Varíme s medveďom - Cvikla v hlavnej úlohe

Väčšina ľudí ju pozná len ako sladkokyslú zaváraninu, alebo jednu z hlavných zložiek ruského boršču. Pri tom cvikla je vynikajúca zelenina s množstvom využitia v studenej aj teplej kuchyni. Dnes si pripravíme tri úžasné a pri tom absolútne jednoduché recepty, v ktorých je cvikla dôležitou ingrendienciou. Okrem iného je cvikla aj naozaj zdravá potravina, ktorá sa perfektne vyrovná aj dnes tak modernému a trendovému Acai, ba v mnohom ho aj prekoná. Tak poďme variť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)
Obrázok blogu

Pred tým ako cviklu použijeme tepelne ju upravíme. Obvykle sa varí v jemne posolenej a octovej vode, ale mi ju dnes budeme piecť.

Cviklu poriadne umyjeme v studenej vode, každú zvlášť zabalíme do alobalu a dáme ju piecť do rúry vyhriatej na dvesto stupňov.

Menšie cvikly pečieme päťdesiat minút až hodinu, väčšie potrebujú aspoň jeden a štvrť hodiny. Po upečení ich necháme vychladnúť a olúpeme z nich kožu.

Obrázok blogu

Krásne mäkká, voňavá a po upečení nasládlá cvikla je teda ingredienciou všetkých dnešných receptov. A začneme, ako je dobrým zvykom predjedlom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Cviklové carpaccio

Pripravíme si jednu stredne veľkú upečenú cviklu, lyžicu lúpaných slnečnicových semienok, čerstvé zelené bylinky (tymián a bazalka), cottage syr, olivový olej, biely vínny ocot, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.

Obrázok blogu

Postup je neuveriteľne jednoduchý. Cviklu nakrájame na tenučké plátky a rozložíme po tanieri.

Slnečnicové jadierka opražíme na suchej panvici do zlatohneda a rosypeme ich po cviklových plátkoch. Pridáme nasekané bylinky a kôpku cottage syra. Všetko jemne posolíme, polejeme olivovým olejom a pokvapkáme octom. Na záver jemne posypeme čerstvo mletým čiernym korením.

Obrázok blogu

Naozaj vynikajúce predjedlo, ktoré ponúka skvelý gurmánsky zážitok pri minimálnej námahe.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Po predjedle príde na rad hlavné jedlo.

Kuracie stehná s cviklou

Okrem upečenej cvikly si pripravíme aj vykostené kuracie stehná s kožou a cesnak. K tomu už len trochu oleja, soľ a čierne korenie.

Obrázok blogu

Kuracie stehná umyjeme, osušíme, nasolíme a okoreníme. V panvici rozohrejeme olej a kuracie stehná na ňom opražíme kožou dolu.

Obrázok blogu

Pražíme ich približne desať minút. Potom stehná otočíme a pražíme ešte dve až tri minúty z druhej strany.

Obrázok blogu

Preložíme ich do pekáčika, podlejeme vodou a strčíme do vyhriatej rúry pod gril na ďalších päť minút.

Obrázok blogu

Do výpeku po kuracích stehnách vysypeme cviklu nakrájanú na krížalky, očistené strúčiky cesnaku a krátko všetko opražíme.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Prikryjeme a dusíme pokiaľ cesnaky nezmäknú. Nesmú sa však rozvariť. Skaramelizovanú zeleninu jemne osolíme.

Obrázok blogu

Chrumkavé mäso, skramelizovaná cvikla a mäkký cesnak. Všetko len s jednoduchou, priamočiarou no pri tom plnou chuťou použitých ingrendiencií.

Obrázok blogu

Ak potrebujete, pridajte aj pár zemiakov, alebo zemiakovú kašu, ale ide to aj bez nich.

Obrázok blogu

Vrcholom každého dobrého menu je múčnik a tento dnešný sa naozaj dá považovať za vrchol.

Cviklovo čokoládový koláč s krémom z bielej čokolády

Najprv na jemno rozmixujeme stopäťdesiat gramov upečenej cvikly a pripravíme si aj stodvadsať gramov polohrubej múky, stodvadsať gramov hnedého cukru, päťdesiat gramov kakaa, jeden prášok do pečiva, deciliter oleja, deciliter mlieka a dve vajcia.

SkryťVypnúť reklamu

Na krém potrebujeme dvestopäťdesiat gramov mäkkého tvarohu a dvesto gramov bielej čokolády.

Obrázok blogu

V jednej miske zmiešame suché suroviny, v druhej mokré. Potom suché vysypeme do mokrých a všetko spolu premiešame.

Obrázok blogu

Spodok tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme do nej cesto, uhladíme a pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi tridsať minút, až do takzvanej suchej špajle.

Vyberieme z tortovej formy a necháme celkom vychladnúť.

Obrázok blogu

Vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu.

Obrázok blogu

Ručným šľahačom ju zašľaháme do mäkkého tvarohu a vzniknutý krém necháme aspoň hodinu v chladničke.

Obrázok blogu

Vychladnutý krém rovnomerne natrieme na vychladnutý koláč a ešte na niekoľko hodín odložíme chladničky.

Obrázok blogu

Vynikajúci, šťavnatý zákusok je úžasnou bodkou za dnešným cviklovým menu.

Obrázok blogu

Dobrú chuť a na zdravie!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu