Varíme s Medveďom - Cukinové placky a orientálna šošovica

Ak naozaj chcete schudnúť, platí jedno jednoduché pravidlo. Nedržte diétu! Diéty sú nezmyselné a veľmi často úplne zničia vašu dobrú pohodu, aj vaše zdravie. Treba jednoducho zmeniť stravovacie návyky. Začať naozaj poriadne kontrolovať, čo presne cez deň zjete. Vyhýbať sa vysoko kalorickým potravinám a aspoň trochu športrovať. Ak chcete schudnúť a udržať si svoj váhový štandart, v žiadnom prípade neskúšajte tie nezmysly typu, káva a jedno vajce natvrdo. Jedzte bohatú a vyváženú stravu, používajte koreniny a maximálne obmedzte príjem tukov a cukrov. A už vôbec nie je pravdou, že diétne rovná sa bez chuti. Dnes sa do väčšiny vyrábaných potravín dodáva chuť tak, že sa zvyšuje množstvo tuku vo výrobku. My si však tuk odopierame. Riešenie je jednoduché, rozšíriť svoju zásobu korenín. A aby sme si to ukázali, dnes skúsime tak trochu orientom šľahnutý recept. Je chutný, voňavý a pokojne si môžete dopriať aj poriadnu porciu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (112)

Čo budeme potrebovať

Na cukinové placky

Tri menšie cukiny, dve bielka (používame bielka, lebo všetok cholesterol vo vajíčku obsiahnutý je súčasťou žĺtka, bielka sú v oveľa diétnejšie), dve až tri lyžice pohánkovej múky, kôpor, petržlenovú vňať, cesnak, soľ.

Placky okoreníme lyžičkou indického kmínu, troma kúskami klinčeku a polovicou lyžičky semienok kardamónu. Všetko korenie tesne pred prípravou na jemno rozdrtíme v mažiariku.

Na arabskú šošovicu

Pol kilogramu červenej lúpanej šošovice, viazaničku mladej cibuľky, cesnak, polievkovú lyžicu kurkumy, lyžičku indického kmínu, koriandrovú vňať (žiaľ v našom dnešnom recepte nahradená petržlenovou), soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Cukiny poriadne umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Jemne ich osolíme, premiešame a necháme postáť.

Obrázok blogu

Zlejeme prebytočnú tekutinu, ale nežmýkame, necháme cukinu mokrú.

Pridáme k nej bielka, korenie, pohánkovú múku, petržlenovú vňať, roztlačený cesnak a kôpor.

Obrázok blogu

Premiešame na hustotu jemného cesta a necháme ešte desať minút odstáť. Potom znova premiešame, ak treba pridáme ešte trocha pohánkovej múky.

Obrázok blogu

Plech natrieme olejom a lyžicou na ňom tvarujeme malé placky.

Obrázok blogu

Pečieme v rozohriatej rúre, na 180 stupňov približne 30 až 35 minút.

Placky sa trochu prilepili, ale s ostrou špachtlou sa oddelili celkom v pohode. Ak chceme mať úplnú istotu, môžeme použiť papier na pečenie.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pokiaľ sa placky upečú, pripravíme si šošovicu. Červenú lúpanú šošovicu poriadne umyjeme v studenej vode. Dáme do hrca a pridáme k nej, nasekanú jarnú cibuľu, indický kmín, celé strúčky cesnaku, kurkumu a soľ.

Obrázok blogu

Prilejeme vodu, aby bola za rovno a na miernom plameni pomaly varíme, kým sa voda nevyvarí a šošovica celkom nezmäkne. Počas varenia občas nezabudneme premiešať, Najmä v čase keď sa už nadbytočná voda skoro vyvarila, šošovica má potrebu prihárať. Treba jej v tom zabrániť všetkými prostriedkami, najlepšie varechou.

Obrázok blogu

Keď je šošovica celkom mäkká a tak trochu kašovitá, odstavíme ju z plynu a prikryjeme ju pokrievkou. Nahrubo nasekáme asi hrsť koriandrovej (v našom prípade petržlenovej) vňate a zamiešame do chladnúcej šošovice.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Je to veľmi voňavé jedlo plné výrazných chutí a pri tom s minimálnym množstvom energetickej hodnoty.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu