Varíme s medveďom - Cisársky trhanec

Cisársky trhanec je dezert, ktorý pochádza z rakúskej kuchyne. Jeho príprava je pomerne jednoduchá a výsledok veľmi chutný. Keď sme ho pripravili pre našu návštevu, kamarát s nadšením hodnotil: "Toto som už nejedol dlhé roky. Varievala nám to naša babička.", a stále si nevedel spomenúť ako to u babičky volali. Až keď som mu povedal, že je to z Rakúska a volá sa to Keiserschmarn, spomenul si: "Jaké Rakúsko. Toto sa varilo na Záhorí a volá sa to Šmorňa, né."

Písmo: A- | A+
Diskusia  (53)

Takže si pripravíme Šmorňu né.

Ale začneme trochu okľukou. K Šmorni sa podáva obvykle, kompót, rozvar, alebo lekvár. My si k nemu pripravíme rýchly jablkový kompót. Potrebujeme jablká, citrón, lyžicu hnedého cukru, klinčeky a škoricu.

Obrázok blogu

Jablká ošúpeme a nakrájame na osminky. Citrón ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Všetko dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme cukor, škoricu a klinčeky a privedieme k varu.

Obrázok blogu

Varíme asi dve až tri minúty a necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

A začneme s trhancom. Pripravíme si tri vajcia, šálku mlieka, pol šálky kryštálového cukru, dve lyžice práškového cukru, jeden a pol šálky hladkej múky, kúsok masla a lyžičku vanilkovej esencie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Oddelíme bielka od žĺtkov a vyšľaháme tuhý sneh.

Obrázok blogu

Žĺtka s cukrom a vanilkovou esenciou vyšľaháme do peny. Pridáme mlieko a ďalej šľaháme elektrickým mixérom do hladka. Pridáme múku a stále pokračujeme v šľahaní.

Obrázok blogu

Do žĺtkovej zmesi pridáme bielkový sneh a jemne premiešame, aby sa všetko spojilo a pri tom zostalo nadýchané.

Obrázok blogu

Na veľkú panvicu dáme kúsok masla a necháme ho roztopiť.

Obrázok blogu

Vylejeme všetko cesto na Trhanec a zoslabíme plameň.

Obrázok blogu

Keď je spodná polovica trhanca jemne opražená a zatiahnutá (trvá to približne päť minút) ideme obracať.

Dvomi drevenými varechami roztrháme celú placku na štvrtiny a každú štvrtinu otočíme zvlášť. Nebude to síce vyzerať dokonale, ako je vidieť, ale je to v poriadku. Veď aj tak sa to ešte natrhá na menšie kúsky a poprevracia.

SkryťVypnúť reklamu

Povrch trhanca posypeme práškovým cukrom.

Obrázok blogu

Keď sa cesto zatiahne aj z druhej strany opäť ho natrháme drevenými varechami a popretáčame tak, aby sa kúsky pocukrovanou stranou otočili k panvici. Necháme cukor na povrchu skaramelizovať.

Všetko premiešame, ešte poriadne prehrejeme a môžeme podávať.

Obrázok blogu

Trhanec je najlepší teplý. Mäkké nadýchané kúsky cesta s výraznou chuťou vajíčok a švieži jablkový kompót to je skvelý, jednoduchý a rýchly múčnik. Vedel ten cisár, alebo skôr jeho kuchár, čo je dobré.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

300 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu