
Pred tým ako cviklu použijeme tepelne ju upravíme. Obvykle sa varí v jemne posolenej a octovej vode, ale mi ju dnes budeme piecť.
Cviklu poriadne umyjeme v studenej vode, každú zvlášť zabalíme do alobalu a dáme ju piecť do rúry vyhriatej na dvesto stupňov.
Menšie cvikly pečieme päťdesiat minút až hodinu, väčšie potrebujú aspoň jeden a štvrť hodiny. Po upečení ich necháme vychladnúť a olúpeme z nich kožu.

Krásne mäkká, voňavá a po upečení nasládlá cvikla je teda ingredienciou všetkých dnešných receptov. A začneme, ako je dobrým zvykom predjedlom.

Cviklové carpaccio
Pripravíme si jednu stredne veľkú upečenú cviklu, lyžicu lúpaných slnečnicových semienok, čerstvé zelené bylinky (tymián a bazalka), cottage syr, olivový olej, biely vínny ocot, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.

Postup je neuveriteľne jednoduchý. Cviklu nakrájame na tenučké plátky a rozložíme po tanieri.
Slnečnicové jadierka opražíme na suchej panvici do zlatohneda a rosypeme ich po cviklových plátkoch. Pridáme nasekané bylinky a kôpku cottage syra. Všetko jemne posolíme, polejeme olivovým olejom a pokvapkáme octom. Na záver jemne posypeme čerstvo mletým čiernym korením.

Naozaj vynikajúce predjedlo, ktoré ponúka skvelý gurmánsky zážitok pri minimálnej námahe.

Po predjedle príde na rad hlavné jedlo.
Kuracie stehná s cviklou
Okrem upečenej cvikly si pripravíme aj vykostené kuracie stehná s kožou a cesnak. K tomu už len trochu oleja, soľ a čierne korenie.

Kuracie stehná umyjeme, osušíme, nasolíme a okoreníme. V panvici rozohrejeme olej a kuracie stehná na ňom opražíme kožou dolu.

Pražíme ich približne desať minút. Potom stehná otočíme a pražíme ešte dve až tri minúty z druhej strany.

Preložíme ich do pekáčika, podlejeme vodou a strčíme do vyhriatej rúry pod gril na ďalších päť minút.

Do výpeku po kuracích stehnách vysypeme cviklu nakrájanú na krížalky, očistené strúčiky cesnaku a krátko všetko opražíme.

Prikryjeme a dusíme pokiaľ cesnaky nezmäknú. Nesmú sa však rozvariť. Skaramelizovanú zeleninu jemne osolíme.

Chrumkavé mäso, skramelizovaná cvikla a mäkký cesnak. Všetko len s jednoduchou, priamočiarou no pri tom plnou chuťou použitých ingrendiencií.

Ak potrebujete, pridajte aj pár zemiakov, alebo zemiakovú kašu, ale ide to aj bez nich.

Vrcholom každého dobrého menu je múčnik a tento dnešný sa naozaj dá považovať za vrchol.
Cviklovo čokoládový koláč s krémom z bielej čokolády
Najprv na jemno rozmixujeme stopäťdesiat gramov upečenej cvikly a pripravíme si aj stodvadsať gramov polohrubej múky, stodvadsať gramov hnedého cukru, päťdesiat gramov kakaa, jeden prášok do pečiva, deciliter oleja, deciliter mlieka a dve vajcia.
Na krém potrebujeme dvestopäťdesiat gramov mäkkého tvarohu a dvesto gramov bielej čokolády.

V jednej miske zmiešame suché suroviny, v druhej mokré. Potom suché vysypeme do mokrých a všetko spolu premiešame.

Spodok tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme do nej cesto, uhladíme a pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi tridsať minút, až do takzvanej suchej špajle.
Vyberieme z tortovej formy a necháme celkom vychladnúť.

Vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu.

Ručným šľahačom ju zašľaháme do mäkkého tvarohu a vzniknutý krém necháme aspoň hodinu v chladničke.

Vychladnutý krém rovnomerne natrieme na vychladnutý koláč a ešte na niekoľko hodín odložíme chladničky.

Vynikajúci, šťavnatý zákusok je úžasnou bodkou za dnešným cviklovým menu.

Dobrú chuť a na zdravie!
