Dnešná úprava bravčovej pečene bude pripomínať leto a stredomorskú kuchyňu. A pre vyšší efekt pripomienky leta si pripravíme aj skvelú grécku prílohu Tza-tziky.
Čo budeme potrebovať
Kilogram bravčovej pečene vystačí na štyri až šesť porcií. K nej lyžicu horčice a lyžicu paradajkového pretlaku, alebo kečupu.
Na Tza-tziky si pripravíme biely jogurt, uhorku, cesnak, kôpor a soľ.

Prípravu tohoto receptu začneme už večer, deň vopred. Biely jogurt preložíme do vhodnej handry a necháme ho odkvapkať.
My to robíme tak, že na misku položíme sitko, vystelieme ho detskou plienkou a do nej vylejeme jogurt. Potom plienku zviažeme do batôžka a ten zavesíme nad umývadlo. Najmenej by mal jogurt takto odkvapkávať 2 hodiny, ale lepšie je, ak ho necháme zavesený celú noc.

Pečeň nakrájame na približne centimetrové rezne. Zmiešame horčicu s paradajkovým pretlakom.

Za pomoci štetca potrieme plátky pečene zmesou pretlaku a horčice a odložíme cez noc marinovať. Tým je celá príprava hotová.

Na druhý deň začneme s Tza-tziky. Uhorky očistíme a za pomoci malej lyžičky zbavíme jadierok.

Nastrúhame ich na hrubom strúhadle, jemne nasolíme a necháme desať minút postáť. Potom z nich čo najprecíznejšie vytlačíme tekutinu.

A je čas sa pozrieť na náš jogurt. Množstvo bude určite oveľa menšie ako na začiatku, ale výsledok je úžasne lahodný.

Do vyžmýkanej uhorky pridáme jogurt, roztlačený cesnak a kôpor.

Premiešame a ak je treba, pridáme štipku soli. Správne Tza-tziky sa nerozlievajú a držia pevný tvar. Odložíme ich chladničky.

Samotnú pečeň pripravíme až tesne pred podávaním, aby bola čerstvá a nevychladla. Jednoducho ju na grile, alebo grilovacej panvici s každej strany ogrilujeme tri až päť minút. Podľa toho či chceme pečeň vo vnútri ružovú, alebo prepečenú.

Podávame s opekanými zemiakmi. K hutnej zemitej chuti pečene sa skvele hodí napríklad aj grilované jablko.

Dobrú chuť.
