Treba už len vybrať, na aký spôsob to hovädzie pripravíme. Arabský Mansaf varil Macko pred mnohými rokmi a mňa napadlo, že by mohlo byť zaujímavé vyskúšať to znova.
Potrebujeme predovšetkým hovädzie mäso (toto bolo spolu osem poriadnych porcií takže jeden a pol kilogramu). Stačí hovädzie predné, alebo nejaké iné lacnejšie mäso.
K tomu pätnásť dekagramov ryže, poriadnu hrsť čiernych olív (určite kúpte radšej nevykôstkované, ja som to nejako poplietol), pol kilogramu cibule a jeden veľký jogurt.
Jedlo okoreníme rímskym kmínom, zázvorom, kardamonom, kurkumou, soľou a čiernym korením.

Dve cibule nakrájame nadrobno. Na oleji ich opražíme do sklovita, pridáme koreniny a opražíme aby sa uvolnila chuť a vôňa.

Pridáme ryžu a premiešame.

Pridáme asi trojnásobné množstvo vody, alebo vývaru a celý biely jogurt.

Nasypeme olivy a zvyšok cibule nakrájané na štvrtiny.

Na vrch rozložíme osolené a okorenené mäso nakrájané na väčšie kusy. Prikryjeme a šup s tým do rúry vyhriatej na stodvadsať stupňov.
Približne každú hodinu treba všetko poriadne premiešať, prípadne aj doplniť tekutinu. Čas prípravy je závislý na kvalite mäsa a môže trvať až štyri hodiny. Mäso musí byť celkom mäkké.

Podávame s arabským chlebom, posypané opraženými arašidmi. Mäkké šťavnaté mäso a voňavá hutná omáčka, ktorá je zároveň prílohou.

Dobrú chuť.
