Prekvapiť partnera alebo partnerku vlastnoručne pripravenou večerou, je podľa mňa skvelý spôsob, ako spolu osláviť čokoľvek. Tak prečo nie Valentína. Snažil som sa recepty popísať čo najpodrobnejšie, aby ich dokázal pripraviť aj niekto, kto nemá dostatok odvahy ani na vajička na tvrdo. Rozpisy sú pre dve osoby.
Pripravil som dvojchodové menu, hlavný chod a múčnik, ktoré je chutné a pritom dostatočne ľahké na to, aby slávnostný pocit zostal aj po večeri.
Ako hlavný chod bude mäsový puding s teplým šalátom a ako dezert slivkovo tvarohový pohár. Prípravu večere začneme dezertom, aby si stihol odpočinúť v chladničke. Je veľmi jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník. Ak si netrúfate na prípravu celej večere, aj toto je dostatočné prekvapenie.
Čo budeme potrebovať
Jeden balíček sušených sliviek, jeden mäkký tvaroh, lyžicu medu, tabuľku horkej čokolády, pol decilitra mlieka a jeden sáčok čierneho čaju.

Slivky vysypeme do misky, pridáme k nim čierny čaj a všetko zalejeme horúcou vodou z varnej kanvice. Necháme odstáť asi dvadsať minút.

Čaj vyhodíme, slivky zlejeme a ponorným mixérom ich rozmixujeme. Postupujeme pomaly a po ploche celej misky. Snažíme sa zo sliviek spraviť hustú kašu, ale malé kúsky sliviek, ktoré sa nepodarilo úplne rozmixovať sú skôr plusom, a tak ich necháme tak.

Do druhej misky dáme tvaroh, veľkú lyžicu medu a poriadne premiešame dokopy, aby sa ingrediencie spojili.

Do tretej misky vysypeme čokoládu a zalejeme ju mliekom. Dáme do mikrovlnky na jednu minútu na najsilnejší stupeň. Potom misku vytiahneme a čokoládu s mliekom premiešame na kašu.

Môžeme začať vrstviť. Hodia sa na to akékoľvek sklenené poháre s obsahom 2 decilitre. Takéto na červené víno sú ideálne. Lyžicou prenášame všetko do pohárov. Urobíme v každom pohári vrstvu sliviek, vrstvu tvarohu, opäť vrstvu sliviek a opäť vrstvu tvarohu a na vrch čokoládu.
Poháre sú hotové, odložíme ich do chladničky a pustíme sa do prípravy hlavného chodu.

Mäsový puding už vyžaduje nejaké tie kuchárske zručnosti, ale výzvy v živote treba prijať a prečo nie aj v kuchyni.
Čo budeme potrebovať
Asi tridsať dekagramov tepelne spracovaného mäsa. Je naozaj jedno aké mäso to bude a akým spôsobom bude spracované. Uvarené hovädzie, grilované kuracie, pečené bravčové... Môžeme použiť akékoľvek zbytky a ak ich nemáme, pokojne si môžeme kúpiť napríklad polovicu ugrilovaného kuraťa niekde v hypermarkete. Ja som použil kúsok upečeného bravčového.
K tomu si pripravíme ešte dve kopcovité lyžice hrubej múky, desať dekagramov masla, deciliter mlieka, dve vajcia, krabičku cottage syra, jeden citrón, hlavičku rímskeho šalátu, zmes šalátových listov, lyžicu suchej bazalky, soľ a čierne korenie.

Z hlavičky rímskeho šalátu vyberieme šesť pekných listov.

V širokom hrnci privedieme k varu vodu s lyžičkou soli. Listy vložíme do vriacej vody a varíme jeden a pol minúty. Potom ich dierovanou žufánkou opatrne vyberieme, rozložíme a necháme odkvapkať na čistej suchej utierke.

V syre rozmiešame kôru z polovice citróna a lyžicu bazalky.

Túto zmes rozdelíme na listy a každý list opatrne stočíme. Uložíme na tanier a odložíme do chladničky.

Z vajec oddelíme bielky a žĺtka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a odložíme ho do chladničky.
Mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku a tiež odložíme.

Do menšieho hrnca, alebo rajničky dáme päť dekagramov masla, roztopíme a pridáme hrubú múku. Premiešame popražíme a prilejeme mlieko. Opäť privedieme k varu a pri tom miešame metličkou. Uvaríme hustú kašu.

Kašu premiestnime do väčšej misy a necháme celkom vychladnúť.

Pridáme k nej zomleté mäso, žĺtka a jemne ju osolíme a okoreníme čiernym korením.

Všetko premiešame. Vznikne pomerne hustá masa. K nej potom pridáme sneh z bielkov. To kašu trocha odľahčí a zjemní.

Hotové spracované cesto na mäsový puding.

Formičky na zapekanie pomažeme olejom a vysypeme strúhankou, alebo hrubou múkou. Masu na puding do nich rozdelíme, mala by siahať najviac do dvoch tretín formičky. Uhladime ju vlhkou lyžicou.

Pudingy varíme v pare tridsať minút. Ak nemáme parný hrniec, postupujeme nasledovne. Misky vložíme do veľkého hrnca. Vlejeme do neho horúcu vodu z varnej kanvice tak, aby siahala do polovice misiek. Prikryjeme pokrievkou a umiestnime nad plameň. Varíme tridsať minút na miernom ohni.

Počas posledných desiatich minút pripravíme záverečnú zložku tohoto jedla. V panvici rozohrejeme maslo s kôrou z polovice citróna. Keď je maslo rozpustené, vytlačíme do neho šťavu z celého citróna. Povyberáme kôstky a privedieme k varu.

Do vriaceho vysypeme šalátovú zmes. Premiešame a odstavíme z ohňa. Jemne posolíme.

Po tridsiatich minútach je puding uvarený. Vyberieme ho z pary a všetko je pripravené na servírovanie.

Na jednu stranu taniera umiestnime teplý šalát a rozložíme na neho závitky z rímskeho šalátu. Na druhú stranu taniera vyklopíme teplý mäsový puding.

Mäsový puding má výraznú pri tom lahodnú mäsovú chuť a teplý šalát ho skvele doplňuje svojou citrónovou chuťou. K tomuto jedlu sa hodí výrazné, plnšie, dozreté, suché biele víno, napríklad kalifornské biele Chardonnay, alebo náš Ruland, či plný zrelý Veltlín.
Dobrú chuť...

...a veľa lásky.