Varíme s medveďom - Konečne Bulharská plnená paprika

Chuť bulharskej plnenej papriky si obaja pamätáme z mladosti. Ja z návštevy u bulharskej prababičky a Macko zo štúdia na vysokej škole v Plovdive. Už niekoľkokrát sme sa pokúšali túto chuť zrekonštruovať a celkom vydarený pokus je aj v súvisiacich článkoch celkom dole.. Ale stále to nebolo ono. Stále to nebola tá správna chuť a konzistencia jedla, ktorú v Bulharsku varia staré mamy a tety kuchárky v študentských jedálňach. Ale nakoniec sa to podarilo. Práve v tomto recepte sme sa dostali k dokonalej rekonštrukcii chuťových spomienok. Konečne to vyšlo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Na jednu porciu budeme potrebovať jednu zelenú papriku... ale nebudeme sa predsa zdržiavať s jednou porciou. Takže si pripravíme jeden kilogram paprík, pol kilogramu mletého mäsa, šálku ryže, tri paradajky, dve vajcia, liter zeleninového bujónu, veľkú kyslú smotanu a zelerovú vňať.

Jedlo okoreníme čubricou (oreganom), červenou paprikou, čiernym korením a soľou.

Obrázok blogu

Najprv si pripravíme plnku do paprík. Na olej dáme nakrájané paradajky a popražíme. Pridáme mleté mäso, ryžu a zelerovú vňať. Premiešame, osolíme, pridáme mletú papriku, čubricu a okoreníme. Opäť premiešame a necháme prehriať, pokiaľ sa všetky ingrediencie nestretnú a nezoznámia (asi desať minút).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Papriky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a naplníme.

Obrázok blogu

Vložíme ich do veľkého pekáča, zalejeme zeleninovým vývarom a dáme piecť do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov.

Obrázok blogu

Pečieme tridsať minút.

Obrázok blogu

Potom papriky obrátime a ešte tridsať minút pečieme z druhej strany. Počas pečenia podlievame vodou, alebo vývarom podľa potreby. Na konci totiž budeme potrebovať výpek na výrobu omáčky.

Obrázok blogu

Všetku tekutinu z pekáča, vrátane vypadnutých kúskov z plnky zlejeme a papriky odložíme na teplé miesto.

Obrázok blogu

Polovicu kyslej smotany zmiešame s dvoma vajíčkami...

Obrázok blogu

a pridáme k výpeku. Privedieme k varu a varíme asi desať minút.

Obrázok blogu

Hotovú omáčku vylejeme do pekáča a vrátime do nej jednotlivé papriky. A je hotovo.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Voňavé a jemné plnené papriky podávame s lyžicou kyslej smotany navrchu a krajcom čerstvého chleba. Bulharský sen na tanieri

Dobrú chuť!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu