Potrebujeme 600 gramov polohrubej múky (0,50 EUR), dve vajcia (1,00 EUR) dva decilitre vody a štipku soli.

Múku vysypeme do vhodnej nádoby, v strede spravíme kráter, vyklepneme do neho dve vajcia a vylejeme vodu.

Potom začneme vidličkou spracovávať cesto. Odoberáme múku zo stien krátera a premiešavame ju s vajciami a s vodou.
Postupne tým získavame stále hustejšie a hustejšie cesto.

Nakoniec všetko spracujeme rukami a hotové cesto necháme aspoň pol hodinu odpočívať v chladničke.

Cesto rozdelíme na dve polovice. Na poriadne pomúčenej doske rozvaľkáme na šírku stebla. Pri tejto práci je dôležité neustále cesto podsypávať a posýpať múkou, aby sa neprilepilo k podložke ani k valčeku.
Takto získame dva veľké a tenké kruhy cesta, ktoré necháme aspoň pol hodinu obschnúť.

Potom povrch cesta opäť poriadne pomúčime a cesto nakrájame na pásy široké asi štyri centimetre. Uložíme ich na seba a ostrým nožom nakrájame široké rezance.

Prstami ich ako hrabličkami popresýpame aby sa od seba jednotlivé kúsky oddelili a naukladáme na vhodný podnos. Môžeme ešte posypať múkou. Potom necháme rezance obschnúť. Obschnuté rezance uzavreté vo vhodnej nádobe vydržia aj niekoľko týždňov.

Domáce rezance môžeme pripraviť na obrovské množstvo chutných spôsobov. S tvarohom na sladko aj na slano, s makom, s džemom, s kakaom, s vajíčkami, s bryndzou, s orechami... alebo pokojne použite nejakú taliansku omáčku (a že pasta, túdle, starej mamy cestoviny)
Dnes si z nich pripravíme skvelé domáce rezance s opraženou detskou krupicou. Budeme potrebovať. 15 dekagramov detskej krupice (0,30 EUR), deciliter oleja (0,30 centov) a deciliter vody v ktorej sa varili cestoviny.

Najprv si do veľkého hrnca dáme variť dostatok vody a pridáme lyžičku soli. Do vriacej vody vysypeme cestoviny a necháme variť asi dve až tri minúty. Cestoviny zlejeme, ale odložíme si asi deciliter vody, v ktorej sa varili.
Na panvici zohrejeme olej, pridáme detskú krupicu a opražíme do svetlohneda. Krupica začne úžasne voňať.

Keď je krupica opražená, vylejeme do nej odloženú vodu z cestovín, premiešame a prikryjeme pokrievkou aby sa krupica sparila. Už ju ďalej nevaríme.

Do opraženej a sparenej krupice vysypeme uvarené cestoviny...

a poriadne premiešame. Krupica pražením získa úžasnú orieškovú príchuť.
Takto upravené cestoviny môžeme podávať na slano (stačí len posoliť, prípadne posypať opraženou slaninkou), ...

alebo na sladko (posypané práškovým cukrom s lyžicou džemu na vrchu).

Dobrú chuť.
