a jem prakticky čokoľvek. (Až na hríby a tučné mäso. Obe dnes zbožňujem.)
Ochutnám a už viem, že toto proste môžem. Nevedel som sa toto dojesť. Bolo to podobné, ako plnená paprika, bez papriky, podobné, ako mäsové guľky v rajčinovej omáčke, bez guliek a pritom iné. Tu je recept.
Deti, na toto jedlo môžeme zúžitkovať akékoľvek mäso, ktoré vám ostalo. Môže to byť hydina, aj drobky z nej, odrezky z iných druhov mies. Kosti, na ktorých po vykostení ostali zvyšky mäsa a my by sme z nich aj tak urobili vývar, alebo by sme ich vyhodil (aj takí, sú medzi nami, verte mi...). Môžeme zúžitkovať aj menej kvalitné zvyšky, napríklad kože z hydiny a zvyšky, ktoré by ste inak vyhodili...
Potrebujeme:
Ja som mal v mrazničke časť morčacieho chrbta, jeden z posledných zvyškov z 14 kg morky, ktorú sme kúpili ešte v novembri. Taktiež nejaké kosti, ktoré ostali po vykostení morčacích pŕs a krídel a navyše aj kúsok morčacieho žalúdka. Ideálne zloženie pre toto jedlo.
Nemáte zvyšky v mrazničke? Kúpte si polovicu sliepky najlepšie v nejakej akcii, prípadne si k nej nechajte mäsiarom prihodiť pár srdiečok či žalúdok (nie je podmienkou), ale drobky sú pre toto jedlo vítaným doplnkom.
Ďalej potrebujeme 1 väčšiu cibuľu, ryžu (ja som mal veľa kostí, tak som použil až 70 dkg), čierne korenie, majoránku, soľ, prípadne trochu vegety a olej.
Na rajčinovú omáčku potrebujeme pasírované rajčiny a ja pre zintenzívnenie chuti omáčky pridávam aj malý pretlak, kúsok škoricovej kôry, či drievka, 2-3 guľôčky nového korenia, bobkač, čierne korenie, 2-3 klinčeky, 2-3 lyžice cukru, 2 lyžice múky, soľ a olej.

Mäso uvaríme v posolenej vode domäkka. Ideálne je použiť tlakový hrniec. Do vody pokojne pridáme všetko čo potrebujeme na dobrý vývar či polievku tak, aby sme boli spokojni aj s polievočkou. Ja som zo svojho vývaru urobil excelentnú silnú čorbu, akurát som do nej nedal smotanu. Tú som pridával až do každého taniera zvlášť (čorba vydrží oveľa dlhšie a neskysne).

A tu už máme obraté uvarené mäso. Potlačíme chuť zožrať ho hneď pri oberaní od kostí a pokojne prihodíme všetky kože a ďalšie mäkké zvyšky. Výsledok bude o to chutnejší.

Uvarené mäso zomelieme, uvaríme mäkšiu ryžu (ako uvariť dobrú ryžu je napísané na spodku receptu, jasne, že nevaríte kari ryžu s hrozienkami...:)), ja som dal pri varení do nej popri soli aj trochu bezglutamátovej vegety, prípadne použijeme ryžu z varných sáčkov a cibuľu nakrájame na kocôčky.

Cibuľu dobre usmažíme na oleji. Môžeme aj dohneda, alebo aspoň do miery, do akej nám žlčníky dovolia. Osolíme.

Tu už vidíme, ako som pomleté mäso pridal k cibuli a ešte chvíľu porestoval. Nezabudneme pridať čierne mleté korenie a aj dobrú hrsť sušenej majoránky. Tá je pre chuť jedla dôležitá.

Uvarenú ryžu pomiešame s mäsovou zmesou.
Deti, ja chápem, že to nevyzerá lákavo, ale to ignorujte a veselo pokračujte vo varení.:)

Pripravíme si rajčinovú omáčku.
Na oleji speníme 2 lyžice múky, pridáme pasírované rajčiny, rajčinový pretlak a dobre premiešame. Následne pridáme klinčeky, nové aj čierne korenie, škoricové drievko, 2-3 lyžice cukru (pretlaky a pasírované rajčiny bývajú kyslejšie), soľ a aspoň 0,5 l vody. Všetko poriadne prevaríme. Jednoduchá a výborná rajčinová omáčka je hotová.

Poriadny kopec mäsovej ryže (ja som nejako trocháril) zalejeme riadnou dávkou rajčinovej omáčky.

Deti, ubezpečujem vás, že keď Medveď prvýkrát toto jedlo uvidel, tváril sa indiferentne, ale keď ochutnal, ostal od neho závislý. Preto ho musím aspoň 2 až x-krát do roka uvariť. :)

Dobrú chuť a krásnu nedeľu.
tenjeho