Hovädzí jazyk je pomerne veľký kus mäsa. K dnešnému receptu si okrem neho pripravíme ešte tri menšie mrkvy, kúsok zeleru, jednu cibuľu, hrubší asi trojcentimetrový krajec chleba (použili sme tento), jednu kyslú smotanu a štyri polievkové lyžice horčice.
Jedlo okoreníme soľou, celým čiernym korením a bobkovým listom.

Všetky ingrediencie (okrem kyslej smotany a horčice) vložíme do hrnca, zalejeme vodou a uvaríme. Najprv to všetko privedieme k prudkému varu. Ak sa na povrchu začne tvoriť nepekná pena, lyžicou ju pozbierame. Potom var zoslabíme a varíme až pokiaľ sa jazyk neuvarí celkom do mäkka. Bude to trvať najmenej dve a pol až tri a pol hodiny. Ak chceme použiť tlakový hrniec, musí byť dostatočne veľký a chlieb v tejto faze radšej vynecháme, aby nedochádzalo k príliš silnému zapeneniu, ktoré by mohlo upchať trisku. Následne ho môžeme vložiť pri dokončovaní omáčky. Vždy je lešie najprv nechať všetko prevariť, aby sme vedeli, ako sa pokrm chová, prípadnú penu odstrániť a až potom tlakový hrniec uzavrieť. Varenie sa potom skráti na polovicu...

Uvarený jazyk vyberieme z hrnca.

Ešte teplý ho ošúpeme a odstránime z neho časť, v ktorej sa nachádzajú slinné kanáliky. Na obrázku, na väčšej časti mäsa je vidieť, kde je presne časť hladkého svalu jazyka a kde tá časť, ktorú treba odstrániť.

My sme to spravili tak, že sme najprv všetko nakrájali na tenké plátky. Potom sme tú spodnú časť jednoducho z každého plátku odrezali.

Z omáčky vyberieme bobkové listy a ponorným mixérom ju rozmixujeme celkom do hladka. Pridáme horčicu a kyslú smotanu a opäť privedieme k varu.
Do vriacej omáčky vložíme späť plátky jazyka.

Ako prílohu sme pripravili halušky z celozrnnej špaldovej múky. Ak nemáte radi celozrnné múčne jedlá, použite radšej tento recept. Tieto halušky sú spravené veľmi podobne.
Budeme potrebovať pol kilogramu múky, jedno vajce, soľ a vodu.

Všetko vypracujeme na kompaktné, ale nie príliš husté cesto. Halušky hádžeme do osolenej vriacej vody a keď vyplávajú na povrch, varíme ešte asi minútu.

Uvarené halušky vyberieme pomocou dierovanej varechy, jemne poolejujeme a premiešame aby sa nezlepili.

Chuť jazykovej omáčky je veľmi delikátna, najlepšia asi až na druhý deň po uvarení. Mäso, ktoré v nej odležalo je mäkké a jemné a len veľmi vzdialene pripomína vnútornosti. Zemitá chuť celozrnných halušiek sa k jedlu vynikajúco hodila.

Dobrú chuť.
