Varíme s medveďom - Grilovaná bravčová pečeň

Bravčová pečeň nie je veľmi obľúbená ingrediencia. V podstate môžete nájsť len dva recepty, v ktorých je použitá. Obalená v trojobale a vypražená ako rezeň, alebo restovaná na cibuľke. A aj v týchto receptoch dá mnoho ľudí radšej prednosť kuracej pečeni. Tá je totiž jemnejšia a mäkšia. Bravčová pečeň je síce hutnejšia, má však aj výraznejšiu a plnšiu chuť a veru sa oplatí ju vyskúšať.Zaujímavé je, že hoci sa pečeň stará o odbúravanie tukov v tele, sama ho obsahuje len veľmi málo. Bravčová pečeň a biele kuracie mäso majú približne rovnaký obsah tuku. Takže pri diéte je to vlastne povolená potravina. Len ju nesmieme pripraviť ani jedným, z tu hore spomínaných spôsobov. Dnári, majte sa na pozore!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Dnešná úprava bravčovej pečene bude pripomínať leto a stredomorskú kuchyňu. A pre vyšší efekt pripomienky leta si pripravíme aj skvelú grécku prílohu Tza-tziky.

Čo budeme potrebovať

Kilogram bravčovej pečene vystačí na štyri až šesť porcií. K nej lyžicu horčice a lyžicu paradajkového pretlaku, alebo kečupu.

Na Tza-tziky si pripravíme biely jogurt, uhorku, cesnak, kôpor a soľ.

Obrázok blogu

Prípravu tohoto receptu začneme už večer, deň vopred. Biely jogurt preložíme do vhodnej handry a necháme ho odkvapkať.

My to robíme tak, že na misku položíme sitko, vystelieme ho detskou plienkou a do nej vylejeme jogurt. Potom plienku zviažeme do batôžka a ten zavesíme nad umývadlo. Najmenej by mal jogurt takto odkvapkávať 2 hodiny, ale lepšie je, ak ho necháme zavesený celú noc.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pečeň nakrájame na približne centimetrové rezne. Zmiešame horčicu s paradajkovým pretlakom.

Obrázok blogu

Za pomoci štetca potrieme plátky pečene zmesou pretlaku a horčice a odložíme cez noc marinovať. Tým je celá príprava hotová.

Obrázok blogu

Na druhý deň začneme s Tza-tziky. Uhorky očistíme a za pomoci malej lyžičky zbavíme jadierok.

Obrázok blogu

Nastrúhame ich na hrubom strúhadle, jemne nasolíme a necháme desať minút postáť. Potom z nich čo najprecíznejšie vytlačíme tekutinu.

Obrázok blogu

A je čas sa pozrieť na náš jogurt. Množstvo bude určite oveľa menšie ako na začiatku, ale výsledok je úžasne lahodný.

Obrázok blogu

Do vyžmýkanej uhorky pridáme jogurt, roztlačený cesnak a kôpor.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Premiešame a ak je treba, pridáme štipku soli. Správne Tza-tziky sa nerozlievajú a držia pevný tvar. Odložíme ich chladničky.

Obrázok blogu

Samotnú pečeň pripravíme až tesne pred podávaním, aby bola čerstvá a nevychladla. Jednoducho ju na grile, alebo grilovacej panvici s každej strany ogrilujeme tri až päť minút. Podľa toho či chceme pečeň vo vnútri ružovú, alebo prepečenú.

Obrázok blogu

Podávame s opekanými zemiakmi. K hutnej zemitej chuti pečene sa skvele hodí napríklad aj grilované jablko.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu