Dnešný recept je mojím pokusom, ako si dať do mäkka pripravený kúsok hovädzieho plný chuti a pri tom s minimálnym množstvom tuku.
Čo budeme potrebovať
Na jednu osobu jeden plátok hovädzieho zadného a jeden stredne veľký baklažán. Cesnak tavený syr (my sme použili nízkotučný), čerstvú bazalku, olivový olej, čierne olivy, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie.

A čo s tým urobíme
Najprv si pripravíme baklažány. Popicháme ich nožom a na pekáči dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme kým nie sú celkom mäkké, približne tridsať minút.

Kým sa baklažány pečú, pripravíme si hovädzie mäso. Medzi dvoma fóliami ho poriadne rozklepeme na čo najtenšie plátky.
Tie potrieme cesnakom, posolíme, pokoreníme, zalejeme lyžicou olivového oleja a odložíme do chladničky, kým sa nedopečú baklažány.

Baklažány sú upečené vtedy, keď sú celkom mäkké. Jednoducho do nich šťuchneme prstom aby sme ich vyskúšali.

Z upečených baklažánov vydlabeme dužinu a oddelíme z nej približne štvrtinu. Do manšej časti pridáme soľ, korenie, lyžicu olivového oleja a citrónovú šťavu. Do väčšej časti vytlačíme nízkotučný syr a pridáme soľ a korenie.
Obe zmesi poriadne vymiešame a zmes baklažánu so syrom odložíme do chladničky aby stuhla.

Každý plátok hovädzieho mäsa natrieme baklažánovou plnkou s citrónovou šťavou. Na plovicu plátku naukladáme celé bazalkové listy.

Zavinieme do rolády a zviažeme kuchynským špagátom.

Rolády opražíme na lyžici olivového oleja. Z každej strany najviac jednu minútu.

Preložíme ich do pekáča a zalejeme pol litrom vody. Môžeme použiť aj vývar.
Pekáč zakryjeme a vložíme do poriadne vyhriatej rúry. Dĺžka pečenia závisí od kvality a veku hovädzieho, ale určite to bude hodinu a viac.

Počas pečenia podľa potreby podlievame, na konci by sme mali mať hustú omáčku. Naše závitky sa piekli hodinu a pol. Upečené sú vtedy, keď do nich ľahko zapichneme nôž.

Baklažánovo syrovú penu ozdobíme čiernymi olivami. Závitok šikmo nakrájame. Podávame s grilovaným tmavým chlebom a zeleninou. K tomuto jedlu sa skvele hodia paradajky.

Dobrú chuť.
