Varíme s Medveďom - Domáce ravioli

Dnešný recept patrí medzi tie prácnejšie, ale výsledok je veľmi uspokojujúci. Domáce čerstvé cestoviny sa s tými kúpenými len veľmi ťažko dajú porovnať. V špeciálnych obchodoch sa dajú kúpiť aj hotové čerstvé talianske ravioli, ich cena je však privysoká. Tak sa pustíme do toho a za pár korún a s trochou trpezlivosti si pripravíme skvelé talianske jedlo, ktoré prekvapí chuťou aj vôňou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (130)

Ravioli sú vlastne také talianske perky. Perky varievala naša stará mama, plnené slivkovým lekvárom, posypané makom a cukrom. Tieto talianske sú pripravované na slano a plnené najrôznejšími plnkami. My si dnes skúsime pripraviť až dve plnky, ktoré ukážu, že talianska kuchyňa sa dá pripravovať aj na jeseň.

Čo budeme potrebovať

Na cestoviny pol kilogramu hladkej múky, päť vajec, lyžica oleja a lyžička soli

Na špenátovú plnku čerstvý špenát, cesnak, soľ, olivový olej a strúhaný parmezán.

Na tekvicovú plnku oranžovú tekvicu, cibuľu, bazalku (čerstvú, alebo sušenú), muškátový orech, olej a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na paradajkovú omáčku, paradajky v konzerve, cesnak, bazalku, olej, soľ, smotanu na varenie a parmezán.

Obrázok blogu

Poďme si pripraviť cestoviny. Na vál nasypeme pol kilogramu hladkej múky a spravíme v nej kráter. Vajcia rozšľaháme vidličkou spolu so soľou a olejom. Do krátera vylejeme časť vajec. S vidličkou uberáme zo stien krátera a miešame múku s vajíčkami na kašu.

Potom prilejeme ďalšie vajcia a znovu miešame vidličkou, až kým všetky vajíčka nie sú zmiešané s múkou. Potom zbytok múky zapracujeme do cesta ručne.

Obrázok blogu

Všetko spracujeme na tuhé, ale vláčne cesto. Chce to čas aj silu a treba to spraviť dôkladne, aby sa cesto dalo rozvaľkať naozaj na tenko.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky najmenej na pol hodiny.

Obrázok blogu

Na tekvicovú plnku dáme do vyhriatej rúry piecť tekvicu zbavenú jadierok a nakrájanú na kúsky. Pečieme ju, kým nie je celkom mäkká približne tridsať až štyridsaťpäť minút.

Obrázok blogu

Upečenú tekvicu ošúpeme a vidličkou roztlačíme na kašu, v ktorej zostanú aj menšie kúsky.

Obrázok blogu

Na oleji osmažíme cibuľu, pridáme tekvicu a bazalku, nastrúhaný muškátový oriešok, posolíme a orestujeme.

Obrázok blogu

Plnku pred plnením do raviol musíme nechať celkom vychladnúť.

Obrázok blogu

Na špenátovú plnku očistíme špenátové listy, umyjeme ich a nasekáme na menšie kúsky.

Obrázok blogu

Na oleji osmažíme cesnak, pridáme špenát a orestujeme.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Plnku osolíme len veľmi jemne.

Obrázok blogu

Pridáme poriadnu hrsť strúhaného parmezánu a premiešame. Aj túto plnku necháme celkom vychladnúť.

Obrázok blogu

Tak a ideme pripravovať ravioli. Na rozvaľkanie cesta môžeme použiť strojček na cestoviny, ale môžeme ich pripraviť aj tak, ako to robili naše staré mamy teda s valčekom na cesto.

Obrázok blogu

Dôležité je, aby výsledkom boli takéto asi desať centimetrov široké a dĺĺhé predlhé pláty cesta.

Obrázok blogu

Na jeden z nich naukladáme plnku, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a prikryjeme druhým plátom. Postupujeme opatrne druhý plát prstami pritlačíme k prvému a rydielkom narežeme jednotlivé ravioli.

Obrázok blogu

Tak toto je jedna z nich. Posypeme ju múkou a uložíme na misu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Z cesta môžeme narobiť naozaj poriadnu dávku raviol, oveľa viac ako potrebujeme na bežný obed pre rodinu. Môžeme ich zmraziť a potom použiť na prípravu rýchlej a chutnej večere.

Obrázok blogu

Nakoniec si ešte pripravíme paradajkovú omáčku. Na oleji speníme cesnak a bazalku. Pridáme konzervované paradajky. Podusíme a pridáme smotanu na varenie. Varom omáčku zredukujeme približne na polovicu.

Obrázok blogu

Ravioli uvaríme vo veľkom množstve posolenej vriacej vody s olejom. Varíme približne dve až tri minúty, vyberieme dierovanou varechou a môžeme podávať.

Obrázok blogu

Do hlbokého taniera dáme trochu omáčky, na ňu naukladáme ravioli, polejeme ďalšou omáčkou. Na vrch ešte pridáme. Časť z neho nastrúhame na jemno a časť na väčšie hoblinky pomocou škrabky na zeleninu. Celé jedlo je úžasne voňavé, chutné a poteší každého talianofila.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
INESS

INESS

107 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu