Základnou ingredienciou, ktorú si potrebujeme pripraviť, ak chceme vyrábať nanuky doma, je cukrový sirup. Čítal som, že vďaka nemu nanuky nezmrznú na krištáliky.
Vezmeme pol litra vody a tridsať dekagramov cukru (my sme použili hnedý cukor). Za stále miešania privedieme k varu a rozpustíme. Potom zoslabíme plameň a necháme ešte päť minút prebublávať. Prelejeme do fľaše a môžeme používať.
Na domáce nanuky je vhodné kombinovať akékoľvek obľúbené ovocie s jogurtom, smotanou, šľahačkou, krémovitým tvarohom... a vždy pridáme aj niekoľko lyžíc cukrového sirupu.

Banánovo kakaový nanuk
Potrebujeme jeden zrelý banán, lyžicu kakaového prášku, jednu pochúťkovú smotanu a tri až päť lyžíc cukrového sirupu.

Banán so smotanou a cukrovým sirupom vymixujeme na hladkú kašu.

Polovicu zmesi oddelíme a zmixujeme s kakaom.

Striedavo ponalievame do nanukovača a necháme najmenej štyri hodiny v chladničke.

Po zmrznutí vložíme formu s nanukom do horúcej vody. Necháme desať až dvadsať sekúnd, aby nanuk vo vnútri trochu povolil a vytiahneme.

Malinovo jogurtové potešenie
Pripravíme si jeden kvalitný malý biely jogurt, dvadsaťpäť dekagramov čerstvých malín a tri až päť lyžíc cukrového sirupu.

Všetko spolu zmixujeme dohladka a prepasírujeme cez husté sitko. Nalievame do nanukovača, necháme v mrazničke najmenej štyri hodiny.

Skvelé, malinové, osviežujúce.

Gaspačo na špajli
Nechať zmrznúť naše obľúbené gaspačo, ktoré večeriame skoro celé leto. Keď som dostal tento nápad, mal som pocit, že je skvelý. Ale teraz sa rýchlo utekám pozrieť do zrkadla či náhodou nie som lietadlo. Každý komu som o tom povedal, si totiž myslí, že je to dosť blbý nápad.
Musím sa priznať, že som dokonca recept ani nestihol pred dovolenkou dokončiť. Takže ak máte odvahu, skúste to sami a dajte mi vedieť v diskusii.
Pripravíme si paradajky, papriku, uhorku, dva strúčiky cesnaku, dve lyžice balzamikového octu a soľ.

Všetko nakrájame, rozmixujeme dohladka, vlejeme do nanukovačov a necháme najmenej štyri hodiny mrznúť. Hotovo. Sám som zvedavý či sa to bude dať jesť.

Domáce nanuky môžu byť skvelou alternatívou. Môžeme ich osladiť len podľa vlastnej chute, použiť kvalitné a zrelé ovocie, žiadne náhražky mlieka, žiadne zbytočné ochucovadlá a zlepšovače, emulgátory či stabilizátory. Jednoducho celkom zdravé letné mlsanie.

Dobrú chuť!