V podstate už na jar minulého roku som sľúbil, že každú jar uverejním recept na plnené kaleráby, ako akýsi symbol krásnej, voňavej a slnečnej jari. Stalo sa tak v predminulom aj minulom roku. Tak čo na tom, že tento rok prišla jar trochu priskoro? Veď aj žiaci už majú jarné prázdniny, tak snáď nebude tak veľmi vadiť, že je od -2 do -20 stupňov a záveje snehu. :O)
Potrebujeme:
Dnešná naozaj diétna úprava si nevyžaduje nijaký olej. Takže na 6 pomerne veľkých kalerábov potrebujeme 250g šampiňónov, 200g tofu, 100g nízkotučného taveného syra, 1 vajíčko (stačil by aj bielok, ja som dal celé, takže Medveďovi ani muk...) 50g olív, 1 pór, pohár nízkotučného mlieka, provensálske byliny, oregano, čierne korenie mleté, soľ, sójovú omáčku a trochu chilli pasty.

Práčičky je trochu viac:
Kaleráby očistíme a vydlabeme. Snažíme sa ich vydlabať čo najhlbšie, aby ich dná neboli príliš hrubé. 'Dlabance' rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu necháme ako je a druhú zomelieme, alebo rozmixujeme na hrubo. Pór očistíme a nakrájame na menšie kúsky, šampiňóny tiež, tofu nakrájame na drobné kocky a olivy nasekáme.

Do vhodnej nádoby nasypeme tofu, zomletú dužinu z kalerábov, vajíčko (bielok), tavený syr, nasekané olivy, trochu chilli pasty, oregano, čierne korenie a soľ. Všetko rozmiešame.

Plnkou naplníme kaleráby.

Použijeme vysokú teflonovú panvicu s pokrievkou, alebo kvalitný hrniec. Na jeho dno vlejeme pol pohára vody a zohrejeme. Takýmto spôsobom je možné nahradiť olej či masť v prakticky všetkých zeleninových dusených jedlách. Do vody pridáme pór, prikryjeme a prehrejeme.

Ďalej pridáme šampiňóny, druhú nezomletú časť dužiny z kalerábov, soľ, provensálky a sójovú omáčku, prikryjeme a 5 minút dusíme.

Ak máme pocit, že vody je málo, prilejeme ešte za pohár. Následne pridáme naplnené kaleráby, prikryjeme a dusíme na miernom plameni zhruba jednu hodinu. Občas skontrolujeme či máme dosť vody, kaleráby by sa nám pre absenciu oleja nemali prilepiť na dno panvice.

Všetko výborne vonia? Kaleráby podusené a mäkké? Tak ich vyberieme a odložíme do vhodnej nádoby na teplé miesto. Do podusenej zeleniny pridáme pohár mlieka, prehrejeme a rozmixujeme najlepšie priamo v panvici ponorným mixérom.

Podľa potreby pridáme trochu soli, alebo chilli pasty.

No a výsledok je tu. Ako príloha sú výborné na polovice rozkrojené a len tak bez oleja v šupke upečené zemiaky v rúre.

Dobrú chuť.


tenjeho