Takže môžete pokojne použiť aj tenšie črevá, ak tie naozaj poriadne hrubé nezoženiete. Gója je jedlo zo zemiakov. Budeme ich potrebovať asi jeden a pol kilogramu. K tomu dve veľké cibule a hlavičku cesnaku. Na okorenenie použijeme soľ, majoránku, drvenú rascu a čierne korenie.
Niektoré recepty uvádzajú aj jedno vajíčko a dve až tri lyžice hladkej múky a niektoré dokonca mletý bôčik, či najemno nasekanú slaninu, alebo klobásu.
My sme sa ale rozhodli uvariť čo najčistejšiu verziu, s čo najmenej ingredienciami.

Cibuľu nakrájame, nemusí byť veľmi nadrobno a na oleji ju opražíme až pokiaľ neskaramelizuje do hneda.

Zemiaky očistíme a nastrúhame na hrubo. Osolíme ich, necháme chvíľu postáť a potom poriadne vyžmýkame. Pridáme opraženú cibuľu, roztlačený cesnak a všetky koreniny.

Spracujeme do pevnej ale mäkkej masy.

Masu naplníme do čriev. Môžeme použiť plničku, alebo široký lievik a varechu. Črevo na jednom konci zviažeme, nasunieme na plničku, alebo lievik a naplníme do polovice.
Potom zviažeme na druhom konci a plnku rovnomerne roztlačíme do celej Góje. Pri varení sa plnka zväčší a ak by sme črevo naplnili viac, popraskalo by.

Varíme v osolenej vode asi hodinu. Vytiahneme, necháme vychladnúť a polotovar na skvelú Góju je hotový.

Góju uložíme na plech a poriadne pokvapkáme, alebo skôr polejeme olejom.

Pečieme v rúre rozohriatej na dvesto stupňov asi dvadsať až dvadsaťpäť minút, aby gója zhnedla a na povrchu schrumkavela.

Chrumkavá vo vnútri mäkká a jemná Gója je skvelá napríklad s jednoduchým zeleninovým šalátom s jogurtovou zálievkou.

Existuje aj iný spôsob dokončenia Góje. Nakrájame ju na kolieska, ktoré vypražíme v horúcom oleji, alebo v masti. Takto sme ju skúsili ako vložku do jednoduchého šošovicového prívarku. Recept nájdete tu. Ale pozor, je to už sedem rokov čo sme ho uverejnili a podľa toho aj vyzerá. :)

Dobrú chuť.