Tak teda poďme na to. Ku kilogramu hovädzieho mäsa (nemusí byť nič z drahších typov, práve naopak) pridáme kúsok údenej slaniny, šesť väčších cibúľ (pokojne môžu byť všetky žlté), hlavičku cesnaku, pol litra vývaru a trochu oleja.
Jedlo okoreníme červenou paprikou, čiernym korením a soľou.

Najprv do hrnca hodíme na kocky nakrájanú slaninu a necháme ju vytopiť. Pridáme štyri nadrobno nasekané cibule, osolíme a za občasného miešania ich necháme zosklovatieť.

Pridáme dve cibule nakrájané na osminy, cesnak nakrájaný na plátky a lyžicu červenej papriky. Premiešame a pod pokrievkou necháme dve minúty podusiť.

K cibuli pridáme na kocky nakrájané hovädzie. Premiešame a okoreníme mletým čiernym korením. ( Ten syčiaci a pariaci hrniec sa poriadne odfotiť nepodarilo, takže je čo je.)
Podlejeme vývarom a ak je treba doplníme vodou tak, aby všetky ingrediencie boli pod hladinou. Prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na stopäťdesiat stupňov.
Približne každú hodinu hrniec skontrolujeme a ak je treba, dolejeme vriacu vodu z kanvice. Stále platí, že všetky ingrediencie by mali byť pod hladinou. Dĺžka dusenia závisí od kvality mäsa, my sme toto dusili štyri hodiny.

Počas dusenia mäsa si zamiesime na vynikajúce a jednoduché knedle. Potrebujeme jeden nakrájaný sendvič, asi jeden kilogram zemiakov, jedno vajce, poriadnu lyžicu hladkej múky a soľ.

Sendvič nakrájame na kocky, zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle, jemne osolíme a všetko premiešame.

Do cesta, ktoré vzniklo ešte zapracujeme vajce a hladkú múku. Hotové cesto odložíme do chladničky. Použijeme ho až na konci dusenia.

Teraz musíme počkať, aby sa mäso uvarilo celkom do mäkka. Ak je treba dolejeme vriacu vodu a priamo do hrnca k mäsu pridáme knedle zo zemiakovo sendvičového cesta. Mali by byť do polovice ponorené v mäsovej šťave.

Prikryjeme a na dvadsať minút vrátime do rúry.

Jednoduchá a priama chuť hovädzieho a jemne lepkavé rafinované knedle. Vynikajúci obed pre chladné sychravé dni.

Dobrú chuť.
