Okrem jedného kuraťa z voľného chovu sme pripravili ešte tri jabĺčka zo sadov v Dunajskej Lužnej, záhorácku bio špargľu, mladú cibuľu od pestovateľa z Nových zámkov a jedno jablčnô sajder. Všetky tieto ingrediencie môžeme samozrejme kúpiť aj niekde, kde sú všetky spolu na jednom mieste, v chuti bude ale určite rozdiel.
Tieto ingrediencie sú doplnené jednou, ktorá so Slovenskom nemá spoločné vôbec nič, ale na celkové dotvorenie chuti bola veľmi dôležitá. Osem lyžíc kvalitnej slanej sójovej omáčky.
Z korenín sme použili len soľ a čierne korenie a oboma sme naozaj šetrili.

Kura naporciujeme. Priamo do receptu použijeme len prsia a stehná. Podrobnejší postup o porciovaní nájdete tu. Kuracie kúsky jemne posypeme mletým čiernym korením.

Zvyšok kuraťa samozrejme nevyhodíme. Pridáme k nemu zeleninu a pár zrniečok čierneho korenia a pripravíme vývar. Ak potrebujete, podrobnejší postup je tu v recepte nižšie. Kým sa nám vývar pripraví, očistíme špargľu, nakrájame ju na kúsky na vidličku, jablká nakrájame na štvrtiny, olúpeme ich a zbavíme ich jadrinca.

Mladú cibuľku nasekáme a na oleji ju zľahka opražíme. Pridáme len malé množstvo soli, pretože slanosť dodá hlavne sójová omáčka.

Porozkladáme kúsky kuraťa.

Na kura rozhádžeme očistenú špargľu.

Rozložíme jablká.

Zalejeme najprv sajderom a potom vývarom tak, aby hladina tekutiny dosahovala k jablkám. Pridáme sójovú omáčku, zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry rozohriatej na stodvadsať stupňov na jeden a pol až dve hodiny.

Jedlo počas prípravy nemiešame.

Skúšali sme niekoľko príloh. Z klasicky slovenských by sa najviac hodil asi len kúsok kvalitného chleba, ale vyskúšali sme aj veľmi jednoduchý kus kus a bola to výborná kombinácia.
Kus kus vysypeme do misky. Zalejeme horúcim kuracím vývarom tak, aby hladina bola asi prst nad kus kusom. osolíme, misku prikryjeme a necháme päť minút postáť. Na oleji opražíme mladú cibuľku, pridáme lyžicu červenej papriky, opražíme a vylejeme do kus kusu. Premiešame vidličkou.
Jedlo má vynikajúcu a jemnú chuť použitých surovín, kuracie mäso prípravou pri nízkej teplote zostalo šťavnaté a krehké.

Dobrú chuť.
