Varíme s Medveďom - Hovädzie mleté bifteky s vínovou omáčkou

Konečne nejaké mäso, však? Ale veď to nie je tak dávno, čo Medveď slávil úspech so svojim plneným karé podľa Jamieho.Dnešný recept nebude diétny. Dnes budeme ešte papať lyžicou plnou kalórií. Dali sme si však záväzok, že v nasledujúcich pokračovaniach nášho blogového kuchtenia, musia pre rovnováhu prísť aj diétnejšie recepty. Ostatne nič nové pod slnkom. Na takéto striedanie ste si vy, naši stáli čitatelia už zvykli.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (58)

Dnešný recept som prvýkrát urobil už pred niekoľkými rokmi. Našiel som ho, predstavte si v dávno zabudnutej útlej kuchárskej knížočke z knižného vydavateľstva Ikar, zvanej Pštros v našej kuchyni. Kniha mala minimálny úspech, lebo každý sa zdráhal kúpiť si ju pre to pštrosie mäso. Pritom ho možno nahradiť hovädzím či morčacím podľa typu receptu či doby tepelnej úpravy a samotné mäsové recepty v tejto knihe, sú veľmi slušne spracované. Toto je jeden z nich.

Potrebujeme:

Na bifteky: Na 4-6 porcií 60 dkg chudého mletého hovädzieho mäsa, menšiu cibuľu, čierne mleté korenie, 1 vajce, soľ a olej na vysmážanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na omáčku: 30 dkg koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 150 ml smotany na varenie, 150 ml červeného vína, 1 malú cibuľu, 1 citrón, 1 kocku hovädzieho bujónu, mleté čierne a celé nové korenie, bobkový list, soľ, kopcovitú lyžicu kapár, 1 lyžicu hnedého cukru, 2 lyžice múky a olej. Deti, kapary sú voľne dostupné v obchodoch. Ak ich nemáte radi, nahradte ich sterilizovanými šampiňónmi.

Obrázok blogu

Začneme biftekmi:

Sú veľmi jednoduché a chuťovo nie príliš výrazné. Je to preto, lebo omáčka je výrazná dosť.

Mleté mäso pomiešame s na kocky nakrájanou cibuľou, čiernym mletým korením, vajíčkom a soľou.

Obrázok blogu

Dobre vymiešame a necháme postáť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pokračujeme omáčkou:

Koreňovú zeleninu očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájame a kocku bujónu rozpustíme v v 0,5 l vriacej vody.

Obrázok blogu

Cibuľu speníme na oleji, posolíme,

Obrázok blogu

pridáme koreňovú zeleninu a dobre ju urestujeme, kým nezačne zlatnúť.

Obrázok blogu

Zaprášime 2 lyžicami hladkej múky a ešte chvíľu pokračujeme v restovaní. Vhodné je použiť teflonovú panvicu, aby sa nám zmes príliš nelepila ku dnu.

Obrázok blogu

Na rad prichádza bujón, bobkový list, čierne mleté a pár guľôčok nového celého korenia, dobre premiešame a necháme zovrieť. Podľa potreby a konzistencie pridáme ešte cca 3-4 dcl teplej vody a varíme asi 10-15 minút. Miešame.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Vyberieme celé korenie a bobkový list. Zmes rozmixujeme najlepšie ponorným mixérom, pridáme cukor, víno, smotanu a citrónovú šťavu.

Obrázok blogu

Omáčku ešte krátko prehrejeme, odstavíme a vmiešame do nej kapary, alebo sterilizované šampiňóny. Necháme odstáť aspoň 30 minúť, aby sa nám chute spojili.

Obrázok blogu

Omáčka odpočíva a my sa môžeme venovať biftekom. Mokrými rukami formujeme guľky, ktoré sploštíme a na rozpálenom oleji ich rýchlo usmažíme.

Obrázok blogu

Ak si prajeme vo vnútri mäso ružové, smažíme maximálne 2 minúty na každej strane a bifteky po usmažení ešte na chvíľu prikryjeme. Ružová nás neláka? (nechápem...:)) Smažíme teda na miernejšom plameni, pomalšie a bifteky necháme prepiecť. Budú tvrdšie, ale nie ako podrážka. To sa stáva pri steakoch.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Vrámci prílohy máme viacero možností. Výborné sú kvalitné talianske cestoviny, zemiakové halušky i nokerle, zemiaky a samozrejme žemľové knedle. A keďže sme dnes nesľubovali diétu, dali sme prednosť práve im.

Knedľová kuchárka Vladimíra Tomčíka z vydavateľstva Perfekt (Knedle na tisíc spôsobov) nám už viackrát poslúžila (kysnuté knedle a tu nekysnutá) a nebolo to inak ani v tomto prípade.

Na servítkovú knedľu potrebujeme:

0,5 kg bieleho chleba, 0,5 l mlieka, 5 vajíčok, soľ a štipku mletého či strúhaného muškátového orecha. (Nech mi teda niekto vysvetlí, prečo sa táto knedľa volá servítková, keď je ťažká, ako mech. Ale dobrá...)

Obrázok blogu

Chlieb nakrájame na kocky, vajíčka a mlieko rozšľaháme s lyžičkou soli a štipkou muškátového orecha. So zmesou zalejeme chlebové kocky a rukou vypracujeme.

Obrázok blogu

Podľa potreby pridáme 2-4 lyžice hrubej múky. Zmes nemusí byť veľmi hustá, keďže budeme knedľu variť zatočenú v utierke.

Obrázok blogu

Utierku navlhčíme a vyžmýkame. Mokrými rukami na ňu vytvarujeme knedľu.

Obrázok blogu

Zavinieme a na oboch koncoch dobre uviažeme niťou, necháme však miesto na rast knedle počas varenia.

Obrázok blogu

Použijeme poriadne veľký hrniec. (Ak taký nemáme, radšej z hmoty vytvarujeme dve knedle, každú zavinieme a uvaríme zvlášť, alebo spolu, ak je hrniec dosť vysoký.) Knedľu vložíme do vriacej vody, necháme zovrieť, plameň zmiernime, hrniec prikryjeme a na miernom ohni pomaly varíme 45 minút. Knedľu opatrne vyberieme a pred krájaním necháme aspoň 30 minút chladnúť.

Obrázok blogu

Vyzerá pekne a je skutočne do čoho zahryznúť.

Obrázok blogu

Tak a toto je výsledok. Omáčka sa samozrejme báječne hodí napríklad aj k divine, steakom, roastbeefom a tak ďalej.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu