Varíme s medveďom - Konečne Bulharská plnená paprika

Chuť bulharskej plnenej papriky si obaja pamätáme z mladosti. Ja z návštevy u bulharskej prababičky a Macko zo štúdia na vysokej škole v Plovdive. Už niekoľkokrát sme sa pokúšali túto chuť zrekonštruovať a celkom vydarený pokus je aj v súvisiacich článkoch celkom dole.. Ale stále to nebolo ono. Stále to nebola tá správna chuť a konzistencia jedla, ktorú v Bulharsku varia staré mamy a tety kuchárky v študentských jedálňach. Ale nakoniec sa to podarilo. Práve v tomto recepte sme sa dostali k dokonalej rekonštrukcii chuťových spomienok. Konečne to vyšlo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Na jednu porciu budeme potrebovať jednu zelenú papriku... ale nebudeme sa predsa zdržiavať s jednou porciou. Takže si pripravíme jeden kilogram paprík, pol kilogramu mletého mäsa, šálku ryže, tri paradajky, dve vajcia, liter zeleninového bujónu, veľkú kyslú smotanu a zelerovú vňať.

Jedlo okoreníme čubricou (oreganom), červenou paprikou, čiernym korením a soľou.

Obrázok blogu

Najprv si pripravíme plnku do paprík. Na olej dáme nakrájané paradajky a popražíme. Pridáme mleté mäso, ryžu a zelerovú vňať. Premiešame, osolíme, pridáme mletú papriku, čubricu a okoreníme. Opäť premiešame a necháme prehriať, pokiaľ sa všetky ingrediencie nestretnú a nezoznámia (asi desať minút).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Papriky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a naplníme.

Obrázok blogu

Vložíme ich do veľkého pekáča, zalejeme zeleninovým vývarom a dáme piecť do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov.

Obrázok blogu

Pečieme tridsať minút.

Obrázok blogu

Potom papriky obrátime a ešte tridsať minút pečieme z druhej strany. Počas pečenia podlievame vodou, alebo vývarom podľa potreby. Na konci totiž budeme potrebovať výpek na výrobu omáčky.

Obrázok blogu

Všetku tekutinu z pekáča, vrátane vypadnutých kúskov z plnky zlejeme a papriky odložíme na teplé miesto.

Obrázok blogu

Polovicu kyslej smotany zmiešame s dvoma vajíčkami...

Obrázok blogu

a pridáme k výpeku. Privedieme k varu a varíme asi desať minút.

Obrázok blogu

Hotovú omáčku vylejeme do pekáča a vrátime do nej jednotlivé papriky. A je hotovo.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Voňavé a jemné plnené papriky podávame s lyžicou kyslej smotany navrchu a krajcom čerstvého chleba. Bulharský sen na tanieri

Dobrú chuť!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu