Varíme s medveďom - Cisársky trhanec

Cisársky trhanec je dezert, ktorý pochádza z rakúskej kuchyne. Jeho príprava je pomerne jednoduchá a výsledok veľmi chutný. Keď sme ho pripravili pre našu návštevu, kamarát s nadšením hodnotil: "Toto som už nejedol dlhé roky. Varievala nám to naša babička.", a stále si nevedel spomenúť ako to u babičky volali. Až keď som mu povedal, že je to z Rakúska a volá sa to Keiserschmarn, spomenul si: "Jaké Rakúsko. Toto sa varilo na Záhorí a volá sa to Šmorňa, né."

Písmo: A- | A+
Diskusia  (53)

Takže si pripravíme Šmorňu né.

Ale začneme trochu okľukou. K Šmorni sa podáva obvykle, kompót, rozvar, alebo lekvár. My si k nemu pripravíme rýchly jablkový kompót. Potrebujeme jablká, citrón, lyžicu hnedého cukru, klinčeky a škoricu.

Obrázok blogu

Jablká ošúpeme a nakrájame na osminky. Citrón ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Všetko dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme cukor, škoricu a klinčeky a privedieme k varu.

Obrázok blogu

Varíme asi dve až tri minúty a necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

A začneme s trhancom. Pripravíme si tri vajcia, šálku mlieka, pol šálky kryštálového cukru, dve lyžice práškového cukru, jeden a pol šálky hladkej múky, kúsok masla a lyžičku vanilkovej esencie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Oddelíme bielka od žĺtkov a vyšľaháme tuhý sneh.

Obrázok blogu

Žĺtka s cukrom a vanilkovou esenciou vyšľaháme do peny. Pridáme mlieko a ďalej šľaháme elektrickým mixérom do hladka. Pridáme múku a stále pokračujeme v šľahaní.

Obrázok blogu

Do žĺtkovej zmesi pridáme bielkový sneh a jemne premiešame, aby sa všetko spojilo a pri tom zostalo nadýchané.

Obrázok blogu

Na veľkú panvicu dáme kúsok masla a necháme ho roztopiť.

Obrázok blogu

Vylejeme všetko cesto na Trhanec a zoslabíme plameň.

Obrázok blogu

Keď je spodná polovica trhanca jemne opražená a zatiahnutá (trvá to približne päť minút) ideme obracať.

Dvomi drevenými varechami roztrháme celú placku na štvrtiny a každú štvrtinu otočíme zvlášť. Nebude to síce vyzerať dokonale, ako je vidieť, ale je to v poriadku. Veď aj tak sa to ešte natrhá na menšie kúsky a poprevracia.

SkryťVypnúť reklamu

Povrch trhanca posypeme práškovým cukrom.

Obrázok blogu

Keď sa cesto zatiahne aj z druhej strany opäť ho natrháme drevenými varechami a popretáčame tak, aby sa kúsky pocukrovanou stranou otočili k panvici. Necháme cukor na povrchu skaramelizovať.

Všetko premiešame, ešte poriadne prehrejeme a môžeme podávať.

Obrázok blogu

Trhanec je najlepší teplý. Mäkké nadýchané kúsky cesta s výraznou chuťou vajíčok a švieži jablkový kompót to je skvelý, jednoduchý a rýchly múčnik. Vedel ten cisár, alebo skôr jeho kuchár, čo je dobré.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu