Dnešný recept som prvýkrát urobil už pred niekoľkými rokmi. Našiel som ho, predstavte si v dávno zabudnutej útlej kuchárskej knížočke z knižného vydavateľstva Ikar, zvanej Pštros v našej kuchyni. Kniha mala minimálny úspech, lebo každý sa zdráhal kúpiť si ju pre to pštrosie mäso. Pritom ho možno nahradiť hovädzím či morčacím podľa typu receptu či doby tepelnej úpravy a samotné mäsové recepty v tejto knihe, sú veľmi slušne spracované. Toto je jeden z nich.
Potrebujeme:
Na bifteky: Na 4-6 porcií 60 dkg chudého mletého hovädzieho mäsa, menšiu cibuľu, čierne mleté korenie, 1 vajce, soľ a olej na vysmážanie.
Na omáčku: 30 dkg koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 150 ml smotany na varenie, 150 ml červeného vína, 1 malú cibuľu, 1 citrón, 1 kocku hovädzieho bujónu, mleté čierne a celé nové korenie, bobkový list, soľ, kopcovitú lyžicu kapár, 1 lyžicu hnedého cukru, 2 lyžice múky a olej. Deti, kapary sú voľne dostupné v obchodoch. Ak ich nemáte radi, nahradte ich sterilizovanými šampiňónmi.

Začneme biftekmi:
Sú veľmi jednoduché a chuťovo nie príliš výrazné. Je to preto, lebo omáčka je výrazná dosť.
Mleté mäso pomiešame s na kocky nakrájanou cibuľou, čiernym mletým korením, vajíčkom a soľou.

Dobre vymiešame a necháme postáť.

Pokračujeme omáčkou:
Koreňovú zeleninu očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájame a kocku bujónu rozpustíme v v 0,5 l vriacej vody.

Cibuľu speníme na oleji, posolíme,

pridáme koreňovú zeleninu a dobre ju urestujeme, kým nezačne zlatnúť.

Zaprášime 2 lyžicami hladkej múky a ešte chvíľu pokračujeme v restovaní. Vhodné je použiť teflonovú panvicu, aby sa nám zmes príliš nelepila ku dnu.

Na rad prichádza bujón, bobkový list, čierne mleté a pár guľôčok nového celého korenia, dobre premiešame a necháme zovrieť. Podľa potreby a konzistencie pridáme ešte cca 3-4 dcl teplej vody a varíme asi 10-15 minút. Miešame.

Vyberieme celé korenie a bobkový list. Zmes rozmixujeme najlepšie ponorným mixérom, pridáme cukor, víno, smotanu a citrónovú šťavu.

Omáčku ešte krátko prehrejeme, odstavíme a vmiešame do nej kapary, alebo sterilizované šampiňóny. Necháme odstáť aspoň 30 minúť, aby sa nám chute spojili.

Omáčka odpočíva a my sa môžeme venovať biftekom. Mokrými rukami formujeme guľky, ktoré sploštíme a na rozpálenom oleji ich rýchlo usmažíme.

Ak si prajeme vo vnútri mäso ružové, smažíme maximálne 2 minúty na každej strane a bifteky po usmažení ešte na chvíľu prikryjeme. Ružová nás neláka? (nechápem...:)) Smažíme teda na miernejšom plameni, pomalšie a bifteky necháme prepiecť. Budú tvrdšie, ale nie ako podrážka. To sa stáva pri steakoch.

Vrámci prílohy máme viacero možností. Výborné sú kvalitné talianske cestoviny, zemiakové halušky i nokerle, zemiaky a samozrejme žemľové knedle. A keďže sme dnes nesľubovali diétu, dali sme prednosť práve im.
Knedľová kuchárka Vladimíra Tomčíka z vydavateľstva Perfekt (Knedle na tisíc spôsobov) nám už viackrát poslúžila (kysnuté knedle a tu nekysnutá) a nebolo to inak ani v tomto prípade.
Na servítkovú knedľu potrebujeme:
0,5 kg bieleho chleba, 0,5 l mlieka, 5 vajíčok, soľ a štipku mletého či strúhaného muškátového orecha. (Nech mi teda niekto vysvetlí, prečo sa táto knedľa volá servítková, keď je ťažká, ako mech. Ale dobrá...)

Chlieb nakrájame na kocky, vajíčka a mlieko rozšľaháme s lyžičkou soli a štipkou muškátového orecha. So zmesou zalejeme chlebové kocky a rukou vypracujeme.

Podľa potreby pridáme 2-4 lyžice hrubej múky. Zmes nemusí byť veľmi hustá, keďže budeme knedľu variť zatočenú v utierke.

Utierku navlhčíme a vyžmýkame. Mokrými rukami na ňu vytvarujeme knedľu.

Zavinieme a na oboch koncoch dobre uviažeme niťou, necháme však miesto na rast knedle počas varenia.

Použijeme poriadne veľký hrniec. (Ak taký nemáme, radšej z hmoty vytvarujeme dve knedle, každú zavinieme a uvaríme zvlášť, alebo spolu, ak je hrniec dosť vysoký.) Knedľu vložíme do vriacej vody, necháme zovrieť, plameň zmiernime, hrniec prikryjeme a na miernom ohni pomaly varíme 45 minút. Knedľu opatrne vyberieme a pred krájaním necháme aspoň 30 minút chladnúť.

Vyzerá pekne a je skutočne do čoho zahryznúť.

Tak a toto je výsledok. Omáčka sa samozrejme báječne hodí napríklad aj k divine, steakom, roastbeefom a tak ďalej.

Dobrú chuť.

tenjeho