Potrebujeme:
Pekný kúsok bravčového stehna. Keďže my sme mali pomerne dosť hostí, bolo ho požehnane, teda 1,6kg. Toto množstvo vyšlo na 13 väčších či menších závitkov, teda pre 8 osôb viac ako dosť jedla. (Pokiaľ každý nezje dva závitky, ale to by bolo skutočne medvedie.)
Ďalej potrebujeme šunku a údený syr nakrájané na tenké plátky, 5 vajec, trochu hladkej múky a strúhanky, niekoľko väčších šampiňónov, 1 kocku mäsového bujónu, fľašku piva, čierne mleté korenie a soľ.

Mäso nakrájame na rezne. Ak nie je náš kus mäsa dosť vysoký, môžeme krájať na dvakrát, teda prvý plát nedokrojiť do konca a dokrojiť až druhý plát.

Následne rezne posypeme soľou a čiernym korením a dobre z oboch strán vyklepeme.

Ideme pekne rolovať. Na každý rezeň dáme primerane veľký kúsok šunky a údeného syra. Navrh pridáme zo tri kúsky na plátky nakrájaných šampiňónov,

...zrolujeme a závitok prepichneme špáradlom.

Do jednej misky si nasypeme trochu strúhanky a v druhej si vyšľaháme cestíčko, pozostávajúce z vajec, hladkej múky, soli a asi 1dcl piva. Konzistencia povedzme ako na hrubšie palacinky.
Každý závitok najprv posypeme strúhankou, len toľko, koľko sa udrží na povrchu závitku, nie je potrebné strúhanku vklepávať ako na 'vlhkých šnicľoch '

Následne strúhankou posypané závitky obalíme vo vaječnom cestíčku a ...

... šup s nimi do panvice a z každej strany rýchle osmažiť. Stačí len toľko, aby cestíčko pekne zozlatlo.

Závitky poukladáme do veľkého pekáča a zalejeme ich zvyškom piva (nevyslopkať všetko počas varenia, áno) a 0,5 l horúcej vody, v ktorej sme rozpustili kocku bujónu. Pekáč prikryjeme druhým pekáčom, či alobalom a na strednom stupni dusíme v rúre zhruba 1 hodinu. Počas dusenia občas pekáč odokryjeme a dolejeme vodu. Syr nám bude so závitkov vytekať. Nič si z toho nerobíme, veď čo neostalo v závitkoch, bude v skvelej šťavičke.

Podávame najlepšie s ryžou, či zemiakovou kašou, poliate šťavou a zajedáme s letným šalátom.

Dobrú chuť.

tenjeho