Varíme s medveďom - Írsky chlieb

Minulý rok v novembri sme sa rozhodli vylúčiť z nášho jedálnička bielu múku. V skutočnosti to vôbec nie je také jednoduché, pretože biela múka (podobne ako cukor) sa nachádza skoro vo všetkých priemyselne vyrábaných potravinách. Dokonca aj v mnohých tmavých chleboch a pečivách. Tesne pred Vianocami mi kamarát poslal recept na takzvaný Írsky chlieb (niekde ho volajú sódový). Pre mňa to bola úplná novinka. Ale google ukázal, že tento recept je snáď všade. Vyskúšali sme ho a odvtedy ho pečieme pravidelne najmenej raz do týždňa a skúsili sme už aj niekoľko jednoduchých variácií.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (52)

Myslím, že neexistuje jednoduchší recept na to ako upiecť chlieb. Základnými ingredienciami sú múka a biely jogurt v pomere presne jedna k jednej.

Múka môže byť akákoľvek podľa vášho výberu. Či už použijeme zmes bielej a celozrnnej, alebo len jednu múku, špaldovú, alebo pšeničnú je celkom na našom rozhodnutí. Čím je väčší podiel bielej múky, tým bude chlieb nadýchanejší.

Biely jogurt by mal vždy byť jogurt. Určite nie žiadna jeho nízkotučná verzia. Rovnako zbytočné je používať smotanové biele jogurty s obsahom tuku okolo desať percent. Klasický živý biely jogurt má okolo tri až štyri percentá tuku a je najvhodnejší.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

U nás na používame na írsky chlieb šesťsto gramov celozrnnej jemne mletej špaldovej múky a šesťsto gramov bieleho jogurtu Holandia. Okrem toho budeme potrebovať ešte čajovú lyžičku kypriaceho prášku do pečiva (používame bezfosfátový z bio obchodu) a čajovú lyžičku soli.

Obrázok blogu

Múku nasypeme do misy, pridáme kypriaci prášok a soľ a premiešame. Pridáme jogurt.

Obrázok blogu

Cesto nesmieme miesiť klasickým spôsobom. Úplne najjednoduchšie je použiť na miesenie vidličku. Všetko premiešavame a stláčame vidličkou, akoby sme chceli niečo v mise rozpučiť. A opäť premiešame, naberieme pri tom múku zo spodku a zo strán misy a opäť postláčame. Celé to trvá tak asi jednu minútu a na konci by sme mali mať všetok jogurt a všetku múku spojenú. Žiadne hladké, pružné, jemné cesto. Je to skôr tvrdšia a lepkavá hruda.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto môžeme ešte doplniť semienkami, orechmi, korením, sušenými paradajkami, olivami...

Obrázok blogu

Každý kto už niekedy miesil cesto vidí, že toto nie je v skutočnosti vymiesené. Sú tam pukliny, hrudky, a je to také akoby nie úplne kompaktné.

Mokrými rukami cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a uplácame ho do tvaru chleba. Povrch posypeme hrsťou múky.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na stoosemdasiat stupňov približne štyridsať až štyridsaťpäť minút. Na skúšku či je už chlieb upečený použijeme klasický špáradlový test.

Obrázok blogu

Voňavý, super jednoduchý, s chrumkavou kôrkou a jemnou striedkou. Je to teraz u nás doma najobľúbenejší chlieb.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Písal som, že sme si skúsili aj rôzne variácie. Z úplne rovnakého receptu cesta sme si pripravili napríklad takéto bosniaky.

Obrázok blogu

Na ich upečenie stačilo len dvadsať minút. Je jasné, že hlavným prínosom takto pripraveného cesta, je veľa chrumkavej kôrky pre každého. Skvele sa hodí napríklad pre návštevu.

Obrázok blogu

Ale je to aj jednoduché skvelé raňajkové pečivo.

Obrázok blogu

Pokúsili sme sa tiež o sladkú verziu receptu. Niečo, čo by sme si v nedeľu ráno dali namiesto klasickej vianočky. Použili sme len štyristo gramov múky, štyristo gramov jogurtu, jednu lyžičku prášku do pečiva, sto gramov sušeného ovocia (figy), lyžičku vanilkového extraktu a dve lyžice stévie. Použite samozrejme cukor, alebo sladidlo podľa vášho rozhodnutia.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Do múky vmiešame prášok do pečiva a nasekané sušené ovocie.

Obrázok blogu

K jogurtu pridáme vanilkovú esenciu a sladidlo (alebo cukor).

Obrázok blogu

ďalej už pracujeme ako pri bežnom chlebe. Všetko zamiešame v mise a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Obrázok blogu

Pečieme tridsať minút.

Obrázok blogu

Tak a je hotovo. Aj sladká veriza je rovnako jednoduchá a výborná. Pohár mlieka a raňajky sú na svete.

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu