Začneme syrovými klopsami. Dnes však nepoteším mäsožravcov, pokiaľ sa nedajú presvedčiť, že mletá zelenina v syrových klopsiach sa dá bez najmenšieho problému nahradiť mletým mäsom akéhokoľvek druhu.
Potrebujeme:
Na 9 väčších klopsí sme použili 0,5 kg mrkvy, malú konzervu hrášku, 2-3 pečivá, 3 vajíčka, 20 dkg tvrdého neúdeného syra (nie, že by nemohol byť aj údený), 3 lyžice strúhanky, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, majorán, čierne korenie, mletú rascu, sladkú mletú papriku a olej na potretie pekáča.
(ingrediencie na omáčku zopakujeme nižšie)

Mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a v neosolenej vode uvaríme do polomäkka. (20 min)

Pečivo nakrájame na menšie kusy a ponoríme do vody. Syr môžeme nastrúhať, alebo nakrájať na malé kocky.

Pečivo následne vyžmýkame a uvarenú mrkvu postrúhame na hrubom strúhadle.

Do vhodnej nádoby vložíme vyžmýkané pečivo, nastrúhanú varenú mrkvu, hrášok bez nálevu, nakrájaný syr, pretlačíme cesnak, pridáme dve vajcia, 3 lyžice strúhanky, čierne mleté korenie, mletú sladkú papriku, rascu, majoránku a soľ. Môžeme pridať aj najemno nakrájanú cibuľu, ale musím upozorniť, že viac sa hodí do mäsovej verzie klopsí. :)

Zmes dobre premiešame a vlhkými rukami...

...formujeme klopsy, ktoré kladieme na olejom vymastený pekáč. Následne klopsy potrieme tretím rozšľahaným vajcom, podlejeme pohárom vody a v rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme asi 40 minút. Počas pečenia ešte aspoň raz ponatierame zvyškom vajíčka, syr nám nebude tak veľmi vytekať. Čo vytečie, je však, ako som už vyššie napísal, bonus. Chuť týchto klopsí je skvelá, jemná až maslová a bez nadbytočného tuku či oleja.

A kým sa nám klopsy upečú, máme dosť času na prípravu kôprovej omáčky.
Potrebujeme:
Samozrejme kôpor. Ideálny je čerstvý, ale aj sušená verzia, či zamrazený sú v pohode. Trochu v rozpakoch som z nasolených verzií, ktoré predávajú v obchodoch. Ďalej potrebujeme aspoň 0,5 l mlieka, kyslú smotanu, olej, soľ, cukor a hladkú múku. Múka môže byť aj kukuričná. Omáčku ochutíme niekoľkými guľôčkami nového aj čierneho korenia (ak vám vadí celé, použite mleté, ale...), dvomi-tromi lístkami bobkového listu a môže byť aj trochu pretlačeného cesnaku (už kôli Bobele...)

Na rozpálený olej dáme dve poriadne lyžice múky a speníme.

Pridáme mlieko a prevaríme. Počas varenia šľaháme metličkou do zhustnutia. Bešamel je na svete.

Následne pridáme bobkový list, korenie čierne aj nové, soľ, cesnak a zarovnanú lyžicu cukru. Prilejeme ešte veľký pohár vody a všetko povaríme aspoň 10 minút, občas miešajúc metličkou, aby sa nám múka neprichytila, či omáčka nevyvrela.

Pridáme smotanu a povaríme ešte 5 minút. Na záver príde na jemno nasekaný kôpor (hrubšie steblá vyhadzujeme, alebo necháme v omáčke vcelku prevariť a potom vyhodíme), upravíme hustotu vodou, alebo naopak pridaním lyžičky múky dobre rozmiešanej vo vode, alebo mlieku a ešte minútku povaríme.

Do hotovej omáčky nalejeme ešte aspoň dve lyžice octu, alebo citrónovej šťavy a už bez varenia premiešame. Pred podávaním necháme aspoň pol hodinku postáť, aby sa chute spojili. Skvelá a veľmi jednoduchá 'kôprovka' je na svete.

Klopsy sa nám krásne upiekli. Tiež ich môžeme nechať 'polhoďku' postáť, aby nám horúci syr trochu stuhol a klopsy boli kompaktnejšie.

Podávame s varenými zemiakmi s vňaťou (môže, ale nemusí byť len kôprová vňať, aj petržlen sa hodí), alebo s obligátnou parenou knedľou.

Dobrú chuť.

A ešte pár poznámok:
Druhá najznámejšie omáčka v našich končinách, je chrenová. Postup pri príprave je úplne identický, len na záver pridáme namiesto kôpru chren. Čím ostrejší, tým lepšie... Teda pre mňa. Mám rád, keď chrenová omáčka vyťahuje sopeľ. :) Pardón, snáď som niekomu neznechutil nedeľný obed.
Ďalšia klasika je rajčinová omáčka. Pripravíme bešamel, ako pri chrenovej a kôprovej, ale na zaliatie spenenej múky použijeme len vodu (...alebo vývar z hovädzieho, ak robíme rajčinovú s vareným hovädzím... Pozor, vývar sa rozhodne nehodí do chrenovej, ani do kôprovej omáčky...) a prevaríme do zhustnutia. Následne pridáme ďalšiu vodu, rajčinový pretlak (čím viac, tým lepšie), ak máme rajčiny, tak aj tie samozrejme bez šupky a nastrúhané, či rozmixované. Niekto ich zbavuje aj jadierok, ja nie. Rajčiny nie sú nevyhnutné, ale kombinácia pretlaku a čerstvých rajčín sa mi zvlášť v letnom období osvedčila. Nasleduje soľ, lyžica cukru, klinčeky, škoricové drievko, prípadne mletý či roztlčený koriander, čierne celé či mleté korenie, prípadne bobkový list (ja aspoň dávam). Všetko dobre povaríme a upravíme hustotu. Niekto dáva na záver trochu mlieka či smotany. Ja nedávam.
Milí moji, omáčok na tejto báze je možné vymyslieť viac. Takže ostatné nechávam na diskusiu. Všetci milovníci omáčok spojte sa a poďte sa podeliť o svoje poznatky. Elisabeth, čakám aj na tvoju tekvicovú omáčku...:)
Prívarky prídu na rad niekedy uprostred zimy, aby sme boli aj v rámci ročného obdobia tematickí.
Príjemný zvyšok nedele.
tenjeho