Navyše džatky sú úžasne jednoduché a bezpracné jedlo. Takže poďme na to.
Čo budeme potrebovať
Jeden a pol kilogramu zemiakov (0,90 EUR), dve poriadne lyžice hladkej múky (0,10 EUR), dve poriadne lyžice polohrubej múky (0,10) EUR, jednu väčšiu cibuľu (0,15 EUR), desať dekagramov údenej slaniny (0,30 EUR) a pol decilitra oleja (0,15 EUR). Ako to tak počítam, zostane nám z toho gastráča ešte aj na čokoládovú tyčinku.

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Vody nemá byť veľa, len tak aby zemiaky boli ledva, ledva zakryté. Varíme ich bez pokrievky.

Zemiaky privedieme k varu a varíme asi päť minút. Potom k nim vysypeme múku. Netreba sa s tým nijako babrať, proste vysypeme múku do hrnca a...

prikryjeme pokrievkou. Varíme asi desať minút.

Po desiatich minútach máme uvarené zemiaky a "zgučenú" múku.

Všetko poriadne roztlačíme tlačidlom na zemiaky a vymiešame varechou.

Opäť prikryjeme pokrievkou a necháme ešte desať minút odstáť, aby sa všetko pekne spojilo a múka došla v horúcich zemiakoch. Teraz už nevaríme.

Zatiaľ si nakrájame cibuľu a slaninu.

Na panvici rozohrejeme olej, pridáme k nemu slaninu a popražíme.

Pridáme cibuľu a opražíme do zlatohneda a do chrumkava. A môžeme servírovať.

Malou lyžičkou namočenou v studenej vode vykrajujeme kopčeky - džatky a ukladáme ich rovno na tanier. Posypeme ich opraženou cibuľou a slaninou a jedlo je hotové.

Dobrú chuť.

Ale na záver ešte malý bonus. V mnohých receptoch, ktoré som našiel sa písalo, že džatky sú najlepšie na druhý deň. Vtedy sa zohrievajú tak, že sa opražia na masti, alebo na oleji a schrumkavejú.
Ja som dostal chuť vyskúšať niečo celkom iné.
Dvoma lyžicami namočenými v studenej vode vykrojíme z masy noky, ktoré uložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie.

V horúcej rúre pečieme desať až pätnásť minút, pokiaľ noky nezozlátnu.

Na tanieri ich polejeme bryndzou rozmiešanou v troche mlieka.

Tak ešte raz - dobrú chuť.

Alebo nie, ešte malý tip na záver. Ak zemiaky pri varení neosolíme, môžeme džatky podávať aj na sladko. S džemom, mletým makom, opraženou strúhankou, kakaom...