Ravioli sú vlastne také talianske perky. Perky varievala naša stará mama, plnené slivkovým lekvárom, posypané makom a cukrom. Tieto talianske sú pripravované na slano a plnené najrôznejšími plnkami. My si dnes skúsime pripraviť až dve plnky, ktoré ukážu, že talianska kuchyňa sa dá pripravovať aj na jeseň.
Čo budeme potrebovať
Na cestoviny pol kilogramu hladkej múky, päť vajec, lyžica oleja a lyžička soli
Na špenátovú plnku čerstvý špenát, cesnak, soľ, olivový olej a strúhaný parmezán.
Na tekvicovú plnku oranžovú tekvicu, cibuľu, bazalku (čerstvú, alebo sušenú), muškátový orech, olej a soľ.
Na paradajkovú omáčku, paradajky v konzerve, cesnak, bazalku, olej, soľ, smotanu na varenie a parmezán.

Poďme si pripraviť cestoviny. Na vál nasypeme pol kilogramu hladkej múky a spravíme v nej kráter. Vajcia rozšľaháme vidličkou spolu so soľou a olejom. Do krátera vylejeme časť vajec. S vidličkou uberáme zo stien krátera a miešame múku s vajíčkami na kašu.
Potom prilejeme ďalšie vajcia a znovu miešame vidličkou, až kým všetky vajíčka nie sú zmiešané s múkou. Potom zbytok múky zapracujeme do cesta ručne.

Všetko spracujeme na tuhé, ale vláčne cesto. Chce to čas aj silu a treba to spraviť dôkladne, aby sa cesto dalo rozvaľkať naozaj na tenko.
Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky najmenej na pol hodiny.

Na tekvicovú plnku dáme do vyhriatej rúry piecť tekvicu zbavenú jadierok a nakrájanú na kúsky. Pečieme ju, kým nie je celkom mäkká približne tridsať až štyridsaťpäť minút.

Upečenú tekvicu ošúpeme a vidličkou roztlačíme na kašu, v ktorej zostanú aj menšie kúsky.

Na oleji osmažíme cibuľu, pridáme tekvicu a bazalku, nastrúhaný muškátový oriešok, posolíme a orestujeme.

Plnku pred plnením do raviol musíme nechať celkom vychladnúť.

Na špenátovú plnku očistíme špenátové listy, umyjeme ich a nasekáme na menšie kúsky.

Na oleji osmažíme cesnak, pridáme špenát a orestujeme.

Plnku osolíme len veľmi jemne.

Pridáme poriadnu hrsť strúhaného parmezánu a premiešame. Aj túto plnku necháme celkom vychladnúť.

Tak a ideme pripravovať ravioli. Na rozvaľkanie cesta môžeme použiť strojček na cestoviny, ale môžeme ich pripraviť aj tak, ako to robili naše staré mamy teda s valčekom na cesto.

Dôležité je, aby výsledkom boli takéto asi desať centimetrov široké a dĺĺhé predlhé pláty cesta.

Na jeden z nich naukladáme plnku, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a prikryjeme druhým plátom. Postupujeme opatrne druhý plát prstami pritlačíme k prvému a rydielkom narežeme jednotlivé ravioli.

Tak toto je jedna z nich. Posypeme ju múkou a uložíme na misu.

Z cesta môžeme narobiť naozaj poriadnu dávku raviol, oveľa viac ako potrebujeme na bežný obed pre rodinu. Môžeme ich zmraziť a potom použiť na prípravu rýchlej a chutnej večere.

Nakoniec si ešte pripravíme paradajkovú omáčku. Na oleji speníme cesnak a bazalku. Pridáme konzervované paradajky. Podusíme a pridáme smotanu na varenie. Varom omáčku zredukujeme približne na polovicu.

Ravioli uvaríme vo veľkom množstve posolenej vriacej vody s olejom. Varíme približne dve až tri minúty, vyberieme dierovanou varechou a môžeme podávať.

Do hlbokého taniera dáme trochu omáčky, na ňu naukladáme ravioli, polejeme ďalšou omáčkou. Na vrch ešte pridáme. Časť z neho nastrúhame na jemno a časť na väčšie hoblinky pomocou škrabky na zeleninu. Celé jedlo je úžasne voňavé, chutné a poteší každého talianofila.

Dobrú chuť.
