Varíme s medveďom - Gója

Gója je prvý recept z tradičnej rómskej kuchyne na našom blogu. Chystáme sa ju pripraviť už dlho, ale stále sme nezohnali jednu správnu ingredienciu. Nakoniec sa pri príprave receptu ukázalo, že sa to nepodarilo ani tentokrát. Ide o črevá. V úplne správnom recepte by mali byť oveľa hrubšie, ako sú tieto v našom. Postup je ale správny a aj výsledok bol veľmi uspokojivý.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (45)

Takže môžete pokojne použiť aj tenšie črevá, ak tie naozaj poriadne hrubé nezoženiete. Gója je jedlo zo zemiakov. Budeme ich potrebovať asi jeden a pol kilogramu. K tomu dve veľké cibule a hlavičku cesnaku. Na okorenenie použijeme soľ, majoránku, drvenú rascu a čierne korenie.

Niektoré recepty uvádzajú aj jedno vajíčko a dve až tri lyžice hladkej múky a niektoré dokonca mletý bôčik, či najemno nasekanú slaninu, alebo klobásu.

My sme sa ale rozhodli uvariť čo najčistejšiu verziu, s čo najmenej ingredienciami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Cibuľu nakrájame, nemusí byť veľmi nadrobno a na oleji ju opražíme až pokiaľ neskaramelizuje do hneda.

Obrázok blogu

Zemiaky očistíme a nastrúhame na hrubo. Osolíme ich, necháme chvíľu postáť a potom poriadne vyžmýkame. Pridáme opraženú cibuľu, roztlačený cesnak a všetky koreniny.

Obrázok blogu

Spracujeme do pevnej ale mäkkej masy.

Obrázok blogu

Masu naplníme do čriev. Môžeme použiť plničku, alebo široký lievik a varechu. Črevo na jednom konci zviažeme, nasunieme na plničku, alebo lievik a naplníme do polovice.

Potom zviažeme na druhom konci a plnku rovnomerne roztlačíme do celej Góje. Pri varení sa plnka zväčší a ak by sme črevo naplnili viac, popraskalo by.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Varíme v osolenej vode asi hodinu. Vytiahneme, necháme vychladnúť a polotovar na skvelú Góju je hotový.

Obrázok blogu

Góju uložíme na plech a poriadne pokvapkáme, alebo skôr polejeme olejom.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre rozohriatej na dvesto stupňov asi dvadsať až dvadsaťpäť minút, aby gója zhnedla a na povrchu schrumkavela.

Obrázok blogu

Chrumkavá vo vnútri mäkká a jemná Gója je skvelá napríklad s jednoduchým zeleninovým šalátom s jogurtovou zálievkou.

Obrázok blogu

Existuje aj iný spôsob dokončenia Góje. Nakrájame ju na kolieska, ktoré vypražíme v horúcom oleji, alebo v masti. Takto sme ju skúsili ako vložku do jednoduchého šošovicového prívarku. Recept nájdete tu. Ale pozor, je to už sedem rokov čo sme ho uverejnili a podľa toho aj vyzerá. :)

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

232 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu