Recept je trochu prácny, ale v zásade jednoduchý. Drobné pečivo vydrží správne uskladnené podobne dlho, ako napríklad linecké pečivo. Maslové cesto navyše časom zjemnie a je ešte chutnejšie.
Čo budeme potrebovať
Na cesto potrebujeme 400 gramov hladkej múky, 250 gramov masla a kelímok kyslej smotany.

Maslo by malo byť zmäknuté, aby sa ľahšie spracovávalo. Všetky ingrediencie vysypeme do misy a...

spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme najmenej dve hodiny odstáť v chladničke aby stuhlo a pri spracovávaní sa neroztekalo.

Zatiaľ si pripravíme plnky. Ja som robil makovo lekvárovú. Len som jednoducho pomiešal pomletý mak, slivkový lekvár a lyžicu hnedého cukru. Môžete pridať aj trochu rumu, alebo hrozienka.
Ďalšie možnosti plnky sú orechová, lekvárová, maková, tvarohová... alebo sa rožteky dajú pripraviť aj na slano so syrom, bryndzou, mletým údeným, klobásou a podobne.

Keď cesto stuhne, rodelíme ho na šesť častí.

Každú časť spracujeme a na pomúčenej doske...

Vyvaľkáme na tenkú placku, hrubú najviac jeden milimeter. Ostrým nožom vzniknutý kruh nakrájame na osminy.

Do každej časti uložíme kúsok plnky.

Zvinieme a vytvarujeme do rožteka. Postupujeme tak, že každý trojuholník rolujeme od jeho základne k vrcholu a dva protiľahlé konce jemne stlačíme a ohneme k sebe.

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov osemnásť až dvadsať minút.

Ešte horúce obalíme v práškovom cukre s vanilkou.

Voňavé, krehké rožteky určite ozdobia každý slávnostný stôl.

Dobrú chuť.
