Zohnať dobrého králika sa môže zdať byť niekedy naozaj veľký problém. Nakoniec sa ukázalo, že stačí zájsť do Tesca a tam môžeme nájsť pekné kúsky okolo jeden a pol kilogramu. Treba si však priplatiť. Ale ak máme šťastie, môžeme pekný kúsok dostať aj do daru. My sme šťastie mali, ale len na take králičie nedochôdča, tak sme ďalšieho králika kúpili v už zmienenom Tescu. Pravdou je, že sme fotku králikov vcelku nepoužili, aby slabšie povahy netrpeli. Samotný naporciovaný králik však už pôsobí naozaj lákavo. Biele hutné mäso temer bez tuku len tak volá po tom, aby sme z neho pripravili niečo výnimočne...
Na jeden kilogram očisteného a naporciovaného mäsa si pripravíme asi štvrť kilogramu koreňovej zeleniny, jednu cibuľu, štvrť kila sušených sliviek, dve lyžice ríbezľového džemu, dva decilitre suchého, ale nie príliš ťažkého červeného vína, desať dekagramov perníku na strúhanie (sú to dva kúsky z minulotýždňového receptu), desať gulôčok čierneho korenia, päť gulôčok nového korenia, dva-tri lístky bobkového listu, citrovú šťavu, olej a soľ.

Všetku koreňovú zeleninu nakrájame na malé kúsky, alebo nastrúhame. Cibuľu nakrájame na kocky, slivky na drobné kúsky a perník nastrúhame. Prípravné práce sú týmto hotové a ide sa variť.

Na oleji speníme cibuľu.

Pridáme nastrúhanú koreňovú zeleninu, koreniny, soľ a krátko urestujeme.

Naukladáme porcie králika, zalejeme vodou a necháme pomaly variť. Občas premiešame.

Varíme pokiaľ mäso celkom nezmäkne. Takto mladému králikovi stačí päťdesiat minút až hodina.

Uvarené mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.

Do vývaru pridáme sušené slivky, džem, červené víno a perník. Všetko spolu varíme asi dvadsať minút.

Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérom, alebo prepasírujeme.

Získame úplne hladkú hutnú omáčku, ktorú dochutíme soľou a citrónovou šťavou.

Porcie králika vrátime do omáčky.

Ešte sme neskončili. Ku Králikovi na čierno sa najlepšie hodia tradičné české "houskové knedlíky". Nie su tak savé ako klasické parené knedle a udržia svoju konzistenciu aj v naozaj hutnej omáčke.
Pripravíme si suché pečivo. Už z obrázku je vidieť, že to môže byť akékoľvek biele pečivo, ktoré nám ostalo a potrebujete sa ho zbaviť. Množstvo na obrázku je približne ako šesť rožkov. K nim potrebujeme dve vajcia, tri decilitre mlieka a štyri lyžice hrubej múky.

Pečivo by malo byť naozaj suché. Ak nie je, tak kocky vsypeme do pekáča a na na sedemdesiatich stupňoch sušíme v rúre približne pätnásť minút.

Vajcia vymiešame s mliekom a štipkou soli.

Suché pečivo aj mlieko s vajíčkami vylejeme do väčšej nádoby. Necháme dvadsať minút odstáť. Počas státia dva krát premiešame, aby pečivo nasiaklo rovnomerne. Po dvadsiatich minútach pridáme hrubú múku a zľahka premiešame ale tak, aby vznikla kompaktná hmota.

Mokrými rukami vyformujeme knedle. Každú knedľu naozaj poriadne rukami postláčame, aby pri varení neodpadávalo priveľa kúskov pečiva.

Uvaríme v osolenej jemne bublajúcej vode bez pokrievky asi za pätnásť minút. V polovici varenia knedle opatrne otočíme, aby sa uvarili rovnomerne.

Vyberieme dierovanou naberačkou z vody a necháme voľne vychladnúť. Počas chladnutia tiež aspoň raz pretočíme. Je to jednoduchá, ale veľmi chutná knedľa, ktorá sa hodí k akýmkoľvek hutným omáčkam, jedlám z diviny a podobne.

Plný divokej sladko slano kyselkavej chute s mäkkým šťavnatým mäsom a jednoduchou príjemnnou knedľou. Taký bol Králik na čierno.

Dobrú chuť!
