Varíme s medveďom - Karfiolovo brokolicová musaka

Jedlo s názvom Musaka sa pripravuje na celom Balkánskom poloostrove aj v Turecku. V každej krajine je to však celkom iné jedlo. Zatiaľ čo v Grécku je to pomerne presne zadefinovaný recept, v Bulharsku nájdete za každým kopcom inú musaku. Na našom blogu máme aj skvelú musaku nejasného pôvodu. Nepodobajú sa na seba ani ingredienciami a často krát dokonca ani postupom. V tomto čase sa však napríklad všetci pravoslávni Bulhari zhodnú na jednom. Musaky, ktoré varia, sú najčastejšie bezmäsité. A táto dnešná je použiteľná aj pri diéte.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Pripravíme si hlavu karfiolu a jednu brokolicu. K tomu tri pekné cibule, misku surovej ryže (max.20dkg), šesť paradajok, dve lyžice hladkej múky, pol litra mlieka, jednu kyslú smotanu, dve vajcia, tvrdý syr, petržlenovú vňať a olej.

Jedlo okoreníme soľou, čiernym korením a drveným kmínom.

Obrázok blogu

V jemne osolenej vriacej vode asi štyri minúty varíme karfiol a brokolicu. Netreba úplne do mäkka, lebo sa ešte budú ďalej tepelne upravovať. Vyberieme z vody a pokrájame na pomerne malé kúsky.

Obrázok blogu

Cibuľu nasekáme na drobno, jemne posolíme a podusíme ju na olivovom oleji.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

K podusenej cibuli pridáme ryžu a premiešame. Ryža sa teraz nebude ďalej variť, len ju prehrejeme v cibuli.

Obrázok blogu

Do misy dáme nasekanú uvarenú brokolicu a karfiol, pridáme polovicu paradajok nakrájaných na kocky, a cibuľu s ryžou. Okoreníme, pridáme rascu a jemne osolíme.

Obrázok blogu

Všetko premiešame a presypeme do pekáča. Vymiešame dva decilitre mlieka s jedným vajíčkom a celú zmes vylejeme do pekáča.

Obrázok blogu

Paradajky, ktoré nám zostali, nakrájame na tenké kolieska a rozložíme po povrchu musaky. A šup s tým do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov na dvadsaťpäť až tridsať minút.

Obrázok blogu

Zatiaľ si z oleja, hladkej múky a mlieka, ktoré nám zostalo, pripravíme základný bešamel. Múku popražíme na oleji, zalejeme mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustejšiu kašu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Necháme ju vychladnúť a zašľaháme do nej smotanu a druhé vajce. Bešamel so smotanou môžeme dochutiť podľa vlastnej ľubovôle, ale aj tu platí, že menej je niekedy viac a my sme sa uspokojili s trochou čierneho korenia a štipkou soli.

Obrázok blogu

Predpečenú musaku vyberieme z rúry...

Obrázok blogu

zalejeme ju bešamelom a zasypeme strúhaným syrom.

Obrázok blogu

Pečieme ďaľších dvadsať až dvadsaťpäť minút.

Obrázok blogu

Toto výborné šťavnaté jedlo podávame so surovou, nakladanou, alebo kvasenou zeleninou.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,094 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
INESS

INESS

110 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

325 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu