Varíme s Medveďom - Džatky - Fučka - Škubánky

Ak potrebujeme nájsť inšpiráciu k téme "Varíme za gastráč", je jedno miesto, ktoré zaručene nikdy nesklame. Kuchyne starých mám. Veru tak, staré mamy boli čarodejnice, ktoré za pár korún nakŕmili celú perepúť vnúčat a to ešte tak, že na ich jedlá spomíname po celý zvyšok nášho života. Dnešný recept je naozaj veľmi starý a v drobných obmenách sa varí snáď na celom Slovensku. Viem určite, že aj v Čechách a veľmi by som sa nečudoval, keby sme ho našli aj v národných kuchyniach iných krajín.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (51)

Navyše džatky sú úžasne jednoduché a bezpracné jedlo. Takže poďme na to.

Čo budeme potrebovať

Jeden a pol kilogramu zemiakov (0,90 EUR), dve poriadne lyžice hladkej múky (0,10 EUR), dve poriadne lyžice polohrubej múky (0,10) EUR, jednu väčšiu cibuľu (0,15 EUR), desať dekagramov údenej slaniny (0,30 EUR) a pol decilitra oleja (0,15 EUR). Ako to tak počítam, zostane nám z toho gastráča ešte aj na čokoládovú tyčinku.

Obrázok blogu

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Vody nemá byť veľa, len tak aby zemiaky boli ledva, ledva zakryté. Varíme ich bez pokrievky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Zemiaky privedieme k varu a varíme asi päť minút. Potom k nim vysypeme múku. Netreba sa s tým nijako babrať, proste vysypeme múku do hrnca a...

Obrázok blogu

prikryjeme pokrievkou. Varíme asi desať minút.

Obrázok blogu

Po desiatich minútach máme uvarené zemiaky a "zgučenú" múku.

Obrázok blogu

Všetko poriadne roztlačíme tlačidlom na zemiaky a vymiešame varechou.

Obrázok blogu

Opäť prikryjeme pokrievkou a necháme ešte desať minút odstáť, aby sa všetko pekne spojilo a múka došla v horúcich zemiakoch. Teraz už nevaríme.

Obrázok blogu

Zatiaľ si nakrájame cibuľu a slaninu.

Obrázok blogu

Na panvici rozohrejeme olej, pridáme k nemu slaninu a popražíme.

Obrázok blogu

Pridáme cibuľu a opražíme do zlatohneda a do chrumkava. A môžeme servírovať.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Malou lyžičkou namočenou v studenej vode vykrajujeme kopčeky - džatky a ukladáme ich rovno na tanier. Posypeme ich opraženou cibuľou a slaninou a jedlo je hotové.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Ale na záver ešte malý bonus. V mnohých receptoch, ktoré som našiel sa písalo, že džatky sú najlepšie na druhý deň. Vtedy sa zohrievajú tak, že sa opražia na masti, alebo na oleji a schrumkavejú.

Ja som dostal chuť vyskúšať niečo celkom iné.

Dvoma lyžicami namočenými v studenej vode vykrojíme z masy noky, ktoré uložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie.

Obrázok blogu

V horúcej rúre pečieme desať až pätnásť minút, pokiaľ noky nezozlátnu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Na tanieri ich polejeme bryndzou rozmiešanou v troche mlieka.

Obrázok blogu

Tak ešte raz - dobrú chuť.

Obrázok blogu

Alebo nie, ešte malý tip na záver. Ak zemiaky pri varení neosolíme, môžeme džatky podávať aj na sladko. S džemom, mletým makom, opraženou strúhankou, kakaom...

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu