Potrebujeme:
Na sekanú:
1 balenie sójového granulátu, 1 cibuľu, 2 vaječné bielka, 200g cíceru, 2 mrkvy, 5 strúčikov cesnaku, čierne mleté korenie, mletú rascu, majoránku, slanú sójovú omáčku, soľ a lyžicu oleja.
Na prílohu:
1 balenie mrazenej zeleniny, 250 g tofu, konzervu sterilizovanej kukuričky, petržlenovú vňať, nejakú bylinku (použil som tymian), 1 cibuľu (pór), čierne korenie, sójovú omáčku a soľ.

Teda, ak dnes budem čítať v diskusii, že som sa narobil...:)
Cícer namočíme do studenej vody, aby napučal, najlepšie cez noc. Následne ho uvaríme v posolenej vode do mäkka. Trvá to cca 1 hodinu. Bude stále perfektne držať tvar, preto je potrebné ochutnať vnútro. Musí byť takmer krémové. Mrkvu očistíme a uvaríme v inom hrnci domäkka. Vodu v závere varenia posolíme. Sójovú drť vložíme do ďalšieho hrnca s posolenou vodou, necháme zovrieť a hneď odstavíme. Nie je potrebné (podľa mňa) vodu, v ktorej sa drť varí ochucovať inými koreninami či omáčkami.

Granulát odcedíme a necháme dobre odkvapkať.

Tak a ideme miešať šialene zdravú sekanú. Do sójovej drte pridáme na kocky pokrájanú uvarenú mrkvu, pomletý, alebo nahrubo rozmixovaný uvarený cícer, na drobné kocky nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, 2 bielka, čierne korenie, soľ, mletú rascu, majoránku a dobrú dávku slanej sójovej omáčky. Všetko dobre pomiešame a necháme 20 minút odstáť.

A tu už je naša sekaná. Mokrými rukami ju vymodelujeme a uložíme na olejom vymastený pekáč. Vložíme do rúry zohriatej na 170 stupňov a najprv bez podliatia 20 minút zapekáme. Potom podlejeme deckom vody (nie viac, aby sa nám sekaná nezačala rozpadávať) a pokračujeme v pomalom pečení ešte aspoň 40 minút, alebo dohneda.

Kým sa sekaná pečie, pripravíme si jednoduchú, rýchlu a skvelú zeleninovú prílohu. Nižšie je ilustračná fotografia na už upravené ingrediencie. Takže tofu nakrájame na neveľké rezančeky, cibuľu (pór) na kocôčky a petržlenovú vňať nadrobno.

Pokračujeme dusením v kvalitnej teflónovej panvici. Na lyžicu oleja dáme najprv tofu a aspoň 3 minúty ho opekáme do zlatistej farby. Následne pridáme cibuľu a usmažíme ju do sklovita. Všetko posolíme, pridáme trochu čierneho korenia, tymian, riadnu dávku sójovej omáčky, všetku zeleninu (mrazenú aj kukuricu), petržlenovú vňať a všetko vo vlastnej šťave (prípadne si pomôžeme pol deckom vody) prikryté podusíme 20 minút.

Tak a tu je výsledok.

Sekaná sa nám medzičasom upiekla. Bude veľmi krehká, keďže absentuje múka, ale keď ju trochu necháme vychladnúť, bude sa dať nakrájať. Samozrejme iné menej diétne úpravy sú na vašom uvážení.

Podávame s dobrým čerstvým, jar 'prednaznačujúcim' šalátom.

Dobrú chuť.

P.S.: A ešte niečo. Lopatkovec opäť kvitne. Jar je tu!!! :)
tenjeho