Varíme s Medveďom - Dusené kura

Dusené kura sa v našich zemepisných šírkach pripravuje len veľmi ojedinele. Občas nejaký ten paprikáš, alebo perkelt. Pri tom francúzska, alebo talianska kuchyňa sú plné receptov na dusené kuracie mäso. Vyzerá to tam, že len čo prejdete vŕšok, nájdete iný recept a iné ingrediencie. Tak môžete ochutnať kura rímske, piemontské, lotrinské, provensálske, toskánske... Za päť rokov písania receptov, sme priniesli len dva na dusené kura. Jeden taliansky a jeden francúzky. Tento nedostatok treba odstrániť, a preto som sa pustil do vyhľadávania vhodných receptov. Tých francúzskych a talianskych sú naozaj stovky a pri všetkých sa zbiehajú sliny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)

Ale pre dnešný recept si zájdeme do Belgicka, presnejšie do jeho severnej časti, do Flámska a pripravíme si Waterzooi (v preklade Vodnatá zmes). Waterzooi sa pôvodne pripravovalo z rýb, ale dnes je oveľa bežnejšie použiť kuracie mäso. Je to čosi ako flámske národné jedlo a v každej dedine či mestečku pripravujú nejakú jeho svojskú verziu, či už zmenou ingrediencií, alebo zmenou pracovného postupu. Spoločné zostávajú zelenina, kura a omáčka zahustená vaječnými žĺtkami.

Čo budeme potrebovať

Rozporciované kura (ja som použil len stehná a prsia z malých kuriatok, čo vážili len jeden kilogram), dva veľké póry, jedna veľká mrkva (mohlo byť aj viac), dve veľké cibule, tri alebo štyri žĺtka (podľa veľkosti), dva litre vývaru (úplne najlepší je hovädzí, môžeme si ho spraviť sami, alebo použiť polotovar, ktorý sa dá dnes už kúpiť aj v bio kvalite) päťdesiat gramov masla, hrsť petržlenovej vňate a desať dekagramov kvalitného tvrdého belgického syra (napríklad Pere Joseph). Ak sa vám ho nepodarí zohnať môžete ho nahradiť parmezánom. Je to rovnako slaný syr s prenikavou chuťou a vôňou. Na ochutenie použijeme už len soľ a čerstvo mleté čierne korenie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V niektorých receptoch pridávali ešte šľahačku, alebo vo vode rozmiešanú škrobovú múčku.

Obrázok blogu

Na veľkej, ťažkej panvici rozohrejeme maslo.

Obrázok blogu

Kúsky kuraťa osolíme, okoreníme opražíme na masle.

Obrázok blogu

Neponáhľame sa a opražíme ich naozaj do hneda.

Obrázok blogu

Cibuľu nasekáme na drobné kocky, mrkvu a pór nakrájame na tenké pásiky (julliene). Opražené kura vyberieme s panvice, odložíme na teplé miesto a cibuľu, mrkvu a pór vysypeme do výpeku. Všetko premiešame a...

Obrázok blogu

...pražíme až do svetlo hneda.

Obrázok blogu

Na opraženú zeleninu uložíme späť kúsky kuraťa...

Obrázok blogu

a všetko zalejeme vývarom.

Obrázok blogu

Panvicu zvrchu obalíme alobalom a ešte utesníme pokrievkou. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme jednu hodinu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Za ten čas si zo žĺtkov, petržlenovej vňate a syra pripravíme zmes na zahustenie.

Obrázok blogu

Petžrlenovú vňať nasekáme na jemno a tvrdý syr nastrúhame na drobnom strúhadle. Všetko pridáme k žĺtkom a premiešame. Ak je zmes príliš hustá, pridáme deciliter studenej vody a opäť všetko poriadne premiešame.

Práve tu sa zvyknú používať aj ďalšie dve ingrediencie spomínané v úvode. Niekde pridávajú ešte deciliter šľahačky a niekde si v samostatnej miske pripravia dve lyžice škrobovej múčky vymiešané v studenej vode.

Obrázok blogu

Po hodine kura opäť vyberieme z panvice a opäť odložíme na teplé miesto.

Obrázok blogu

A ideme zahustiť omáčku. Nedajú sa pri tom spraviť žiadne fotografie, pretože máme plne zamestnané obidve ruky.

SkryťVypnúť reklamu

Vývar necháme vrieť na sporáku. Vezmeme naberačku, naberieme vriaci vývar a pomaličky po nitke ho vlievame do vymiešaných žĺtkov. Druhou rukou pri tom poriadne a nepretržite šľaháme celú zmes. Dôležité je, aby sa žĺtka nezrazili, ale stále zostali tekuté a krémové. Do zmesi vlejeme tri až štyri naberačky vriaceho vývaru.

Ak chceme mať omáčku hustejšiu, môžeme teraz do žĺtkov vmiešať aj škrobovú múčku s vodou.

Obrázok blogu

Všetko vlejeme do vývaru a opäť poriadne šľaháme. Privedieme k varu a vypneme sporák.

Obrázok blogu

Kuracie kúsky vrátime späť do omáčky. V Belgicku sú vraj najbežnejšou prílohou dusené zemiaky, ale viacerí šéfkuchári odporúčajú aby sa Waterzooi (vďaka za multikulti :) podával buď z francúzskou bagetou, alebo talianskymi cestovinami.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Do taniera nalejeme omáčku a uložíme kúsky kuraťa.

Obrázok blogu

S čerstvou bagetou je to vynikajúce jedlo plné výraznej mäsovej chuti.

Obrázok blogu

Ale skúsiť môžeme aj verziu s cestovinou. Zostali nám dva kúsky kuraťa a trochu omáčky, tak sme išli do toho.

Mäso vykostíme a natrháme na menšie kúsky. Vrátime späť do omáčky.

Obrázok blogu

Uvaríme kvalitné talianske cestoviny (použili sme ručne robené tagliatelle) a vysypeme ich k omáčke z mäsom.

Obrázok blogu

Premiešame a podávame.

Obrázok blogu

Vynikajúce Waterzooi ma naozaj dostalo a ak ho skúsite dostane aj vás.

Dobrúť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu