Na jednu porciu budeme potrebovať jednu zelenú papriku... ale nebudeme sa predsa zdržiavať s jednou porciou. Takže si pripravíme jeden kilogram paprík, pol kilogramu mletého mäsa, šálku ryže, tri paradajky, dve vajcia, liter zeleninového bujónu, veľkú kyslú smotanu a zelerovú vňať.
Jedlo okoreníme čubricou (oreganom), červenou paprikou, čiernym korením a soľou.

Najprv si pripravíme plnku do paprík. Na olej dáme nakrájané paradajky a popražíme. Pridáme mleté mäso, ryžu a zelerovú vňať. Premiešame, osolíme, pridáme mletú papriku, čubricu a okoreníme. Opäť premiešame a necháme prehriať, pokiaľ sa všetky ingrediencie nestretnú a nezoznámia (asi desať minút).

Papriky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a naplníme.

Vložíme ich do veľkého pekáča, zalejeme zeleninovým vývarom a dáme piecť do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov.

Pečieme tridsať minút.

Potom papriky obrátime a ešte tridsať minút pečieme z druhej strany. Počas pečenia podlievame vodou, alebo vývarom podľa potreby. Na konci totiž budeme potrebovať výpek na výrobu omáčky.

Všetku tekutinu z pekáča, vrátane vypadnutých kúskov z plnky zlejeme a papriky odložíme na teplé miesto.

Polovicu kyslej smotany zmiešame s dvoma vajíčkami...

a pridáme k výpeku. Privedieme k varu a varíme asi desať minút.

Hotovú omáčku vylejeme do pekáča a vrátime do nej jednotlivé papriky. A je hotovo.

Voňavé a jemné plnené papriky podávame s lyžicou kyslej smotany navrchu a krajcom čerstvého chleba. Bulharský sen na tanieri
Dobrú chuť!
