Varíme s Medveďom - Domáce rezance

Dnes sa znova vrátime k receptom za gastráč a znova navštívime kuchyňu starej mamy. Naša stará mama robila domáce rezance každú chvíľu. Vždy k nedeľnému obedu a ešte aspoň raz za týždeň. Bola to pre ňu taká rýchlovka, ktorú stíhala aj po návrate z práce (stará mama pracovala ako stolárka) a spraviť zástupu vnúčat rezance jej nerobilo veru žiaden problém. Práve preto som si povedal, že domáce rezance skúsim aj ja. A verte, nie je to také zložité, ako to na prvý pohľad vyzerá a myslím, že na to netreba ani veľkú kuchársku zručnosť. Stačí len dodržiavať niektoré potrebné pravidlá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (70)

Potrebujeme 600 gramov polohrubej múky (0,50 EUR), dve vajcia (1,00 EUR) dva decilitre vody a štipku soli.

Obrázok blogu

Múku vysypeme do vhodnej nádoby, v strede spravíme kráter, vyklepneme do neho dve vajcia a vylejeme vodu.

Obrázok blogu

Potom začneme vidličkou spracovávať cesto. Odoberáme múku zo stien krátera a premiešavame ju s vajciami a s vodou.

Postupne tým získavame stále hustejšie a hustejšie cesto.

Obrázok blogu

Nakoniec všetko spracujeme rukami a hotové cesto necháme aspoň pol hodinu odpočívať v chladničke.

Obrázok blogu

Cesto rozdelíme na dve polovice. Na poriadne pomúčenej doske rozvaľkáme na šírku stebla. Pri tejto práci je dôležité neustále cesto podsypávať a posýpať múkou, aby sa neprilepilo k podložke ani k valčeku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takto získame dva veľké a tenké kruhy cesta, ktoré necháme aspoň pol hodinu obschnúť.

Obrázok blogu

Potom povrch cesta opäť poriadne pomúčime a cesto nakrájame na pásy široké asi štyri centimetre. Uložíme ich na seba a ostrým nožom nakrájame široké rezance.

Obrázok blogu

Prstami ich ako hrabličkami popresýpame aby sa od seba jednotlivé kúsky oddelili a naukladáme na vhodný podnos. Môžeme ešte posypať múkou. Potom necháme rezance obschnúť. Obschnuté rezance uzavreté vo vhodnej nádobe vydržia aj niekoľko týždňov.

Obrázok blogu

Domáce rezance môžeme pripraviť na obrovské množstvo chutných spôsobov. S tvarohom na sladko aj na slano, s makom, s džemom, s kakaom, s vajíčkami, s bryndzou, s orechami... alebo pokojne použite nejakú taliansku omáčku (a že pasta, túdle, starej mamy cestoviny)

SkryťVypnúť reklamu

Dnes si z nich pripravíme skvelé domáce rezance s opraženou detskou krupicou. Budeme potrebovať. 15 dekagramov detskej krupice (0,30 EUR), deciliter oleja (0,30 centov) a deciliter vody v ktorej sa varili cestoviny.

Obrázok blogu

Najprv si do veľkého hrnca dáme variť dostatok vody a pridáme lyžičku soli. Do vriacej vody vysypeme cestoviny a necháme variť asi dve až tri minúty. Cestoviny zlejeme, ale odložíme si asi deciliter vody, v ktorej sa varili.

Na panvici zohrejeme olej, pridáme detskú krupicu a opražíme do svetlohneda. Krupica začne úžasne voňať.

Obrázok blogu

Keď je krupica opražená, vylejeme do nej odloženú vodu z cestovín, premiešame a prikryjeme pokrievkou aby sa krupica sparila. Už ju ďalej nevaríme.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Do opraženej a sparenej krupice vysypeme uvarené cestoviny...

Obrázok blogu

a poriadne premiešame. Krupica pražením získa úžasnú orieškovú príchuť.

Takto upravené cestoviny môžeme podávať na slano (stačí len posoliť, prípadne posypať opraženou slaninkou), ...

Obrázok blogu

alebo na sladko (posypané práškovým cukrom s lyžicou džemu na vrchu).

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu