So slimáčikmi z kysnutého cesta som slávil úspechy ako v práci, tak aj medzi priateľmi a známymi. Viackrát som ich zmienil aj v diskusiách, ale nikdy som ich nenafotil a neuviedol.
Moja šikovná mama nám od útleho detstva robievala syrovníky. Bezvadne vykysnuté cesto vyváľala, pamätám, ako sa jej vždy pod valčekom v ceste robili veľké bubliny, také bolo ako páper jemné a ľahké. Jednotlivé vrstvy potierala maslom, opäť preložila a vyváľala do absolútnej dokonalosti. Čím viackrát, tým lepšie. Na záver nakrájala úhľadné štvorčeky, ktoré ešte mašľovačkou poprekrajovala po stranách naprieč, potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala mletou rascou a postrúhaným syrom. Jej dozlatova vypečené syrovníčky boli a ešte stále sú absolútna a ničím nenahraditeľná lahôdka. Ja dokážem urobiť dobré kysnuté cesto. Ale urobiť ho ako ona? Nuž môžem sa aj rozkrájať, či na hlavu postaviť, o zem sa hodiť a všetkých svätých pospomínať... A aj tak to bude márne. A ešte ich robí spôsobom, ako keby sa narodila len preto, aby robila syrovníky a nič iné ani od života neočakávala, no absolútne prirodzene a s pohodou.
Moja švagriná zas prišla s trojuholníčkami z kysnutého cesta, ponatieranými Herou s rozotretým cesnakom. Ja som oba recepty spojil a plnku ešte vylepšil mletou paprikou. Tak vznikli výborné a veľmi jednoduché maslové slimáčiky a cesnakom a syrom. Tu sú...
Potrebujeme:
Na horu slimákov zhruba 1kg múky. Ideálna je zmes hladkej a polohrubej múky, 3-4 vajíčka, 300 g masla, hlavičku cesnaku, 1 balenie kvasníc, 300 ml mlieka, kávovú lyžičku cukru a trochu hladkej múky do kvásku, 1 dcl oleja, 300 g tvrdého syra, mletú rascu, sladkú mletú papriku a soľ.

Takto vyzerá dobrý kvások:
Do 3 dcl vlažného mlieka rozdrobíme kvasnice, pridáme 1 lyžičku cukru, dve lyžičky hladkej múky a dobre vymiešame. Necháme 10-15 minút postáť.

Kvások vlejeme do múky, pridáme kávovú lyžičku soli, decko oleja, 2 vajíčka a podľa potreby vlažnú vodu.

Vymiesime mäkké, ale nie tekuté cesto. Miesime len dovtedy, kým sa nezačne oddeľovať od stien nádoby, či od ruky. Na miesenie cesta elektrickým miesičom som si nezvykol...

Cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme vykysnúť asi 45 minút. Opäť premiesime a necháme kysnúť asi 30 minút. Vymiesime a necháme prekysnúť. A tak ďalej. Najmenej 3x, ale čím viackrát, tým lepšie. A vždy kvalitne vymiesiť...

Počas kysnutia cesta si pripravíme plnku. Zmäknuté maslo dobre zmiešame s lyžičkou sladkej papriky a lyžičkou soli, pridáme celú hlavičku pretlačeného cesnaku a opäť dobre vymiešame.

Syr nastrúhame na jemno a posledné vajíčko rozšľaháme.

Cesto si rozdelíme aspoň na dve, ale ešte lepšie na tri časti a podobne aj syr a plnku. S celým cestom by sa nám veľmi zle pracovalo, navyše takto sa nám každá časť cesta zmestí na jeden plech.

Všetky časti cesta takto pozdĺžne vyváľame. Čím tenšie, tým lepšie. Rovnomerne potrieme časťou plnky a husto posypeme strúhaným syrom. Zrolujeme.

A vykrajujeme takéto trojuholníčky.

Uhol nad základňou vlastne chýba. Jednoducho sme pri krájaní odkrajovali jednotlivé trojuholníky trochu ďalej tak, aby sa nám pri pečení slimáčiky nerozpadli.

Ukladáme ich na vymastený plech v dostatočnej vzdialenosti na základne, zatupeným špicom hore.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mletou rascou. Môžeme nechať ešte desať minút podkvasiť a

v rúre vyhriatej na 160 stupňov ich upiecť do zlatista. Maslo bude vytekať. Po upečení vyberieme z rúry a necháme na plechu vychladnúť. Maslo sa opäť veľmi rýchlo vpije do slimáčikov, veď škoda každej kalórie.:)

Vôňu celého bytu vám popisovať nebudem. Keby som bol našim susedom, tak na nás asi pošlem policajtov za rušenie domového pokoja.

Dobrú chuť.

A aby som nezabudol. Veeeeľmi veselého Silvestra a PF 2010. Menej stresu v Novom roku a viac pohody. Ostatné príde samé.
tenjeho,
ale k prianiu sa určite pripája aj môj spolubojovník na blogu a v živote, Medveď Danko.:)