Varíme s medveďom - Kačacie prsia s gaštanovou omáčkou

Gaštany sú vynikajúca jesenná ingrediencia. Keď sme boli deti, boli pečené gaštany jednou z krás jesene. Dodnes ich máme najradšej len jednoducho upečené. Pri inom spracovaní ich asi najviac používame do dezertov. Už dávno sme chceli vyskúšať gaštanovú omáčku, ktorá sa podáva k divine, alebo červenému hydinovému mäsu a keď sme dostali za tašku čerstvo naoberaných gaštanov, nastal ten správny čas.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (49)

U nás gaštany nepečieme v rúre. Narežeme ich a vložíme do hlbokej panvice s pokrievkou. Pridáme deciliter vody, prikryjeme tak, aby zostala malá štrbina. Necháme vodu vyvariť, potom prikryjeme celkom a ďalej opekáme na ohni stiahnutom tak na tretinu. Spolu to trvá štyridsať až štyridsaťpäť minút. Necháme trochu vychladnúť a môžeme šúpať a jesť.

Obrázok blogu

Na recept budeme potrebovať asi desať dekagramov našúpaných gaštanov, dva decilitre vývaru, na osobu jeden kus kačacích pŕs (najlepšie s kožou), cibuľu a šťavu z jedného pomaranča.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Jedlo okoreníme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a bobkovým listom.

Obrázok blogu

Kožu spolu s tukom na kačacích prsiach narežeme na štvorčeky. Celé prsia osolíme a okoreníme.

Obrázok blogu

Na horúcom oleji prsia osmažíme najprv kožou dolu asi päť minút. Potom ich obrátime a smažíme ďalšie dve minúty.

Obrázok blogu

Preložíme ich do pekáčika (my sme ho vystlali papierom na pečenie), prelejeme väčšinou výpeku a pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov osem až pätnásť minút. Za osem minút budú prsia v strede ešte tmavoružové, za desať minút ich upečieme na médium a za pätnásť minút ich prepečieme celkom, ale zároveň ešte nestihnú vyschnúť a stvrdnúť. Mäso vyberieme z rúry a necháme prikryté päť minút odpočívať.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Počas pečenia a odpočívania mäsa si pripravíme omáčku. Do výpeku, ktorý zostal v panvici, pridáme nasekanú cibuľu.

Obrázok blogu

Opražíme ju, pridáme soľ, korenie, bobkový list, vývar (ak nemáme, musíme sa uspokojiť s bujónom z kocky, alebo len vodou) a šťavu z pomaranča. Privedieme k varu a varíme päť minút.

Obrázok blogu

Pridáme olúpané gaštany (niekoľko pekných celých kusov si odložíme bokom) a varíme ďalších päť minút.

Obrázok blogu

Vyberieme bobkový list a všetko rozmixujeme na hladkú omáčku. Mala by byť hustejšia, ale ak sa nám zdá príliš hustá, prilejeme trochu vody. Ak je potrebne, dosolíme, ale pravdepodobne to bude zbytočné.

Obrázok blogu

Podávame so zeleninovou kašou (v našom prípade to bola zelerovo zemiaková), prípadne ešte dozdobíme celými ošúpanými pečenými gaštanmi, ktoré budú príjemnou chuťovou bodkou. Príjemná sladkastá chuť gaštanov a kyslá dochuť pomarančovej šťavy v omáčke sa skvele hodila k chrumkavým a šťavnatým kačacím prsiam.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
INESS

INESS

106 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama

SME si všimli

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Vladimír Benčík

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Príbeh ako z thrilleru - CIA na diaľku odhalila polohu Archy zmluvy

  • 4. apr
  • Páči sa: 20x
  • Prečítané: 1 172x
  • 1
Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Jozef Foltýn

Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Marek Glodič bol ten najslušnejší človek akého som v živote stretol

  • 3. apr
  • Páči sa: 131x
  • Prečítané: 3 716x
  • 4
Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Matúš Radusovsky

Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Bohaté včelárske tradície Slovenska – od historických postupov po súčasné metódy odovzdávané z generácie na generáciu.

  • 26. mar
  • Páči sa: 7x
  • Prečítané: 425x
  • 0
O Západnom brehu...

Dávid Polák

O Západnom brehu...

...alebo o Judei a Samárii, ako tomuto územiu niektorí hovoria, sa veľa rozpráva, ale oveľa menej naozaj vie.

  • 7. mar
  • Páči sa: 18x
  • Prečítané: 1 061x
  • 2
John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Miloš Majšík

John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Životný príbeh chalana, potomka slovenských prisťahovalcov do USA, ktorý napriek svojej chorobe šiel za svojím cieľom.

  • 27. feb
  • Páči sa: 44x
  • Prečítané: 2 324x
  • 1
Hlava XXII v štátnom IT

Marcel Rebro

Hlava XXII v štátnom IT

Spolu s "katastrálnym vírusom" skvelá kombinácia ako stráviť pracovný deň v nekonečnom cykle

  • 17. feb
  • Páči sa: 107x
  • Prečítané: 2 190x
  • 2

Hlavné správy zo SME.sk

V bratislavskom Volkswagene končia stovky ľudí, problémová je jedna značka

Jozef Tvardzík

V bratislavskom Volkswagene končia stovky ľudí, problémová je jedna značka

Súčasné turbulencie vraj nemajú s Trumpom nič spoločné.

  • 4h
Žiadne brody, zátarasy ani plot. Boli sme sa pozrieť na jamu na mŕtve zvieratá v Leviciach
Hlina v Aréne: Ešte sme nad slintačkou nevyhrali. Dobytkár sa vrátil, Fico pobozkal prsteň
Cesta na Devín má byť pre cyklistov bezpečnejšia, nevyriešený zostane jeden úsek
reklama
SkryťZatvoriť reklamu