Varíme s Medveďom - Jelenie závitky

Dostali sme kusisko jelenieho stehna, nádherné tmavé mäso, perfektnej kvality, perfektne spracované. Trčalo v mrazničke dlhý čas a ja som sa stále nemal k tomu aby som ho nejako využil. Možno je to čudné, ale naštartoval ma džem. Skvel sa medzi všetkými tými džemami na polici v obchode a prihováral sa mi: "Mňa potrebuješ. Budem tvoj šípkový džem na omáčku. Veď si len spomeň, máš doma ten kus z jeleňa."A bolo rozhodnuté. Konečne ukuchtím niečo z toho stehna.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (52)

Keď chceme pripraviť dobrú divinu, treba ju najskôr naložiť. Možnosť ako naložiť divinu je viac. Môžeme pripraviť marinádu, alebo môžeme mäso naložiť na sucho. K tomu nám bude stačiť len hotové korenie na divinu.

Obrázok blogu

Mäso nakrájame na rezne a posypeme ho korením, ktoré do neho jemne vmasírujeme. V uzavretej nádobe necháme odpočívať najmenej cez noc, ale pokojne aj niekoľko dní, oplatí sa počkať.

Obrázok blogu

Na jelenie závitky budeme potrebovať naložené mäso, na tenko nakrájanú slaninu, cesnak, trochu soli a olej na vymazanie plechu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Rezne vložíme medzi kusy potravinovej fólie a naklepeme ich na tenko. Každý plát natrieme roztlačeným cesnakom a obložíme ho natenko nakrájanou slaninou.

Obrázok blogu

Stočíme do pevného závitku, ktorý zhora jemne osolíme a...

Obrázok blogu

... tesne vedľa seba naukladáme na plech potretý olejom.

Obrázok blogu

Plech so závitkami uložíme na horák na sporáku a závitky z každej strany opražíme, aby sa zatiahli.

Obrázok blogu

Podlejeme ich pol litrom vody, pevne zabalíme do alobalu a uložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Teraz si závitky prestaneme všímať najmenej tak na jeden a pol hodinu. Možno aj dve.

Obrázok blogu

Potom alobal odstránime a desať minút zapekáme aby závitky chytili peknú farbu. Mäso je jemné a krehké a nádherne vonia po cesnaku a slanine.

SkryťVypnúť reklamu

Už teraz je možné podávať napríklad so zemiakovou kašou a dobrým šalátom, ale u nás sme ešte mali ten skvelý šípkový džem, a tak sme si spravili aj omáčku. Takže zlejeme výpek a závitky uložíme na teplé miesto.

Obrázok blogu

Na omáčku k výpeku pridáme ešte koreňovú zeleninu, korenie na divinu, šípkový džem, smotanu na varenie, soľ a trochu octu.

Obrázok blogu

Koreňovú zeleninu orestujeme na oleji, kým nechytí farbu. Jednoducho sa z nej vyparí voda a zhnedne tým, ako skaramelizuje.

Obrázok blogu

Orestovanú zeleninu zalejeme výpekom, pridáme lyžičku korenia, veľku lyžicu džemu a povaríme, aby sa všetko pekne spojilo.

Obrázok blogu

Rozmixujeme tyčovým mixérom a pridáme smotanu na varenie. Poriadne premiešame a ak je omáčka hustá, môžeme ju trochu zriediť vodou.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Omáčku dosolíme a dokyslíme octom podľa chuti. Ak treba podporiť sladkú chuť, jednoducho pridáme šípkový džem a poriadne prevaríme.

Obrázok blogu

Podávame s ľahúčkou parenou knedľou.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu