Minuloročné špargľové recepty nájdete tu. Dnes sa trochu viac rozpíšeme o príprave tejto lahodnej zeleniny na ďalšie spracovanie.

Bielu špargľu musíme pred použitím vždy dobre ošúpať. Šupka má podobnú štruktúru ako igelit a v jedle nepôsobí chutne.
Šúpať treba začať asi centimeter pod hlavičkou a ošúpať celú až do spodku.

Špargľu uložíme do vhodnej misy tak, aby hlavičky boli zarovnané. Potom ostrým nožom zrežeme spodnú drevitú časť zo všetkých kusov naraz.

Zviažeme kuchynskou niťou do úhľadného balíčka.

Do vody pridáme soľ a lyžičku cukru. Môžeme pridať aj odrezky a niekto dáva vyvariť aj šupky. Špargľový vývar potom scedíme a môžeme použiť na prípravu krémovej polievky.
Špargľu varíme tak, že hlavičky necháme trčať nad vodu. Zostanú potom delikátne naskus a môžeme ich použiť napríklad do šalátov.
Špargľu varíme desať až dvanásť minút. Necháme len mierne prebublávať, pretože prudký var by balíček zhodil a varil by sa celý. Po uvarení špargľu rozviažeme, necháme vychladnúť a môžeme používať ďalej.

Na zemiakový koláč si pripravíme asi kilogram zemiakov uvarených v šupke, uvarenú na kúsky nakrájanú špargľu, tristo gramov syru s bielou plesňou, kúsok masla, tri vajíčka, veľkú smotanu, pol kilogramu čerstvých špenátových listov, soľ olej a čierne korenie.

Pekáč, alebo zapekaciu misu vymažeme maslom. Naukladáme vrstvu zemiakov nakrájaných na tenké kolieska. Posolíme, pokoreníme a potrieme olejom. Takto na seba naukladáme tri vrstvy zemiakov.

V rúre vyhriatej na stoosemdesiat stupňov pečieme pätnásť až dvadsať minút.

Na predpečené zemiaky naukladáme kúsky špargle, na kocky nakrájaný syr a nasekaný čerstvý špenát.

Zalejeme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali vajcia s trochou soli.

Pečieme ďalších dvadsať minút.

Jemný a delikátny obed, v ktorom sa chuť špargle skvele spája s chuťou syra s bielou plesňou. Koláč je výborný aj za studena.

Dobrú chuť.
