Najprv si teda uvaríme fazuľovú kyslú polievku s údeným kolenom. Takúto polievku nepripravujeme napríklad pre dvoch dospelákov a jedno dieťa, jedlo je pre väčšiu spoločnosť. Na zhruba päť a pol litra skvelej hustej polievky potrebujeme pekné údené bravčové koleno asi 1,5 kg, veľkú farebnú suchú fazuľu najlepšie 250 g balenie, 500 ml smotany na varenie, 250 ml kyslej smotany, 5 strúčikov cesnaku, čierne korenie mleté, nové korenie celé pár guľôčok, bobkový list 2- 3 kusy, 4-5 lyžíc hladkej múky, ocot, 2-3 lyžice cukru, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok a samozrejme soľ.

Farebnú fazuľu kúpime minimálne jeden deň pred varením. Vsypeme ju do nádoby s vodou a necháme minimálne 12 hodín napučať.
Koleno dobre poumývame. Pred varením môžeme, ale aj nemusíme, podľa tolerancii ku kalóriám, zrezať vrchnú kožu. Tlakový hrniec naplníme zhruba do polovice vodou, vložíme koleno, vsypeme farebnú fazuľu, strúčiky cesnaku nakrájané na plátky, ďalej pridáme cca 5 guľôčok nového, pol lyžičky čierneho mletého korenia a 2-3 lístky bobkáča. Nesolíme.
Tlakový hrniec zavrieme, necháme zovrieť, kým nám nezačne unikať para, stiahneme plameň na minimum a varíme ďalších 50 minút až hodinu.

Ach jaj, jajaj... V tých blahých časoch, keď sme mali postavičky ala Twiggy, žlčníky ako remeň, odrezali by sme minimálne polovicu skvele voňajúceho, do mäkka uvareného údeného kolena a jedli by sme ho mastné + nemastné s chrenom, kremžskou horčicou, baraními rohmi a chlebom...

Pre dnešok sme sa uspokojili s dôkladným obratím uvareného kolena a chudé šťavnaté mäsko sme nakrájali na malé kúsky. Tlstému sme so slzami v očiach zamávali na ceste do verejného kanalizačného systému...:))

Vývar spoločne s fazuľou a koreninami prelejeme do vhodného väčšieho hrnca. Pridáme 2-3 lyžice cukru, nakrájané údené mäso, vodu do zhruba 5 l celkového objemu, soľ a ešte trochu mletého čierneho korenia. Zakryjeme a necháme prevariť.

V tom čase si pripravíme suchú zápražku. Zhruba 5 lyžíc hladkej múky na sucho opražíme vo vhodnom kastróle do mierneho zhnednutia (5 minút od úplne chladného kastróla). Necháme ju chladnúť aspoň 10 minút a potom ju dobre rozšľaháme s smotanou na varenie a kyslou smotanou.

Zmes vlejeme do variacej sa fazule a dobre premiešame. Varíme ešte minimálne 10-15 minút. Počas varenia dochutíme podľa potreby čiernym mletým korením, soľou, octom a muškátovým orieškom.

Tanier tejto výdatnej horúcej polievky plnej domáckej chute nás dokáže naozaj potešiť.

A úplne najradšej ju máme s domácimi langošmi. Macko ich robí neopakovateľné, jemné a chrumkavé. Poviem vám hotová lyrizovaná próza.

Tak a tu je teda recept na langoše. Macko dáva do cesta okrem 1 kg hladkej múky (na 13-15 langošov), dva v šupke uvarené veľké zemiaky, jednu 250g kyslú smotanu, jedno droždie a soľ. Langoše potiera zmesou roztlačeného cesnaku, oleja s trochou vody a soli.

Pripravíme si kvások. Kvasnice roztlačíme a premiešame v 3 dcl vlažnej vody, pridáme 2 lyžičky hladkej múky, lyžičku cukru a necháme odstáť 10-15 minút. Ak sú kvasnice čerstvé, krásne nám nabehnú. Zároveň očistíme uvarené zemiaky a postrúhame ich.

Vezmeme vhodnú nádobu na kysnutie, vsypeme do nej múku, kvások, nastrúhané uvarené zemiaky, kyslú smotanu, soľ a dobre vymiesime. Cesto má byť o niečo redšie ako na chlieb, ale musí sa s ním dať pracovať, takže nepreháňame...

V tejto fáze máme pre vás tip. Ak sa rozhodneme zarobiť cesto na langoše deň vopred, aby sme sa nezdržiavali v deň obeda, tak cesto po vymiesení bez ďalšieho kysnutia vložíme do igelitového sáčku, ktorý zvnútra potrieme olejom. Sáčok uviažeme na voľno, aby cesto mohlo rásť a vložíme ho do chladničky. Druhý deň budeme mať pripravené perfektné cesto, z ktorého môžeme odoberať jednotlivé porcie a smažiť langoše vždy vtedy, keď na ne budeme mať chuť. Pokojne aj viac dní...
Štandardne však po vymiesení necháme langošové cesto vykysnúť prikryté vo vhodnej nádobe. Po vykysnutí cesto opakovane premiesime a necháme znova vykysnúť aspoň 2 - 3 krát.

Cesto je hotové? Super. Máme ďalší tip. Väčšina gazdiniek spracováva cesto na pomúčenej drevenej doske. Skúste urobiť výnimku. Použite hladkú umelohmotnú plochu, k dostatiu v mnohých domácich potrebách a lacných obchodoch. Nemusí to byť akurát značkový Tupperware.
Plochu natrieme olejom. S olejom potretými rukami zároveň vyberieme cesto z kvasnej nádoby a pracujeme s ním štandardne tak, ako keby sme použili múku. Dobre premiesime. Keď cesto začne lepiť, vždy si vlejeme do dlaní trošku oleja a pokračujeme v práci.

Z cesta vyformujeme valec, nakrájame jednotlivé porcie na langoše...

...a v rukách vyformujeme placky. Necháme ich chvíľu podkvasiť na umelohmotmej ploche.

Olej rozohrejeme vo vhodnej panvici na vysoký stupeň. Musí ho byť dostatočné množstvo, aby langoše pri smažení plávali. Jednotlivé placky naolejovanými rukami ponaťahujeme a postupne vkladáme do vriaceho oleja. Výhoda nepoužitia múky pri spracovaní cesta je zrejmá. Práca je oveľa čistejšia a olej sa pri vysmážaní neprepaľuje múkou, ktorá by odpadávala z placiek. Umývanie a celková údržba pracovnej plochy, je tiež oveľa jednoduchšia. Vyskúšajte, budete nás chváliť.

Placky osmažíme z každej strany do zlatova. V tom čase očistíme aspoň 7-10 strúčikov cesnaku, pretlačíme ich, pridáme olej, trochu vody a soľ. Touto zmesou langoše pri podávaní potierame.

Polievku zajedáme langošmi potretými touto zmesou. Ak si spoločnosť želá, môžeme samozrejme langoše podávať aj samostatne, natreté kyslou smotanou, alebo tatárskou omáškou, či kečupom a posypané nastrúhaným tvrdým syrom. Nikdy však nezabudneme najprv langoše potrieť aspoň symbolicky cesnakovým olejom.

Tak dobrú chuť!
