Myslím, že neexistuje jednoduchší recept na to ako upiecť chlieb. Základnými ingredienciami sú múka a biely jogurt v pomere presne jedna k jednej.
Múka môže byť akákoľvek podľa vášho výberu. Či už použijeme zmes bielej a celozrnnej, alebo len jednu múku, špaldovú, alebo pšeničnú je celkom na našom rozhodnutí. Čím je väčší podiel bielej múky, tým bude chlieb nadýchanejší.
Biely jogurt by mal vždy byť jogurt. Určite nie žiadna jeho nízkotučná verzia. Rovnako zbytočné je používať smotanové biele jogurty s obsahom tuku okolo desať percent. Klasický živý biely jogurt má okolo tri až štyri percentá tuku a je najvhodnejší.
U nás na používame na írsky chlieb šesťsto gramov celozrnnej jemne mletej špaldovej múky a šesťsto gramov bieleho jogurtu Holandia. Okrem toho budeme potrebovať ešte čajovú lyžičku kypriaceho prášku do pečiva (používame bezfosfátový z bio obchodu) a čajovú lyžičku soli.

Múku nasypeme do misy, pridáme kypriaci prášok a soľ a premiešame. Pridáme jogurt.

Cesto nesmieme miesiť klasickým spôsobom. Úplne najjednoduchšie je použiť na miesenie vidličku. Všetko premiešavame a stláčame vidličkou, akoby sme chceli niečo v mise rozpučiť. A opäť premiešame, naberieme pri tom múku zo spodku a zo strán misy a opäť postláčame. Celé to trvá tak asi jednu minútu a na konci by sme mali mať všetok jogurt a všetku múku spojenú. Žiadne hladké, pružné, jemné cesto. Je to skôr tvrdšia a lepkavá hruda.
Cesto môžeme ešte doplniť semienkami, orechmi, korením, sušenými paradajkami, olivami...

Každý kto už niekedy miesil cesto vidí, že toto nie je v skutočnosti vymiesené. Sú tam pukliny, hrudky, a je to také akoby nie úplne kompaktné.
Mokrými rukami cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a uplácame ho do tvaru chleba. Povrch posypeme hrsťou múky.

Pečieme v rúre vyhriatej na stoosemdasiat stupňov približne štyridsať až štyridsaťpäť minút. Na skúšku či je už chlieb upečený použijeme klasický špáradlový test.

Voňavý, super jednoduchý, s chrumkavou kôrkou a jemnou striedkou. Je to teraz u nás doma najobľúbenejší chlieb.

Písal som, že sme si skúsili aj rôzne variácie. Z úplne rovnakého receptu cesta sme si pripravili napríklad takéto bosniaky.

Na ich upečenie stačilo len dvadsať minút. Je jasné, že hlavným prínosom takto pripraveného cesta, je veľa chrumkavej kôrky pre každého. Skvele sa hodí napríklad pre návštevu.

Ale je to aj jednoduché skvelé raňajkové pečivo.

Pokúsili sme sa tiež o sladkú verziu receptu. Niečo, čo by sme si v nedeľu ráno dali namiesto klasickej vianočky. Použili sme len štyristo gramov múky, štyristo gramov jogurtu, jednu lyžičku prášku do pečiva, sto gramov sušeného ovocia (figy), lyžičku vanilkového extraktu a dve lyžice stévie. Použite samozrejme cukor, alebo sladidlo podľa vášho rozhodnutia.

Do múky vmiešame prášok do pečiva a nasekané sušené ovocie.

K jogurtu pridáme vanilkovú esenciu a sladidlo (alebo cukor).

ďalej už pracujeme ako pri bežnom chlebe. Všetko zamiešame v mise a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme tridsať minút.

Tak a je hotovo. Aj sladká veriza je rovnako jednoduchá a výborná. Pohár mlieka a raňajky sú na svete.
Dobrú chuť.
