Keď som tak listoval kuchárkami, aby som našiel inšpiráciu, (a pomerne dlho sa mi nedarilo) zrak mi padol na relatívne jednoduchý recept na kelové karbonátky. Ale fakt je, že som na ne dostal chuť. Zároveň som nechcel byť tuctový a nechcel som tak veľmi vysmážať, aby som kalorickou bombou našich hostí hneď na úvod večera neodrovnal. Tak som zmenil karbonátky na sekanú a dosť významne pomenil ingrediencie. Tu je výsledok.
Potrebujeme:
Rozpis je pre 8 veľmi hladných osôb.:)
Asi 1,40 kg surového kelu, 70 dkg bravčového mäsa, 15 dkg prerastenej údenej slaniny, 20 dkg údeného tvrdého syra, 10 dkg strúhanky, 3 vajíčka, 1 cibuľu, 3-5 strúčikov cesnaku, čierne mleté korenie, oregano a tymián (alebo namiesto nich provensálky), soľ a olej na vytretie v tomto prípade veľkého pekáča.

Práce nebude veľa...
Z kelu odstránime vrchné listy, dobre ho poumývame v studenej vode, prerežeme na dve polovice a z každej vyrežeme hlúb.
Obe polovice vložíme do veľkého hrnca, zalejeme vodou, pridáme lyžicu soli, zakryté privedieme k varu a varíme asi 15 minút.

Vodu zlejeme a kel necháme dobre vychladnúť. Na balkóne to bolo za slabšiu polhodinku, veď vonku bolo - 5 stupňov. :)
Následne obe polovičky kelu dobre v rukách vyžmýkame. Nezdržujeme sa rozdeľovaním na listy a ich odkvapkaním, aj tak budeme všetko mlieť na mäsovom mlynčeku. Sme razantní, ale dbáme, aby nám z kelu niečo ostalo.

Tak ako som už predznačil, kelové listy spolu s bravčovým mäsom zomelieme na mäsovom mlynčeku.

Údený syr nastrúhame, cibuľu nakrájame na malé kocky a aj slaninu nakrájame na menšie kocky.

Najprv dobre uškvaríme slaninu, pridáme do nej cibuľu a chvíľu restujeme.

Zmes slaniny a cibule vysypeme na pomletú zmes mäsa a kelu, pridáme dve vajíčka, soľ, čierne korenie, oregáno a tymián, no a samozrejme údený syr. S koreninami nepreháňame, údený syr síce vo výsledku nebude vo svojej podstate cítiť, celkovo však zvýrazní chuť sekanej.

Všetko dokonale rukou vypracujeme, necháme aspoň 30 minút odstáť a pridáme strúhanku. Na dosiahnutie správnej konzistencie som nepotreboval ani celých 10 dkg, ale samozrejme to bude závisieť od vášho žmýkania uvareného kelu.

A už neostáva iné, len zobrať dobre veľký pekáč, vymastiť ho olejom a sekanú takto pekne do neho vymodelovať. Nezabudneme sekanú dobre potrieť posledným rozšľahaným vajíčkom a podliať pohárom vody.

V rúre predhriatej na 200 stupňov sekanú upečieme do krásnej žltohnedej farby. Počas pečenia aj naďalej potierame vajíčkom. Sekaná nám potom nebude praskať a vo vnútri bude fantasticky šťavnatá. To samozrejme platí aj pri klasickej mäsovej sekanej. Prirodzene podľa potreby podlievame vodou, ale nepreháňame, výpek tu nie je dôležitý.

Tak a tu je výsledok. Podávame s pečenými zemiakmi, alebo kašou a vhodným šalátom, či nie príliš kyslou čalamádou. (Tie naše plnené papriky kyslou kapustou boli trochu privýrazné.) Výborne sa k nej hodila aj mliečna šľahaná tatárska omáčka. V prípade záujmu recept na ňu zopakujem v diskusii.

A viete prečo som tej sekanej urobil také veľké množstvo? Aby sme si ju mohli dať 1.1.2009 ešte raz a tentokrát so šošovicovým kyslým prívarkom. Aj to bola bomba, verte mi. Samozrejme aj tento recept v prípade záujmu poskytnem.

Dobrú chuť, milí naši verní a Pf 2009.
tenjeho