Na doplnenie pikantnej chuti karfiolu sme zvolili údené tofu. Okrem neho si pripravíme ešte konzervovanú kukuričku, mladú cibuľku, tri vajíčka, dva decilitre mlieka a hladkú múku.
Jedlo ochutíme cesnakom, čiernym korením, drvenou rascou, majoránkou a soľou.

Surový karfiol a údené tofu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme na jemno nasekanú mladú cibuľku a konzervovanú kukuričku.

Ku karfiolu pridáme aj podľa roztlačený cesnak, soľ, všetky koreniny, mlieko vajíčka a hladkú múku.

Všetko zmiešame na kompaktnú hmotu, ktorá by mala byť o kúsok hustejšia ako cesto na placky. Ak je hustá, pridáme trochu mlieka, ak je riedka, zahustíme ju hladkou múkou.

Necháme odstáť v chladničke a potom v horúcom oleji vysmážame menšie placky. Z oboch strán ich smažíme do zlatova a počas smaženia môžeme panvicu na chvíľu prikryť, aby surový karfiol v plackách zmäkol.

Dnes si eše ukážeme aj pripravu celkom zaujímavého dresingu, ktorým môžeme nahradiť tradičnú tatarskú omáčku, alebo majonézu. Potrebujeme dva decilitre oleja, jeden deciliter mlieka, dve - tri lyžice jogurtu, lyžičku cukru, pol lyžičky soli a jednu - dve lyžice plnoučnej horčice.
Do vyššej nádoby vylejeme olej, začneme ho mixovať ručným mixérom a pomaly za stáleho mixovania prilievame mlieko.

Získame kompaktnú krémovitú hmotu, ktorú ochutíme, jogurtom, cukrom, soľou a horčicou a všetko spolu ešte raz premixujeme.

Karfiolové tofu placičky môžeme podávať napríklad s dusenými zemiakmi. Pikantná chuť karfiolu doplnená zemitou chuťou údeného tofu a zjemnená sladkou kukuričkou. Vynikajúci neďeľný obed poteší nie len vegetariánov.

Dobrú chuť.
