Čo budeme potrebovať:
Tak tento krát nám technika (že technika, ha hááá) trochu zlyhala, takže fotôčka ingrediencií dnes nebude. Boli vybité baterky. Takže na kapustnicu potrebujeme v prvom rade kvalitnú kvasenú kapustu. Na takýto poriadny hrnčisko (relatívne poriadny, veď čo je to 5l) stačí 1 kg. Ďalšou dôležitou súčasťou je suchá fazuľa. Ideálna je farebná a efektne vyzerajú väčšie odrody. Tej potrebujeme tak 30-40 dkg. Potom sú to dve cibule, 3-4 strúčiky cesnaku, 500 g oravskej, či gazdovskej, no proste prerastenej slaniny a trochu hladkej múky.
A ochucovať budeme čiernym mletým a novým mletým korením, mletou rascou, bobkovým listom, vegetou, sladkou mletou paprikou, dvomi kockami bujónu a samozrejme posolíme.
A nižšie (sa mi nabili baterky) to už klokoce a klokoce. Fazuľu aj kapustu je potrebne variť zvlášť, inak by sme fazuľu nikdy neuvarili. Fazuľu je vhodné deň vopred namočiť, aby napučala a potom v neslanej vode domäkka uvariť. Vodu z fazule vyhodiť, inak nás v kombinácii s kapustou nafúkne ako balón.
Na rad prichádza kapusta. Ak je dlhšia, tak ju nakrájame na kratšie kúsky. Vložíme rovno do hrnca v ktorom budeme variť kapustnicu, prilejeme vodu, pridáme rascu, čierne aj nové mleté korenie, vegetu a bobkový list. Stále nesolíme, necháme si to až na neskôr. A uvaríme do mäkka.

Nižšie vidíme, ako som do hrnca s uvarenou kapustou nasypal uvarenú fazuľu. Potom je dobré doplniť vodou, ale necháme si rezervu, aby sa nám všetko ľahšie miešalo. Pridáme dve kocky bujónu. A varíme ďalej. Už len chvíľu.

No a počas tej chvíle si pripravíme to, čo tak radi mnohí kritizujú, ale čo v konečnom dôsledku urobí tú pravú chuť polievke. Nuž pripravíme si zápražku.
Dve cibule nakrájame na malé kocky a speníme na oleji. Ku koncu pretlačíme 3-4 strúčiky cesnaku.

Pridáme 2-3 lyžice hladkej múky a poriadnu hrsť sladkej mletejpapriky. Všetko dobre pomiešame, bude z toho dosť slušný chuchvalec,ktorý by sme mohli 'rozmotať' pridaním väčšej dávky oleja, ale ja odporúčam pomôcť si skôr pohárom vody. S ňou všetko pekne do hladkapremiešame a povaríme. Zápražka je hotová.

Hotovú zápražku opatrne vlejeme do vriacej kapustnice. Pozor, radšej si zápražku pripravíme skôr, alebo ju necháme chvíľu pred vliatím chladiť. Aby nás vriaci pokrm nepostriekal. Teraz dobre pomiešame, v prípade potreby ešte dolejeme vodu, posolíme a varíme ďalej.

Prerastenú slaninu si nakrájame na menšie kocky.

Poriadne ju v panvici vytopíme. Necháme ju malú chvíľku chladnúť a potom...

... šup s ňou do kapustnice. A veruže aj s výpekom. Márna sláva na diétu zabudneme. Na obhajobu tohto kroku musím uviesť, že tradičná vianočná kapustnica so všetkým tým bravčovým, údeným mäsom a klobásou na tom nie je ani trochu (čo sa kalórií týka) lepšie, skôr naopak.

Ešte sa musím priznať s jednou vecou. Podľa pôvodnej receptúry je potrebne teraz pridať ošúpané, nakrájané, samostatne uvarené zemiaky a všetko ešte prevariť. Moja mama ich tam dáva, takže ich tam pokojne pridajte. Ja ich v tejto polievke nemusím, ale to je čisto môj problém. Zdôrazňujem, že zemiakov nesmie byť veľa (zo dva - tri veľké) a musia sa uvariť zvlášť, lebo v kapustnici by nezmäkli.
Tak a dole vidíte, ako vyzeral včera náš stôl. Pozvali sme samozrejme nejakých hostí a všetci sa ako vždy pri tomto jedle skoro zadusili. Teda od slasti. Je to skutočne vynikajúce a v kombinácii s cesnakovým langošom absolútne dokonalé a veľmi sýte hlavné jedlo.

Na vrch nabratého taniera kapustnice môžeme pridať kopček kyslej smotany, ale ja ju v tomto prípade nemusím.

Ale ešte nekončíme. Goralská kapustnica v tradičnej úprave vianočnú veľmi nepripomína. Varím ju však vždy na Nový rok v obrovskom 25 l hrnci do roboty a vianočne, či novoročne ju upravujem veľmi jednoducho.
Po spojení kapusty s fazuľou pridám riadnu dávku sušených hríbov a na záver varenia pridám zmes sladkej a kyslej smotany. Samozrejme zemiaky tento krát vynechám na 100%. Vznikne kapustnica, ktorá je výborná aj bez langošov, len s chlebom a slávim ňou úspech za úspechom. Minulý rok som nášmu veľkoobchodnému skladu urobil tradičnú kapustnicu, ktorá sa veľmi vydarila a všetkým chutila. Ale aj tak mi už dnes kolegovia hovoria, že by som mal znovu urobiť tú fazuľovú. Tak čo narobím. Aj tento krát bude na Nový rok Goralská.
A ešte posledná poznámka pre vegetariánov. Do kapustnice, namiesto mäsového, pridajte zeleninový bujón a na záver vmiešajte kocky údeného tofu. Ideálna kombinácia pre vegetariánov a dietárov. Kalorická hodnota jedla klesne určite závratne.
Dobrú chuť a s prichádzajúcimi sviatkami pohodu a mier v srdiečkach.
tenjeho