Takže si pripravíme Šmorňu né.
Ale začneme trochu okľukou. K Šmorni sa podáva obvykle, kompót, rozvar, alebo lekvár. My si k nemu pripravíme rýchly jablkový kompót. Potrebujeme jablká, citrón, lyžicu hnedého cukru, klinčeky a škoricu.

Jablká ošúpeme a nakrájame na osminky. Citrón ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Všetko dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme cukor, škoricu a klinčeky a privedieme k varu.

Varíme asi dve až tri minúty a necháme vychladnúť.

A začneme s trhancom. Pripravíme si tri vajcia, šálku mlieka, pol šálky kryštálového cukru, dve lyžice práškového cukru, jeden a pol šálky hladkej múky, kúsok masla a lyžičku vanilkovej esencie.

Oddelíme bielka od žĺtkov a vyšľaháme tuhý sneh.

Žĺtka s cukrom a vanilkovou esenciou vyšľaháme do peny. Pridáme mlieko a ďalej šľaháme elektrickým mixérom do hladka. Pridáme múku a stále pokračujeme v šľahaní.

Do žĺtkovej zmesi pridáme bielkový sneh a jemne premiešame, aby sa všetko spojilo a pri tom zostalo nadýchané.

Na veľkú panvicu dáme kúsok masla a necháme ho roztopiť.

Vylejeme všetko cesto na Trhanec a zoslabíme plameň.

Keď je spodná polovica trhanca jemne opražená a zatiahnutá (trvá to približne päť minút) ideme obracať.
Dvomi drevenými varechami roztrháme celú placku na štvrtiny a každú štvrtinu otočíme zvlášť. Nebude to síce vyzerať dokonale, ako je vidieť, ale je to v poriadku. Veď aj tak sa to ešte natrhá na menšie kúsky a poprevracia.
Povrch trhanca posypeme práškovým cukrom.

Keď sa cesto zatiahne aj z druhej strany opäť ho natrháme drevenými varechami a popretáčame tak, aby sa kúsky pocukrovanou stranou otočili k panvici. Necháme cukor na povrchu skaramelizovať.
Všetko premiešame, ešte poriadne prehrejeme a môžeme podávať.

Trhanec je najlepší teplý. Mäkké nadýchané kúsky cesta s výraznou chuťou vajíčok a švieži jablkový kompót to je skvelý, jednoduchý a rýchly múčnik. Vedel ten cisár, alebo skôr jeho kuchár, čo je dobré.

Dobrú chuť.
