Varíme s Medveďom - Dusené kaleráby s plnkou z tofu

Tak prišiel čas opäť diétu trochu pritvrdiť. K tomuto zámeru som mal pripravený recept na plnené veľké biele okrúhle reďkovky, ktoré boli pravidelnou súčasťou oddelenia zeleniny nášho Terna a ja som už dávno premýšľal, čo by sa s nimi dalo urobiť.Vymyslené, pripravené po stránke teoretickej, takže šup šup do Terna na nákup. Prídem do zeleninového kútika a čo nevidím? Namiesto mnou plánovaných bielych okrúhlych reďkoviek sa na mňa z inkriminovaného miesta ironicky uškŕňajú mladé kaleráby. Čo už mi len ostalo iné, ako urobiť z núdze cnosť. :)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (49)

V podstate už na jar minulého roku som sľúbil, že každú jar uverejním recept na plnené kaleráby, ako akýsi symbol krásnej, voňavej a slnečnej jari. Stalo sa tak v predminulom aj minulom roku. Tak čo na tom, že tento rok prišla jar trochu priskoro? Veď aj žiaci už majú jarné prázdniny, tak snáď nebude tak veľmi vadiť, že je od -2 do -20 stupňov a záveje snehu. :O)

Potrebujeme:

Dnešná naozaj diétna úprava si nevyžaduje nijaký olej. Takže na 6 pomerne veľkých kalerábov potrebujeme 250g šampiňónov, 200g tofu, 100g nízkotučného taveného syra, 1 vajíčko (stačil by aj bielok, ja som dal celé, takže Medveďovi ani muk...) 50g olív, 1 pór, pohár nízkotučného mlieka, provensálske byliny, oregano, čierne korenie mleté, soľ, sójovú omáčku a trochu chilli pasty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Práčičky je trochu viac:

Kaleráby očistíme a vydlabeme. Snažíme sa ich vydlabať čo najhlbšie, aby ich dná neboli príliš hrubé. 'Dlabance' rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu necháme ako je a druhú zomelieme, alebo rozmixujeme na hrubo. Pór očistíme a nakrájame na menšie kúsky, šampiňóny tiež, tofu nakrájame na drobné kocky a olivy nasekáme.

Obrázok blogu

Do vhodnej nádoby nasypeme tofu, zomletú dužinu z kalerábov, vajíčko (bielok), tavený syr, nasekané olivy, trochu chilli pasty, oregano, čierne korenie a soľ. Všetko rozmiešame.

Obrázok blogu

Plnkou naplníme kaleráby.

Obrázok blogu

Použijeme vysokú teflonovú panvicu s pokrievkou, alebo kvalitný hrniec. Na jeho dno vlejeme pol pohára vody a zohrejeme. Takýmto spôsobom je možné nahradiť olej či masť v prakticky všetkých zeleninových dusených jedlách. Do vody pridáme pór, prikryjeme a prehrejeme.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ďalej pridáme šampiňóny, druhú nezomletú časť dužiny z kalerábov, soľ, provensálky a sójovú omáčku, prikryjeme a 5 minút dusíme.

Obrázok blogu

Ak máme pocit, že vody je málo, prilejeme ešte za pohár. Následne pridáme naplnené kaleráby, prikryjeme a dusíme na miernom plameni zhruba jednu hodinu. Občas skontrolujeme či máme dosť vody, kaleráby by sa nám pre absenciu oleja nemali prilepiť na dno panvice.

Obrázok blogu

Všetko výborne vonia? Kaleráby podusené a mäkké? Tak ich vyberieme a odložíme do vhodnej nádoby na teplé miesto. Do podusenej zeleniny pridáme pohár mlieka, prehrejeme a rozmixujeme najlepšie priamo v panvici ponorným mixérom.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Podľa potreby pridáme trochu soli, alebo chilli pasty.

Obrázok blogu

No a výsledok je tu. Ako príloha sú výborné na polovice rozkrojené a len tak bez oleja v šupke upečené zemiaky v rúre.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
INESS

INESS

107 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu