Varíme s Medveďom - Hovädzie závitky na baklažánovom pyré

Hovädzie mäso samo o sebe patrí k diétnym pokrmom. Problémom je, že sa často pripravuje nie práve diétnym spôsobom. Pridáva sa k nemu napríklad slanina, šľahačka, opražená cibuľa, alebo múka. Tak sa z neho stáva jedlo pre dietára úplne nevhodné. Najjednoduchšie pri diéte je pripraviť rýchlo ugrilovaný steak so zeleninou. Lenže hovädzie mäso sa dá uvariť aj inak. Jediné čo treba vymyslieť pri jeho dlhej úprave "celkom do mäkka" je, ako mu dodať chuť, ktorú inak získava z ingrediencií, ktoré obsahujú vysoké percento tuku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (45)

Dnešný recept je mojím pokusom, ako si dať do mäkka pripravený kúsok hovädzieho plný chuti a pri tom s minimálnym množstvom tuku.

Čo budeme potrebovať

Na jednu osobu jeden plátok hovädzieho zadného a jeden stredne veľký baklažán. Cesnak tavený syr (my sme použili nízkotučný), čerstvú bazalku, olivový olej, čierne olivy, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie.

Obrázok blogu

A čo s tým urobíme

Najprv si pripravíme baklažány. Popicháme ich nožom a na pekáči dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme kým nie sú celkom mäkké, približne tridsať minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Kým sa baklažány pečú, pripravíme si hovädzie mäso. Medzi dvoma fóliami ho poriadne rozklepeme na čo najtenšie plátky.

Tie potrieme cesnakom, posolíme, pokoreníme, zalejeme lyžicou olivového oleja a odložíme do chladničky, kým sa nedopečú baklažány.

Obrázok blogu

Baklažány sú upečené vtedy, keď sú celkom mäkké. Jednoducho do nich šťuchneme prstom aby sme ich vyskúšali.

Obrázok blogu

Z upečených baklažánov vydlabeme dužinu a oddelíme z nej približne štvrtinu. Do manšej časti pridáme soľ, korenie, lyžicu olivového oleja a citrónovú šťavu. Do väčšej časti vytlačíme nízkotučný syr a pridáme soľ a korenie.

Obe zmesi poriadne vymiešame a zmes baklažánu so syrom odložíme do chladničky aby stuhla.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Každý plátok hovädzieho mäsa natrieme baklažánovou plnkou s citrónovou šťavou. Na plovicu plátku naukladáme celé bazalkové listy.

Obrázok blogu

Zavinieme do rolády a zviažeme kuchynským špagátom.

Obrázok blogu

Rolády opražíme na lyžici olivového oleja. Z každej strany najviac jednu minútu.

Obrázok blogu

Preložíme ich do pekáča a zalejeme pol litrom vody. Môžeme použiť aj vývar.

Pekáč zakryjeme a vložíme do poriadne vyhriatej rúry. Dĺžka pečenia závisí od kvality a veku hovädzieho, ale určite to bude hodinu a viac.

Obrázok blogu

Počas pečenia podľa potreby podlievame, na konci by sme mali mať hustú omáčku. Naše závitky sa piekli hodinu a pol. Upečené sú vtedy, keď do nich ľahko zapichneme nôž.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Baklažánovo syrovú penu ozdobíme čiernymi olivami. Závitok šikmo nakrájame. Podávame s grilovaným tmavým chlebom a zeleninou. K tomuto jedlu sa skvele hodia paradajky.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu