Ešte som sa párkrát pokúsil naplniť si svoju potrebu grilovaného kuraťa so špenátom, ale výsledok bol vždy hlboko pod očakávaním.
Pochopil som, že si ho budem musieť ukuchtiť sám a rozhodol som sa s receptom trošku pohrať. Jedlo by malo byť chutné a zároveň by malo vydržať prísny dohľad diétneho poradcu. Naozaj som pevne presvedčený o tom, že DIÉTNE NEZNAMENÁ BEZ CHUTI.
Čo budeme potrebovať
Kuracie prsia a mrazený listový špenát sú základom. Môžeme použiť aj čerstvý špenát, ale na trhu sú dnes naozaj kvalitné mrazené druhy. K tomu jeden pór, tri lyžice olivového oleja, cesnak, kúsok balkánskeho syra, rascu, čierne korenie a soľ.
K tomuto jedlu sa najlepšie hodia uvarené zemiaky, ale pre naozajstných hardcore dietárov sa samozrejme podáva bez prílohy. A naopak pre tých čo im je energetická hodnota jedla úplne jedno, skúste zapekanú zemiakovú kašu, ktorá sa ostatne dá pripraviť aj diétne.

Pór nakrájame na drobno a krátko ho podusíme na dvoch lyžiciach olivového oleja. Jemne ho posolíme.

Keď pór pustí šťavu, pridáme cesnak a korenie, po krátkej chvíli aj mrazené kocky špenátu.

Varíme prikryté, kým sa špenátové kocky nerozpadnú, potom odkryjeme, kým sa nevyvarí tekutina a špenát je hotový. Samozrejme, že môžete namiesto póru použiť klasicky malú cibuľku, alebo napríklad pridať smotanu, ale takto jednoducho pripravený špenát má svoje čaro.

Kuracie prsia očistíme, umyjeme, nakrojíme ostrím nožom, aby sme ich roztvorili na väčší plát.

Pod potravinárskou fóliou ho jemne naklepeme. Netreba z neho spraviť papier, len toľko aby sa zjednotila hrúbka mäsa. Často stačí naklepávať len dlaňou.

Mäso jemne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Olivovým olejom potrieme buď mäso, alebo grilovaciu panvicu.

Panvicu rozohrejeme a mäso na ňu uložíme. Z jednej strany ho grilujeme tak dlho, pokiaľ nezačne "belieť" aj väčšina vrchnej strany mäsa. Približne tri minúty by na to malo stačiť.
Potom ho obrátime a z druhej strany dogrilujeme už len krátko jednu až dve minúty.

Hotovo. Grilované kuracie prsia sú jemné a šťavnaté.

Už to treba len všetko naukladať na tanier. Špenát posypeme strúhaným balkánskym syrom (ak máme naozaj prísnu diétu, môžeme pokojne vynechať)
Zemiaky sú len uvarené v jemne osolenej vode, bez pridania tuku, ale samozrejme tiež nie sú povinné.

Dobrú chuť.
