Dnes ale teda zostaneme pri týchto hovädzích minútkach. Na podobné jedlá vždy potrebujeme kvalitné kusy hovädzieho mäsa. Zadné, falošná sviečková, alebo roštenka sú perfektné.
My sme zohnali veľmi peknú falošnú sviečkovú. Na štyri porcie bude stačiť jeden kilogram mäsa. K nemu si pripravme ešte pol kilogramu cibule, štyri vajcia, čierne korenie, pol lyžičky červenej papriky, soľ a olej. Toto je základný recept, ktorý sa dá jemne obmieňať ďalšími pridanými ingredienciami. Napríklad, mrkva, šampióny, olivy, kapary, ... (obvykle stačí len jedna z nich)

Mäso narežeme na rezne.

Každý rezeň tĺčikom na mäso rozklepeme do tri až päť milimetrovej hrúbky. Ak je na okraji mäsa tenká blana, ktorú sa nám nepodarilo odstrániť, ostrým nožom ju na niekoľkých miestach narežeme.

Jemne osolíme a okoreníme a necháme chvíľu odpočinúť.

Cibuľu nasekáme. Vo veľkej panvici s pokrievkou rozohrejeme olej. Cibuľu na horúcom oleji opražíme do sklovita. Potom ju jemne osolíme a pridáme aj červenú papriku.

Na cibuľu uložíme prvé plátky mäsa...

a s každej strany krátko opražíme. Stačí najviac jednu minútu.

Opražené plátky mäsa ukladáme na seba a pridávame ďalšie, až pokiaľ nie sú rovnako pripravené všetky. Potom ich rovnomerne rozložíme po celej panvici, prikryjeme a necháme dusiť. Mäso pustí pomerne veľa vlastnej šťavy a tá by mala stačiť na to, aby sa v nej podusilo celkom do mäkka. Ak je to nutné, môžeme však v priebehu dusenia doliať vodu, alebo vývar.

Ja som dusil štyridsať minút a nepotreboval som prilievať tekutinu. Výsledkom je jemná hnedá omáčka s kúskami polorozvarenej cibule a hlavne mäkké plátky voňavého hovädzieho.

U nás podávame tradične tak, že plátky mäsa polejeme omáčkou, prikryjeme volským okom a doplníme ryžou, hranolkami a cibuľovým šalátom. Mamina bola spokojná a my tiež.

Dobrú chuť.
