Čo budeme potrebovať
Na cukinové placky
Tri menšie cukiny, dve bielka (používame bielka, lebo všetok cholesterol vo vajíčku obsiahnutý je súčasťou žĺtka, bielka sú v oveľa diétnejšie), dve až tri lyžice pohánkovej múky, kôpor, petržlenovú vňať, cesnak, soľ.
Placky okoreníme lyžičkou indického kmínu, troma kúskami klinčeku a polovicou lyžičky semienok kardamónu. Všetko korenie tesne pred prípravou na jemno rozdrtíme v mažiariku.
Na arabskú šošovicu
Pol kilogramu červenej lúpanej šošovice, viazaničku mladej cibuľky, cesnak, polievkovú lyžicu kurkumy, lyžičku indického kmínu, koriandrovú vňať (žiaľ v našom dnešnom recepte nahradená petržlenovou), soľ.

Cukiny poriadne umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Jemne ich osolíme, premiešame a necháme postáť.

Zlejeme prebytočnú tekutinu, ale nežmýkame, necháme cukinu mokrú.
Pridáme k nej bielka, korenie, pohánkovú múku, petržlenovú vňať, roztlačený cesnak a kôpor.

Premiešame na hustotu jemného cesta a necháme ešte desať minút odstáť. Potom znova premiešame, ak treba pridáme ešte trocha pohánkovej múky.

Plech natrieme olejom a lyžicou na ňom tvarujeme malé placky.

Pečieme v rozohriatej rúre, na 180 stupňov približne 30 až 35 minút.
Placky sa trochu prilepili, ale s ostrou špachtlou sa oddelili celkom v pohode. Ak chceme mať úplnú istotu, môžeme použiť papier na pečenie.

Pokiaľ sa placky upečú, pripravíme si šošovicu. Červenú lúpanú šošovicu poriadne umyjeme v studenej vode. Dáme do hrca a pridáme k nej, nasekanú jarnú cibuľu, indický kmín, celé strúčky cesnaku, kurkumu a soľ.

Prilejeme vodu, aby bola za rovno a na miernom plameni pomaly varíme, kým sa voda nevyvarí a šošovica celkom nezmäkne. Počas varenia občas nezabudneme premiešať, Najmä v čase keď sa už nadbytočná voda skoro vyvarila, šošovica má potrebu prihárať. Treba jej v tom zabrániť všetkými prostriedkami, najlepšie varechou.

Keď je šošovica celkom mäkká a tak trochu kašovitá, odstavíme ju z plynu a prikryjeme ju pokrievkou. Nahrubo nasekáme asi hrsť koriandrovej (v našom prípade petržlenovej) vňate a zamiešame do chladnúcej šošovice.

Je to veľmi voňavé jedlo plné výrazných chutí a pri tom s minimálnym množstvom energetickej hodnoty.

Dobrú chuť.
