Toto je jedno z nich. Už dávno som chcel, s týmto receptom, podeliť sa s vami na blogu, a to napriek tomu, že sa jedná o skutočnú klasiku. Klasiku, ktorú som odmala miloval, a keď ju mama robila, nevedel som sa jej dočkať:
"Mama, kedy to už bude? Mama, už to bude?"
"Nechajte ma na pokoji, veď nemám desať rúk," naoko sa hnevala...
Pôvodný recept na kura s plnkou sa najlepšie prevádzal v časoch, keď sa predávali kurence s drobkami. Jednoducho kura vo svojich útrobách schovávalo igelitové vrecko, v ktorom bol kúsok pečienky, srdce a žalúdok. Mama srdce a žalúdok zomlela, pečienku podrvila špičkou nožíka na kašičku, všetko pekne podusila na cibuľke, pokorenila a osolila, no a pomiešala s na kocky pokrájanými, mliekom zvlhnutými rožkami a pridala vajíčko. Plnku potom natlačila do útrob kuraťa a kura upiekla.
Napriek tomu, že sme toto jedlo, ako deti milovali, mama neskôr upustila od plnenia kuraťa a plnku radšej v guľkách poukladala vedľa kuraťa a všetko v jednom pekáči, hojne podlievajúc, upiekla. Plnka už síce prestala byť plnkou, chuť však bola oveľa šťavnatejšia a lahodnejšia.
Nižšie vám ponúkam túto verziu, upravenú jednak absenciou drobkov v kurati a jednak s ďalšou ingredienciou, ktorá sa mi veľmi osvedčila ako obrovské plus pre jemnosť a delikátnosť.
Potrebujeme:
Samozrejme kura, ale môžu to byť iba samotné stehná či iné časti kuraťa pre 7-8 statočných porcií aspoň 1,5 až 2kg. Ja som napríklad použil celé kura a dve stehná.
Ďalej potrebujeme kuracie pečienky 20 dkg, mlieko, 2-3 vajíčka, 6 starších pečív (jedno akých, my sme mali celozrnné), 10 dkg šampiňónov (nie je potrebné, ale to je tá vyššie spomenutá ingrediencia), kúsok cibule, 2-3 strúčiky cesnaku (opäť nie je potrebné, ale...:)), petržlenovú vňať, maslo 125g, mletú sladkú papriku, čierne mleté korenie, mletú rascu a soľ.

Tak a nižšie už máme všetko pekne spracované, ako sa sluší a patrí:
Rožky nakrájame na kocky, kura naporciujeme, cibuľu nakrájame na malé kocky, kuraciu pečienku môžeme nakrájať nadrobno, alebo ju špičkou noža natrhať (ide to veľmi jednoducho), petržlenovú vňať nasekáme na jemno, šampiňóny očistíme a nakrájame na menšie kúsky a vajíčka vyšľaháme.

Naporciované kura položíme do veľkého maslom vytretého pekáča. Jednotlivé kúsky posypeme mletou paprikou, korením a mletou rascou. Nezabudneme posoliť. Na každý kúsok položíme oriešok masla, podlejeme pohárom vody, prikryté vložíme do vopred vyhriatej rúry a dusíme cca 30 minút.

V tom čase si pripravíme plnku. Na pokrájané rožky nalejeme 1,5-2 dcl mlieka a necháme 5 minút postáť.

Na zvyšku masla podusíme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, šampiňóny, čierne korenie, soľ a chvíľu dusíme. Následne pridáme kuraciu pečienku a ďalších 3-5 minút odkryté restujeme.

Nižšie vidíme, že restovaním nám hmota pekne 'skompaktnela'.

Do pečiva nasiaknutého mliekom, pridáme vyššie zmienenú hmotu, petržlenovú vňať a dobre premiešame, aby nám horúca hmota spolu s pečivom trochu vychladla.

Následne vlejeme rozšľahané vajíčka a dobre pomiešame. Môžeme nechať 5 minút postáť a opäť premiešame. Skvelá plnka - 'neplnka' je na svete.

Kura po polhodinovom dusení v rúre vytiahneme, kúsky presunieme na jednu stranu pekáča a na druhú mokrými rukami poukladáme vyformované guľky plnky.

Nuž a takto krásne v rúre odkryté upečieme. Pečenie nám potrvá ďalších 45 minút až 1 hodinu. Počas pečenia podlievame teplou vodou.

Podávanie so zemiakovou kašou poliatou výpekom a s uhorkovým šalátom je proste vražedná kombinácia.

Dobrú chuť z medvedieho brlohu. :)

Poznámka:
Milí moji, tešíme sa na vaše podnety týkajúce sa plnky. Uvítame vaše modifikácie, ale aj rôzdne varianty využitia základu plnky v iných receptoch (stratené kura, hubník...)
tenjeho