem chlieb tým najjednoduchším existujúcim spôsobom. Nepoužívam dokonca ani formu na chlieb, žiadnu domácu pekárničku, nepoužívam semienka ani celozrnnú múku, ako to robí Medveď. Takýto chlieb je vynikajúci, avšak o to viac sa tešíme na recepty na vaše chlebíky, vaše vylepšenia a spôsoby prípravy. Nezabudnite ani na nekysnuté plackovité chleby.
Potrebujeme:
1kg hladkej múky T650, 2 lyžice octa, 1 až 2 dcl oleja (podľa množstva oleja bude chlieb viac či menej drobivý a bude rýchlejšie či pomalšie schnúť) a polievkovú lyžicu soli.
Na kvások 2 kávové lyžičky cukru, 1 polievkovú lyžicu hladkej múky, kvasnice a 3 - 5 dcl vlažnej vody.

Tak a opäť tu máme kvások, ako aj minule. V tomto nie je mlieko, ale samozrejme je to na vás. Chlieb s mliekom bude jemnejší, ak chcete ešte zjemniť, vymente olej za Heru, ale musím sa priznať, že ja som radšej, keď chlieb chutí ako chlieb, nie koláčovo.
Vo vlažnej vode vymiešame múku a cukor s rozdrobeným droždím. Necháme postáť 10-15 minút.

Do múky vsypeme soľ, pridáme olej, ocot a kvások.

Vymiesime tuhšie, ale nie tvrdé cesto. Podľa potreby prilievame vlažnú vodu. S miesením nepreháňame, spoľahneme sa na prácu kvasníc, veď pravidelní návštevnici nášho blogu už vedia, že nebudeme miesiť len raz.

Cesto nám krásne vykysne.

Opäť vymiesime. Je jasne viditeľné, že cesto je oveľa vláčnejšie ako po prvom miesení.

Opäť necháme dobre vykysnúť a opäť vymiesime. Ja som to zopakoval 4x.
Deti, viete prečo sa s tým kysnutým cestom tak serepetičkujem? Aby aj tí, ktorí okolo kysnutého cesta ani neprešli, pochopili, že je to veľmi jednoduché. A mohli potom spokojne sami kynúť pri všetkých tých buchtách a koláčoch, ktoré potom budú vypekať, ale aj vyvárať a naparovať. :)

Po všetkom tom kysnutí a miesení, ak si želáme, aby mal náš chlebík pekný tvar, je vhodné cesto ešte premiesiť na doske, alebo mať dobrú formu. Ja sa obmedzím len na postláčanie cesta, jeho uvoľnenie od stien nádoby a vyklopenie rovno na vymastený plech hornou trochu prischnutou časťou smerom dole.

No a potom už len dať cestu požadované sploštenie a vec je vybavená. Doska na miesenie cesta ostala čistá, ale ak sa chcete hrať, či dať chlebu aj iné tvary, napríklad okrúhle pagáčovité a zdobené kúskami cesta, nech sa páči.

Pečieme v elektrickej rúre pri 160 stupňoch zhruba 50 minút, alebo aj hodinu so zapnutým vrchným aj spodným ohrevom a ventilátorom. Hneď po upečení chlieb dobre ponatierame štetcom namočeným v studenej vode a necháme ho odpočinúť pod čistou utierkou. Bude sa pekne lesknúť.

Tak a tu ho máme. Krájal som ho ešte teplý, čo na reze trochu vidieť.

Čerstvý ešte teplý domáci chlieb, natretý hrubou vrstvou kravského masla, jemne posolený a s pohárom vlažného kravského mlieka... Jedol som len málo lepších jedál...

Dobrú chuť a naposledy všetko dobré do 2010 roku.
tenjeho