Varíme s medveďom - Hipsterský koláč

Tento recept som si skonštruoval na veľmi dôležitú udalosť. Predvianočné stretnutie foodblogerov. Uznajte, že na takúto akciu nemôžete prísť s hocičím. Vegánsky zákusok sa mi zdal zaujímavou možnosťou. Ešte tak vymyslieť dobrý názov. Koláč je pre komunitu, je vegánsky a mal som snahu čo najviac eliminovať chémiu... No veď to je také hipsterké. A názov bol na svete. A ešte sa mi to zdá také celkom vtipné, keď už za dva dni máme toho Silvestra.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Pripravíme si štyri zrelé banány. Naozaj musia byť zrelé, tie na obrázku sú perfektnou ukážkou. Jednu tristopäťdesiat gramovú konzervu kokosovej smotany. Keď konzervu vyprázdnime, vyčistíme a osušíme, bude slúžiť ako odmerka, ktorou si odmeriame štvrť odmerky rastlinného oleja, tretinu odmerky hnedého cukru a jeden a pol odmerky celozrnnej špaldovej múky. Do koláča patrí aj čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva. Keby som bol vedel, že táto ingrediencia je v bio kvalite tak ľahko dostupná v mnohých variantoch a za priaznivú cenu, mal by som ho doma už dávno.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na koláč natrieme nátierku z dvesto gramov kešu orechov a dvesto gramov sušených datlí.

Obrázok blogu

Poslednou dôležitou ingredienciou do tohto koláča je korenie. Jednu lyžičku škorice a zázvoru a pol lyžičky kurkumy, bieleho korenia, klinčekov a kardamonu. Všetky korenia mleté, alebo drvené.

Obrázok blogu

Banány roztlačíme "mačkadlom" na zemiaky. Pridáme k nim kokosovú smotanu, olej a poriadne premiešame.

Obrázok blogu

Múku, cukor(strážci línie môžu vynechať), korenie a kypriaci prášok premiešame v druhej mise.

Obrázok blogu

Obe zmesi spojíme.

Obrázok blogu

Tortovú formu jemne vytrieme olejom a spodok vystelieme aj papierom na pečenie. A teraz príde vychytávka, ktorú ma naučila diskutérka priamo tu na našom blogu. Pásy utierky namočíme do studenej vody a omotáme nimi boky tortovej formy. To zabezpečí spomalenie pečenia okrajov a celý koláč bude rovnomerne vysoký, bez kopca v strede.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Vylejeme cesto.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre rozohriatej na stopäťdesiat stupňov, približne štyridsaťpäť až päťdesiat minút. Špáradlový test v tomto prípade funguje perfektne. Koláč síce pukol ale všetko bez problémov schová plnka.

Obrázok blogu

Sušené datle zalejeme na desať minút vriacou vodou, potom ich zlejeme a spolu s kešu orechami a desiatimi lyžicami čistej vody rozmixujeme na čo najhladšiu pastu.

Obrázok blogu

Natrieme na vrch koláča a necháme najmenej pol dňa odpočívať.

Obrázok blogu

Na vrch ešte hipsterskú vlnku vidličkou :) a nejaký vintage podnos a koláč je hotový.

Obrázok blogu

Foodblogerské stretnutie sa nakoniec nekonalo, takže koláč zjedla rodina na rodinnej večeri druhý sviatok vianočný. Na množstvo použitého cukru je to možno až trochu prisladký koláč. Jeho sladkosť je však príjemne doplnená pikantnosťou. Tieto dve chute spolu a tiež absencia akýchkoľvek živočíšnych ingrediencií navodzujú pocit, že je to recept z indickej krišnovskej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

V novom roku 2014 vám milé naše čitateľky a čitatelia želáme, aby bol po všetkých stránkach dokonalý. Ďakujeme Vám za vašu priazeň, pripomienky, vaše recepty a rady, ktorými náš blog obohacujete.

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu