Varíme s Medveďom - Krehké plnené rožteky

Tento jednoduchý a vynikajúci múčnik pripravovala kedysi naša mamina na každé väčšie sviatky. Takže dvakrát do roka, na Vianoce a na Veľkú noc. Plnila rožteky vždy aspoň tromi rôznymi plnkami, takže to boli vlastne také rožteky s prekvapením. Na recept som si spomenul, keď sa ma kamarátka opýtala, čo budeme piecť na Veľkú noc. Keďže u nás bude celá rodina, teda všetci súrodenci, prekvapím ich koláčom z detstva, pri ktorom sme súťažili o to, kto nájde lepšiu plnku. Vyhrávala tvarohová.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (59)

Recept je trochu prácny, ale v zásade jednoduchý. Drobné pečivo vydrží správne uskladnené podobne dlho, ako napríklad linecké pečivo. Maslové cesto navyše časom zjemnie a je ešte chutnejšie.

Čo budeme potrebovať

Na cesto potrebujeme 400 gramov hladkej múky, 250 gramov masla a kelímok kyslej smotany.

Obrázok blogu

Maslo by malo byť zmäknuté, aby sa ľahšie spracovávalo. Všetky ingrediencie vysypeme do misy a...

Obrázok blogu

spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme najmenej dve hodiny odstáť v chladničke aby stuhlo a pri spracovávaní sa neroztekalo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Zatiaľ si pripravíme plnky. Ja som robil makovo lekvárovú. Len som jednoducho pomiešal pomletý mak, slivkový lekvár a lyžicu hnedého cukru. Môžete pridať aj trochu rumu, alebo hrozienka.

Ďalšie možnosti plnky sú orechová, lekvárová, maková, tvarohová... alebo sa rožteky dajú pripraviť aj na slano so syrom, bryndzou, mletým údeným, klobásou a podobne.

Obrázok blogu

Keď cesto stuhne, rodelíme ho na šesť častí.

Obrázok blogu

Každú časť spracujeme a na pomúčenej doske...

Obrázok blogu

Vyvaľkáme na tenkú placku, hrubú najviac jeden milimeter. Ostrým nožom vzniknutý kruh nakrájame na osminy.

Obrázok blogu

Do každej časti uložíme kúsok plnky.

Obrázok blogu

Zvinieme a vytvarujeme do rožteka. Postupujeme tak, že každý trojuholník rolujeme od jeho základne k vrcholu a dva protiľahlé konce jemne stlačíme a ohneme k sebe.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov osemnásť až dvadsať minút.

Obrázok blogu

Ešte horúce obalíme v práškovom cukre s vanilkou.

Obrázok blogu

Voňavé, krehké rožteky určite ozdobia každý slávnostný stôl.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

INEKO

INEKO

117 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu