Varíme s Medveďom - Guláš

Dúfam, že som týmto stručným a veľavravným nadpisom príliš nenavnadil vás, chronickým mäsožravcov. Chcem sa však pokúsiť presvedčiť aspoň časť z vás, že ako dobrá sekaná (aj tu), paprikáš (aj tu), tak aj guláš (tá skromnosť ma raz zabije) je možné urobiť prakticky z čohokoľvek, na čomkoľvek a na akýkoľvek spôsob.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (53)

V tejto chvíli je snáď už každému jasné, že mäso sa opäť nekoná.

Potrebujeme:

Na kvalitných 6 porcií 1 veľký pór (zväzok mladej cibuľky), 2 veľké rajčiny, 2 zelené papriky, koreňovú zeleninu asi 1kg (najviac mrkvy, menej petržlenu a najmenej zeleru), cesnak (čo kto znesie), olej, na zahustenie pohánkovú, či kukuričnú (pšeničnú) múku, soľ, mletú papriku, čierne korenie, majorán, tymian a nové mleté korenie. Máte trochu bieleho (červeného) vína? Dajte ho tam! Máte radi pikantné? Chilli pasta je na dochutenie ako stvorená. Prajete si zintenzívniť chuť? Nech sa páči, použite zeleninový bujón instant.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Ja vám samozrejme uznám, že nie každý z vás musí byť taký 'závislák' od dobrej koreňovej zeleniny, ako sme my medvede. Preto ďalším typom je použitie len samotnej mrkvy. (bez petržlenu a zeleru) Aj taký guláš je výborný. Ak ale do neho chcete vniesť trochu temperamentu, pridajte do mrkvy na záver dusenia konzervu mexickej fazule. Tá vám guláš aj patrične zahustí. A samozrejme víno, chilli, no jednoducho všetko, na čo máte chuť.

Ďalším u nás používaným typom je guláš z cibule, oleja, rajčín, zelených paprík, korenín uvedených v ingredienciách, ale hlavne sójových plátkov. Áno, správne. Plátkov, nie kociek. Sú lahodnejšie, lepšie sajú šťavu a teda chutnejšie. Samozrejme, že ich pred použitím v guláši treba nechať zmäknúť prevarením v slanej vode. A roztočte kolotoč korenín podľa vlastnej ľubovôle. Výborným typom je aj vegeta, slaná sójová omáčka, či lyžička horčice.

SkryťVypnúť reklamu

A prílohy? Ryža, zemiaky varené, zemiaková kaša (tú v tejto kombinácii úplne milujeme), či ryža, no všetko sa počíta...:)

Práca jasná ako facka:

Všetko očistíme a nakrájame. Mrkvu, petržlen a zeler na najväčšie kúsky, pór pozdĺžne rozkrojíme a následne priečne na rezančeky, na menšie kúsky rajčiny a papriku. Cesnak na tenšie plátky, alebo pretlačíme.

Obrázok blogu

Varenie je jednoduché a rýchle:

Vezmeme si panvicu s pokrievkou, alebo hrniec. Na olej dáme pór a mierne ho urestujeme. Pridáme cesnak a prehrejeme.

Obrázok blogu

Nasledujú nakrájané papriky, rajčiny, ostatné koreniny mimo majoránky a ak chceme, tak aj decko dve vína. Prilejeme aj pohár teplej vody, všetko premiešame a zakryté prehrejeme.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Do prehriatej zmesi pridáme koreňovú zeleninu, prikryjeme a dusíme do požadovanej mäkkosti.

Obrázok blogu

Ochutnáme hlavne petržlen, ten tuším mäkne najdlhšie. Až teraz pokrm posolíme, či pridáme slané ingrediencie. Týmto postupom podstatne skrátime dobu dusenia koreňovej zeleniny. Ak sme však posolili už na začiatku, nevadí, veď aj stará koza časom zmäkne.:))

Obrázok blogu

Máme podusené? Vymiešame si 2-3 lyžice pohánkovej (kukuričnej) múky s vodou

Obrázok blogu

a zátrepku kydneme do guláša. Podľa potreby pridáme teplú vodu, soľ, či chilli omáčku a všetko dobre prevaríme. Na záver pridáme majoránku, ktorú môžeme predtým v dlani krátko rozotrieť. Konečne to všetko začne voňať ako guláš.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Tak a tu je moja prezentácia. Keď už bez mäsa, tak aspoň zábavne, no nie?

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

224 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu