Varíme s Medveďom - Fajn šalát po sviatkoch

Tak a sviatky končia. Mnohí zistíme, že po pôste bola celkom slušná nálož dobrého, ale nie príliš zdravého jedla.

Varíme s Medveďom - Fajn šalát po sviatkoch
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

A tak je to dobre. Lebo z času na čas dobre zhrešiť bez výčitiek, proste treba. Je to zdravé. Hlavne na hlavu a aj na metabolizmus. Ale všetko má svoj koniec, takže ideme odľahčovať. A začneme zhurta. Šalát s cestovinami a majonézou. Že to nie je odľahčené? No ako sa to vezme.

Potrebujeme: Na slušný vajling šalátu jeden malý, alebo polovicu veľkého karfiolu, 250 g balenie cestovín a mali by byť lúšteninové, dve vajíčka, tri kápie, 250 g tvrdého syra a malú cibuľu. Na majonézu jedno vajíčko, trochu mlieka, olej, horčicu, trochu cukru, alebo sladidla a jogurt. Osolíme, okoreníme...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

A tu je tématický záber na môj šporhert. Málokedy mám naraz obsadené všetky horáky. A vidíme, že na platni sa mi opekajú kápie, vedľa sa mi varí karfiol, nevaríme dlho, maximálne priviesť posolenú vodu s celým karfiolom do varu a variť tak sedem minút, vodu zliať a nechať karfiol vychladnúť. Vpredu varím vajíčka natvrdo a hneď vedľa cestoviny.

Obrázok blogu

Tak a teraz sa vráťme na chvíľu k opekanej kápii. Tá už figurovala v toľkých a toľkých receptoch. Na tomto, ale aj iných blogoch, kde som sa ja vyskytol. Dáva totižto pokrmom skutočne skvelú chuť a arómu a to aj vtedy, keď nie je akurát sezóna a kápia chutí ako čerstvo z vŕby otrhaná. :)

SkryťVypnúť reklamu

Takže na zopakovanie. Poriadne na platni poopekať z každej strany. Chvíľu to trvá, neponáhľame sa. Potom takú horúcu ju ihneď zatvoriť do hrnca a tam nechať zdusiť aspoň trištvrte hodinku. Výsledok je, že sa nám potom podarí kápiu krásne ošúpať, následne ju zbavíme jadrinca a vyčistíme. Takto, ľaľa...

Kým nám všetko chladne, urobíme si majonézu. Toto je jednoduchá, chutná a vcelku veľmu zdravá majonéza.

Zoberieme cca trištvrte deci mlieka, dáme ho do vyššej nádoby a vrazíme do neho uvarené a ošúpané vajce na tvrdo. Zoberieme ponorný mixér a vymixujeme. Následne pridáme decko oleja a vymixujeme. Je to redšie? Pridáme olej. Je to príliš husté? Pridáme mlieko. Pamätáme nato, ze čím bude mlieka viac, tým viac bude aj majonézy, lebo na zhustnutie pri mixovaní budeme potrebovať o to viac oleja. Takže ak nechceme pol litra majonézy, mlieka dáme trochu. Majonézový základ hotový? Zoberieme horčicu, trochu cukru či sladidla, dobré je aj MČK, soľ a jogurt. Všetko vmiešame do majonézy a ochutnáme. Na obrázkoch nižšie vidíme všetky štádiá tak, ako sa mi ten biely podklad podarilo nafotiť. Vajíčko s mliekom, vymixovať, potom olej, vymixovať, na ponornom mixéri sa snažím ukázať, že je to pekne husté, potom cukor, horčica a soľ a vymiešať s jogurtom. Pozor, jogurt už nemixujeme, zredlo by to.

SkryťVypnúť reklamu

Tak a tu už máme všetko pokope. Syr nakrájame na drobné kocky, dve uvarené vajíčka pretlačíme, upečenú a ošúpanú kapiu nakrájame na kocôčky, pridáme aj uvarené cestoviny, očistenú a nakrájanú cibuľu a samozrejme na drobné kúsky nakrájaný uvarený karfiol. Je toho skutočne dosť.

Obrázok blogu

A už neostáva iné len pridať do šalátu majonézu, môžeme trochu prikoreniť a dosoliť. Vymiešame a necháme aspoň hodinku postáť. Potom ochutnáme a pridáme, čo nám chýba. Soľ, korenie, horčicu, proste nech nám to po tých dobrotách aspoň trochu chutí.

A tu už máme finále.

Obrázok blogu

Dobrú chuť od Medveďa.

Obrázok blogu

Roman Dulgerov

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

231 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

142 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu