Keď chceme pripraviť dobrú divinu, treba ju najskôr naložiť. Možnosť ako naložiť divinu je viac. Môžeme pripraviť marinádu, alebo môžeme mäso naložiť na sucho. K tomu nám bude stačiť len hotové korenie na divinu.

Mäso nakrájame na rezne a posypeme ho korením, ktoré do neho jemne vmasírujeme. V uzavretej nádobe necháme odpočívať najmenej cez noc, ale pokojne aj niekoľko dní, oplatí sa počkať.

Na jelenie závitky budeme potrebovať naložené mäso, na tenko nakrájanú slaninu, cesnak, trochu soli a olej na vymazanie plechu.

Rezne vložíme medzi kusy potravinovej fólie a naklepeme ich na tenko. Každý plát natrieme roztlačeným cesnakom a obložíme ho natenko nakrájanou slaninou.

Stočíme do pevného závitku, ktorý zhora jemne osolíme a...

... tesne vedľa seba naukladáme na plech potretý olejom.

Plech so závitkami uložíme na horák na sporáku a závitky z každej strany opražíme, aby sa zatiahli.

Podlejeme ich pol litrom vody, pevne zabalíme do alobalu a uložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Teraz si závitky prestaneme všímať najmenej tak na jeden a pol hodinu. Možno aj dve.

Potom alobal odstránime a desať minút zapekáme aby závitky chytili peknú farbu. Mäso je jemné a krehké a nádherne vonia po cesnaku a slanine.
Už teraz je možné podávať napríklad so zemiakovou kašou a dobrým šalátom, ale u nás sme ešte mali ten skvelý šípkový džem, a tak sme si spravili aj omáčku. Takže zlejeme výpek a závitky uložíme na teplé miesto.

Na omáčku k výpeku pridáme ešte koreňovú zeleninu, korenie na divinu, šípkový džem, smotanu na varenie, soľ a trochu octu.

Koreňovú zeleninu orestujeme na oleji, kým nechytí farbu. Jednoducho sa z nej vyparí voda a zhnedne tým, ako skaramelizuje.

Orestovanú zeleninu zalejeme výpekom, pridáme lyžičku korenia, veľku lyžicu džemu a povaríme, aby sa všetko pekne spojilo.

Rozmixujeme tyčovým mixérom a pridáme smotanu na varenie. Poriadne premiešame a ak je omáčka hustá, môžeme ju trochu zriediť vodou.

Omáčku dosolíme a dokyslíme octom podľa chuti. Ak treba podporiť sladkú chuť, jednoducho pridáme šípkový džem a poriadne prevaríme.

Podávame s ľahúčkou parenou knedľou.

Dobrú chuť.
