Varíme s medveďom - Králik na čierno

Minulý týždeň sme to s tým varením veľmi neprehnali, ale dnes vám to naplno vynahradíme. Staročeský recept Králik na čierno je jedno z tých jedál, do ktorého minulotýždňový recept využijeme. Králik na čierno má neobvyklú, ale veľmi zaujímavú chuť a hodí sa aj ako súčasť slávnostné menu. Mne osobne to celé pripadalo ako silný gurmánsky zážitok. Navyše je to jedlo, ktoré obsahuje minimálne množstvo tuku, hoci na naše zvyky neobvyklé množstvo cukru.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Zohnať dobrého králika sa môže zdať byť niekedy naozaj veľký problém. Nakoniec sa ukázalo, že stačí zájsť do Tesca a tam môžeme nájsť pekné kúsky okolo jeden a pol kilogramu. Treba si však priplatiť. Ale ak máme šťastie, môžeme pekný kúsok dostať aj do daru. My sme šťastie mali, ale len na take králičie nedochôdča, tak sme ďalšieho králika kúpili v už zmienenom Tescu. Pravdou je, že sme fotku králikov vcelku nepoužili, aby slabšie povahy netrpeli. Samotný naporciovaný králik však už pôsobí naozaj lákavo. Biele hutné mäso temer bez tuku len tak volá po tom, aby sme z neho pripravili niečo výnimočne...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na jeden kilogram očisteného a naporciovaného mäsa si pripravíme asi štvrť kilogramu koreňovej zeleniny, jednu cibuľu, štvrť kila sušených sliviek, dve lyžice ríbezľového džemu, dva decilitre suchého, ale nie príliš ťažkého červeného vína, desať dekagramov perníku na strúhanie (sú to dva kúsky z minulotýždňového receptu), desať gulôčok čierneho korenia, päť gulôčok nového korenia, dva-tri lístky bobkového listu, citrovú šťavu, olej a soľ.

Obrázok blogu

Všetku koreňovú zeleninu nakrájame na malé kúsky, alebo nastrúhame. Cibuľu nakrájame na kocky, slivky na drobné kúsky a perník nastrúhame. Prípravné práce sú týmto hotové a ide sa variť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Na oleji speníme cibuľu.

Obrázok blogu

Pridáme nastrúhanú koreňovú zeleninu, koreniny, soľ a krátko urestujeme.

Obrázok blogu

Naukladáme porcie králika, zalejeme vodou a necháme pomaly variť. Občas premiešame.

Obrázok blogu

Varíme pokiaľ mäso celkom nezmäkne. Takto mladému králikovi stačí päťdesiat minút až hodina.

Obrázok blogu

Uvarené mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.

Obrázok blogu

Do vývaru pridáme sušené slivky, džem, červené víno a perník. Všetko spolu varíme asi dvadsať minút.

Obrázok blogu

Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérom, alebo prepasírujeme.

Obrázok blogu

Získame úplne hladkú hutnú omáčku, ktorú dochutíme soľou a citrónovou šťavou.

Obrázok blogu

Porcie králika vrátime do omáčky.

Obrázok blogu

Ešte sme neskončili. Ku Králikovi na čierno sa najlepšie hodia tradičné české "houskové knedlíky". Nie su tak savé ako klasické parené knedle a udržia svoju konzistenciu aj v naozaj hutnej omáčke.

SkryťVypnúť reklamu

Pripravíme si suché pečivo. Už z obrázku je vidieť, že to môže byť akékoľvek biele pečivo, ktoré nám ostalo a potrebujete sa ho zbaviť. Množstvo na obrázku je približne ako šesť rožkov. K nim potrebujeme dve vajcia, tri decilitre mlieka a štyri lyžice hrubej múky.

Obrázok blogu

Pečivo by malo byť naozaj suché. Ak nie je, tak kocky vsypeme do pekáča a na na sedemdesiatich stupňoch sušíme v rúre približne pätnásť minút.

Obrázok blogu

Vajcia vymiešame s mliekom a štipkou soli.

Obrázok blogu

Suché pečivo aj mlieko s vajíčkami vylejeme do väčšej nádoby. Necháme dvadsať minút odstáť. Počas státia dva krát premiešame, aby pečivo nasiaklo rovnomerne. Po dvadsiatich minútach pridáme hrubú múku a zľahka premiešame ale tak, aby vznikla kompaktná hmota.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Mokrými rukami vyformujeme knedle. Každú knedľu naozaj poriadne rukami postláčame, aby pri varení neodpadávalo priveľa kúskov pečiva.

Obrázok blogu

Uvaríme v osolenej jemne bublajúcej vode bez pokrievky asi za pätnásť minút. V polovici varenia knedle opatrne otočíme, aby sa uvarili rovnomerne.

Obrázok blogu

Vyberieme dierovanou naberačkou z vody a necháme voľne vychladnúť. Počas chladnutia tiež aspoň raz pretočíme. Je to jednoduchá, ale veľmi chutná knedľa, ktorá sa hodí k akýmkoľvek hutným omáčkam, jedlám z diviny a podobne.

Obrázok blogu

Plný divokej sladko slano kyselkavej chute s mäkkým šťavnatým mäsom a jednoduchou príjemnnou knedľou. Taký bol Králik na čierno.

Obrázok blogu

Dobrú chuť!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu