Moja mama zvyčajne nenecháva fazuľové lusky dozrieť. A mne to príde,ako veľmi prezieravé. Veď suchú fazuľu možno kúpiť prakticky za 'páršupov'. Ale také dobré voňavé očistené fazuľové lusky, práve vytiahnutéz mrazničky niekedy vo februári... Veď je to 'orgazmu blízka' rozkoš.:)
Moja mama to vie. A preto ich vyťahuje (v tom pre lusky najnevhodnejšomčase) z mrazničky a primiešava ich do polievok, omáčok a hlavne dozapečených jedál. A ja si vždy veľmi pochutím.
No a úplne na záver mojej luskovej ódy by ste mali vedieť to, čo už moja mama :) dávno vie, teda že fazuľovélusky po rozmrazení nehorknú, nestrácajú tvar a chutia ako čerstvé.
Zapečené lusky s bryndzou:
Potrebujeme:
Asi 0,5kg luskov, vrecko cestovín (kolienka, vretienka či hrubšierezance...), 2 vajíčka, 125g bryndze (deti, veď skúste aj tvaroch, čibalkánsky syr, ak chcete dietovať), olivový olej pomace, 1 malú smotanuna varenie, mletý muškátový kvet, sušené oregano, mleté čierne koreniea soľ.

A ďalej máme celkom ľahkú robotu:
Lusky očistíme, odkrojíme konce, (kde sa lusk prirastá k samotnejbyline), prekrojíme na menšie napríklad 3cm kúsky, poriadne opláchnemev studenej vode a v posolenej vriacej vode uvaríme do mäkka. (cca 20min varenia) Samozrejme môžeme lusky podusiť v pare.

Cestovinu uvaríme 'al dente'. Viete ako? Celkom jednoducho. Ubezpečujemvás, že 3/4 všetkých druhov cestovín na svete uvaríte 'na skus' tak, žeich vo vriacej vode necháte variť 1 minútu a potom ďalšie 2 minútynecháte v odstavenom hrnci vo vriacej vode postáť. A precedíte. Pridátetrochu oleja a premiešate. Pokiaľ potrebujete, aby vychladli,premiešavate opakovane.

Tak a teraz do olejom vymasteného pekáča nasypeme cestoviny, uvarenélusky, prilejeme trochu oleja, pridáme soľ, muškátový kvet, oregano ačierne korenie. Nepreháňame s množstvom korenín. Všetko pomiešame auhladíme.

Na vrch nalejeme rozšľahanú zmes smotany, bryndze a 2 vajec.

Pečieme v stredne vyhriatej rúre tak 30 minút. Takto to vyzerá pred pečením a...

... takto po ňom.

Deti, tesne po vytiahnutí z rúry sa to rozpadalo. Na fotku úhľadnéhoštvorca by sme museli čakať do druhého dňa, a tak sme si (jazykom našejobľúbenej blogerky) povedali: NO A ČO? :)

Luskový šalát s grilovanými kuracími prsiami.
Potrebujeme:
0,5 kg kuracích pŕs, olivový pomace olej, 70 dkg fazuľových luskov, 0,5kg cherry rajčín, čierne korenie a soľ.
Na zálievku potrebujeme balsamikový ocot, olivový 'extra vergine', horčicu, tymian, bazalku (sušené či čerstvé), med a soľ.

Začneme s kuracími prsiami. Žiadne veľké 'štráchy'. Opatrne ichrozrežeme od stredu najprv na jednu a potom na druhú stranu. Nemusiabyť ani naklepané, ani nijako špeciálne tenké. Z každej strany osolímea posypeme mletým čiernym korením. Necháme postáť.

Pripravíme si zeleninu. Hlávku šalátu rozdelíme na listy a dobrepremyjeme. Lusky očistíme, umyjeme a v slanej vode uvaríme. Cherryrajčiny umyjeme a prekrojíme na polovice.

Pripravíme si nálev na šalát. 4 lyžice olivového oleja, 3 lyžicebalsamicového octu, 2 lyžice medu, 1 lyžicu horčice, soľ a bylinkydobre pomiešame. Samozrejme ak máme čerstvé bylinky, mali by byť jemnenasekané.

Grilovaciu panvicu natrieme pomace olivovým olejom a zohrejeme nahoráku na strednom stupni. Kuracie prsia položíme na panvicu a kým sagrilujú, sa ich ani nedotkneme.:) Počkáme (cca 4-5 min.) kým námnezbelejú tak, ako je na druhom obrázku, teda väčšia časť pŕs už jebiela. Počas grilovania vrchnú časť natrieme olejom.

Obrátime na druhú stranu a ešte cca 2 minúty grilujeme.

Vlastne je všetko hotové. Na každý tanier (vyjdú 4 veľmi slušné porcie)zvlášť položíme šalátové listy, nasypeme fazuľové lusky, na poloviceprekrojené rajčiny a všetko mierne osolíme.

Na vrch pokladieme na kocky nakrájané ugrilované kuracie prsia a pomaly po lyžiciach polievame pripravenou zálievkou.

Podávame s čerstvým pečivom.

Dobrú chuť.
tenjeho