Pripravíme si hlavu karfiolu a jednu brokolicu. K tomu tri pekné cibule, misku surovej ryže (max.20dkg), šesť paradajok, dve lyžice hladkej múky, pol litra mlieka, jednu kyslú smotanu, dve vajcia, tvrdý syr, petržlenovú vňať a olej.
Jedlo okoreníme soľou, čiernym korením a drveným kmínom.

V jemne osolenej vriacej vode asi štyri minúty varíme karfiol a brokolicu. Netreba úplne do mäkka, lebo sa ešte budú ďalej tepelne upravovať. Vyberieme z vody a pokrájame na pomerne malé kúsky.

Cibuľu nasekáme na drobno, jemne posolíme a podusíme ju na olivovom oleji.

K podusenej cibuli pridáme ryžu a premiešame. Ryža sa teraz nebude ďalej variť, len ju prehrejeme v cibuli.

Do misy dáme nasekanú uvarenú brokolicu a karfiol, pridáme polovicu paradajok nakrájaných na kocky, a cibuľu s ryžou. Okoreníme, pridáme rascu a jemne osolíme.

Všetko premiešame a presypeme do pekáča. Vymiešame dva decilitre mlieka s jedným vajíčkom a celú zmes vylejeme do pekáča.

Paradajky, ktoré nám zostali, nakrájame na tenké kolieska a rozložíme po povrchu musaky. A šup s tým do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov na dvadsaťpäť až tridsať minút.

Zatiaľ si z oleja, hladkej múky a mlieka, ktoré nám zostalo, pripravíme základný bešamel. Múku popražíme na oleji, zalejeme mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustejšiu kašu.

Necháme ju vychladnúť a zašľaháme do nej smotanu a druhé vajce. Bešamel so smotanou môžeme dochutiť podľa vlastnej ľubovôle, ale aj tu platí, že menej je niekedy viac a my sme sa uspokojili s trochou čierneho korenia a štipkou soli.

Predpečenú musaku vyberieme z rúry...

zalejeme ju bešamelom a zasypeme strúhaným syrom.

Pečieme ďaľších dvadsať až dvadsaťpäť minút.

Toto výborné šťavnaté jedlo podávame so surovou, nakladanou, alebo kvasenou zeleninou.

Dobrú chuť.
